Necip Aydın

Sevdiklerimizle Siyaset Konuşmalımıyız !

Necip Aydın

Siyaset günlük hayatımızın her anında gündem oluşturmaktadır. Kimilerine göre konuşulana katılmazsanız dahi duymak bile sinir bozucu ve nefret edilesi bir durumdur.
Peki arkadaşlar arasında yada dost sohbetlerinde yapılmaması gereken de bir eylem midir? 
Sırf siyasi görüşünden dolayı sevdiklerimizden soğumaya yol açabilir mi?
Yunan filozof Aristoteles tarafından  söylenmiş şöyle bir söz vardır;
"Sevdiklerinizle siyaset yapmayın. Siyaset dostlukları zedeler. Siyasetçiler yollarına devam eder siz dostlarınızı yitirmekle kalırsınız."
Gerçekten de öyle mi?
Şayet bu tez doğru ise değer verdiğimiz dostlarla bir araya geldiğimizde ne konuşalım istersiniz? Futbol, moda, sinema, müzik, yoksa tatilimizi nerede geçirdiğimizden mi bahsedelim, yok arkadaş yok ne kadar da ordan burdan konuşsak da siyaset olmazsa olmazımızdır.
Ne kadar da eveleyip gevelesek de iş dönüp dolaşıp yine siyasete geliyor!
Devlet memurlarına siyaset yolunun açılmasına ilişkin söylemlerin dillendirildiği bugünlerde kamu çalışanlarını zorda bırakan belki de yanlış yorumlanan bir konuya dikkat çekelim.
 657'ye bağlı Devlet Memurlar Kanununun 7. maddesi "Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar.” denilmiştir.
Devlet memurlarının da birey olarak siyaset yapma hakkı vardır ve olmalıdır. Yasal düzenlemeyle pürüzlerin önü açılmalıdır. Memur robot değildir. Nasıl ki oy kullanmak hak ise, siyasi konularda konuşabilmek görüş bildirmekte haktır ve öyle olmalıdır. Kaldı ki Türkiye'de memurlar belirli bir eğitim sınav sürecinden geçtikten memur olabilmektedirler, bir çoğu zaten ülkemizde olup bitenleri yakinen takip etmektedirler. Bilinçli seçmeni susturmaktan ibaret bu yasa, en yakın zamanda sonlandırılmalı ve hak yerini bulmalıdır.

Elbette bu sorunlar zamanla aşılacaktır. Nasıl ki bizleri sendikaları yasaklayalım noktasına getirmiyorsa memurlara tanınacak siyaset hakkında yaşanacak münferit sorunlar gerekçesi ile yasağı savunmak da doğru olmayacaktır. Sınırları belli olmalı ve görev dışında olmalıdır.
Çünkü devlet memurlarının mesai saatlerinde asli görevi vatandaşlarına eşit muamele ederek hizmet etmesidir. 
Şimdi gelelim sevdiklerimizle yada dostlarımızla siyaset konuşmalı mıyız konuşmama lımıyız sorusuna?
 Karşımda ister A veya B şahsı olsun hiç fark etmez beni gerçekten seviyor, değer veriyor ve gerçek anlamda yegane dostum ise siyasi  görüşüm her ne olursa olsun ona göre kabullenip, beni öyle benimsemeli aksi halde hiç dost olmamış anlamı da taşımaz mı! 

Yazarın Diğer Yazıları