• Haberler
  • Gündem
  • Emekliler yetersiz maaşlarla zor durumda: Hükümetten adil bir çözüm bekliyor

Emekliler yetersiz maaşlarla zor durumda: Hükümetten adil bir çözüm bekliyor

Emekliler yetersiz maaşlarla zor durumda: Hükümetten adil bir çözüm bekliyor

Emekliler, yoksulluk sınırının 51 bin TL, açlık sınırının ise 15 bin TL olduğu bir ortamda, en düşük emekli maaşının 12 bin TL’ye çıkarılacağı yönündeki açıklamalara tepki gösterdiler.

Yaşam maliyetlerinin hızla yükseldiği ve temel ihtiyaçların karşılanmasının giderek zorlaştığı bu dönemde, mevcut emekli maaşlarının yetersiz kalmasının büyük bir haksızlık olduğunu belirttiler.


Özellikle elektrik, kira, doğalgaz ve gıda fiyatlarının yüzde yüz artış gösterdiği bir ortamda, maaşlarının bu artışlarla orantılı olarak yükseltilmemesi, emeklilerin geçimlerini sürdürebilmelerini neredeyse imkânsız hale getiriyor. Emekliler, hükümetin adil ve sürdürülebilir çözümler üretmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Emekli maaşlarının 10 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkarılması yönündeki çalışmaların devam edeceği açıklandı. Ayrıca, tüm emeklilere 2 bin TL'lik seyyanen zam yapılması da gündemde. Ancak, bu zammın tüm emeklilere yansıtılması henüz karara bağlanmış değil. Hükümet, emeklilerin maaş zamlarını kök maaş üzerinden uygularken, kök maaş sorununu tamamen ortadan kaldırmak için yeni formüller arayışında. Şu anda en düşük emekli maaşının 10 bin TL’den 12 bin TL’ye çıkarılması planlanıyor.

"Aldığımız maaş kiraya yetmiyor"

Abdurrahman Erkoyuncu

Aldığı maaşın kiraya yetmediğini ifade eden emekli Abdurrahman Erkoyuncu, "12 bin lira bize hayatta yetmez. Zaten aldığımız maaş kiraya yetmiyor, mahvolduk, aç kaldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığından emekli olan bir memur 35 bin lira emekli maaşı alırken ben 12 bin lira maaş alıyorum. Aldığımız maaş yetmez ki 7 bin lira kira ödüyorum, çocuklarım okul okuyor. Ne yapabilirim?" şeklinde emeklilerin yaşadığı zorlukları dile getirdi.

"10 bin lira alan emekliye ne diyeceksin? Ev kirası Siirt'te 15 bin lira olmuş"

Ali Çakır

Öğretmen olduğu için aldığı maaşla idare edebildiğini ifade eden Ali Çakır, "Ben şu an normal alıyorum ama 10 bin lira alan emekliye ne diyeceksin? Allah onlara yardımcı olsun, bugün bir ev kirası Siirt'te 15 bin lira olmuş. 10 bin liraya nasıl geçinecek? Bir de çocukları varsa Allah yardımcıları olsun. Yeter artık yeter… En düşük emekli maaşı en az asgari ücret seviyesinde olmalı, başka kurtuluşu yok. Bugün bir milletvekili 300 bin lira maaş alıyor. Allah'tan korkun. Ben emekli olduğuma pişman oldum. Emekli olmasaydım 60 bin lira maaş alırdım, şu anda 26 bin lira alıyorum. Allah'a şükür bir evim var ve kirada değilim, idare edebiliyorum. Daha önce oy vermiştim ama bundan sonra tövbeler olsun, aşırı bir hükümet yanlısıydım, bitti artık. Zenginden kessin vergileri, elektriğe yüzde 38 zam geldi, her şeye zam, zam, zam nereye kadar sürecek. Mehmet Şimşek diyor ki emekliye bir şey yok, gelsin burada bir ay emekli maaşıyla geçinsin bakalım." şeklinde kızgınlığını ifade etti.

"12 bin lirayı başlarına çalsınlar. Hani bu yıl emekliler yılı olacaktı"

Arif Aslan

Bugün Türkiye'de açlık sınırının 60 bin lira olduğunu ve emeklilerin açlık sınırının çok çok altında yaşamak zorunda kaldığını ifade eden Arif Aslan, "Mehmet Şimşek'e hakkımı helal etmiyorum, onu Allah'a havale ediyorum. Ayda 10 bin lira maaş alıyorum. Her ay maaşımdan 600 lira kesinti oluyor. Ben bu maaşla nasıl geçineceğim. Kuru ekmek bile yesem bu maaşla geçinemem. Bunlar bu maaşla bir gün bile geçinebilirler mi? Onlar Allah'tan korkmuyorlar mı? Artık bir kahvede bile oturamıyoruz. Bir su 7,5 TL, bir çay 5 TL, bir arkadaşımızla bir yemeğe gidemiyoruz, bu adalet mi? Şu anda bir emeklinin 30 bin lira alması gerekir. Bir markete gidiyorsun 4-5 bin lira para tutuyor. 12 bin lirayı başlarına çalsınlar. Hani bu yıl emekliler yılıydı. Resmen emeklilerle dalga geçiyorlar. Ben hakkımı helal etmiyorum. TÜİK'e de hakkımı helal etmiyorum. Yalan açıklamalar yapıyor. Siirt gibi bir yerde kira olmuş 15 bin lira, nasıl olacak? Emekli maaşımı daha almadan elektriğe yüzde 38 zam yaptılar." ifadelerini kullandı.

"10 bin liradan 8 bin lira kiraya verirsen elektrik, doğalgaz, su parası nerede kaldı"

Mehmet Ali Kavran

BAĞ-KUR'dan emekli olduğunu ve 10 bin 300 civarında maaş aldığını belirten Mehmet Ali Kavran, "Kirada olduğum için ve kira fiyatları çok yükseldiği için aldığım maaş bana yetmiyor. Ben harbiyim, yalan söylemem. 10 bin liradan 8 bin lira kiraya verirsen elektrik, doğalgaz, su parası nerede kaldı. Değil mi? Daha bunları saymıyorum bile. Emekli maaşını 15 bin yapsalar normaldir. 8 bin lira kiraya, 7 bin lira da kalır yemeğe. Elektrik, su, doğalgazı saymıyoruz. Emekliler gerçekten azap içindeler ama yine de Allah kötü gün göstermesin, Allah'a şükürler olsun." diyerek şükrünü ifade etti.

"Akşama kadar burada oturuyoruz, ne doğru dürüst yemek ne de bir çay içiyoruz"

Haydar Elma

Emekli maaşının kesinlikle 20 bin liradan daha az olmaması gerektiğini ifade eden Haydar Elma, "8 bin kira, 2 bin doğalgaz, 2 bin elektrik. Geriye ne kaldı? Bir şey kalmadı ki. Emekliler çok zor durumda, sabahtan akşama kadar burada oturuyoruz, ne doğru dürüst yemek ne de bir çay içiyoruz. Emekli geçinemiyor, geçinmek çok zor. En az 20 bin lira olması gerekiyor ki hiç olmasa biraz yaşadığı belli olsun." şeklinde konuştu.

"Ben şimdi emekli olduğuma çok pişmanım"

Sait Kayıkçı

Geçinmek için emekliye verilecek 12 bin liranın kesinlikle yetmeyeceğini ifade eden Sait Kayıkçı, "Her şey pahalı olduğu için yetmez. Lokantada en düşük yemek olmuş 220 lira. Doğal olarak emekli geçinemiyor. Ben şimdi emekli olduğuma çok pişmanım. Böyle olacağını bilseydim kesinlikle emekli olmazdım. 34 yıl hizmet verdim, böyle sıkıntı çekeceğimi bilseydim emekli olmazdım. Gerçekten millet çok zor durumda, hayat pahalılığı var, geçinemiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bakmadan Geçme