Geleneklerimiz Unutulmasın

Doç.Dr. Devrim Alkaya İnş.Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi Radyo ve TV Programcısı ( AÜ)

Denizlimizde binlerce yıllık geleneklerini yaşatmak yönüyle  çok değerli calismalar yapılıyor. Kazıkbeli Savaşı anma etkinlikleri, Yörük şenlikleri, yağmur duaları, asker uğurlamalari, mevlitler ilk aklıma gelen örnekler.

Unutulmaya yüz tutan erkinlikleri belgesel olarak çekmeye çalışıyorum. Bugüne kadar Yüreğil çörek derme, Olukbaşı yağmur duasi, Alaattin Don baba, Kelekci sehitleri anma günü, Kazikbeli savaşı anma etkinlikleri , Yörük şenlikleri gibi  ilçelerimizde yapilan   pek çok  etkinligi kayda aldım.  Çoğu cekimlerim televizyonlarda güncel program veya haber olarak yayınlandı. YouTube kanalimda tümü duruyor. Siber dünyada yerini aldı ve kaybolmayacak  Kültürümüzü gelecek kusaklara aktaralım, yaşlıları, erenleri dinleyelim.  Hep diyorum Denizli muhteşem bir tarihe sahiptir. Denizli'nin kültürü, tarihi anlatmakla bitmez. Umarım yaptıklarımızın değeri bir gün anlaşılır.

Bu pazar günü de binlerce yıllık bir gelenek olan Acıpayam ilçemize bağlı Olukbaşı köyümüzün yağmur duasını Foto Ayfa Mustafa Dağ ile birlikte  bir belgesel olarak çektik. Çok yakında YouTube kanallarimizda ve TV de olacak. 

Yapılan duaların neden dağların zirvesinde yapıldığını araştırdık. Dağların erenlerini, Göktanrı inancının  islamla devam ettiğini, aynı gün Acipayamda 4 ayri yerde benzer duanın olduğunu ve bunun kesinlikle bir tesadüf olamayacağıni, dağların Türklerle başka bir bağının bulunduğunu keşfettik. Dağlar Oğuz Türklerini çekiyor ve bu mevsimde  dağlara çıkmayan Türk köyü bu coğrafyada neredeyse yok. Her  dağın bir ereni  oldugunu duyunca şaşıracaksınız  YouTube kanalımıda  ilgiyle izleyeceginizden eminiz.

Doç.Dr. Devrim Alkaya 
İnş.Yük.Müh. & Kamu Yöneticisi 
Radyo ve TV Programcısı ( AÜ)

Bakmadan Geçme