• Haberler
  • Sağlık
  • 1. Uluslararası Hemşirelikte Palyatif Bakım Kongresi Düzenlendi

1. Uluslararası Hemşirelikte Palyatif Bakım Kongresi Düzenlendi

1. Uluslararası Hemşirelikte Palyatif Bakım Kongresi Düzenlendi

1. Uluslararası Hemşirelikte Palyatif Bakım Kongresi, İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ev sahipliğinde, Turgut Özal Tıp Merkezi, Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Palyatif Bakım Hemşireleri Derneği işbirliğiyle Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

Açılış programına; Malatya Valisi Hulusi Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rukuye Aylaz, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Adil Başkıran, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Orhan Koç, Turgut Özal Tıp Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Leyla Kılıç,   Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Servet Poyraz, Palyatif Bakım Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Uzm. Hemşire Hurişah Aksakal, akademik personel, sağlık çalışanları ve öğrenciler katıldı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Leyla Kılıç, katılımcılara teşekkürlerini sunarak şu şekilde konuştu:

“Bu kadar önemli bir kongrenin Malatya'da yapılıyor olması heyecanımızı iki kat daha arttırmaktadır. Bilindiği üzere tüm dünyada ve ülkemizde yaşam koşullarının değişmesi ve sağlık alanındaki gelişmeler yaşlı ve kronik hastalığı olan birey sayısında da ciddi bir artışa sebep oldu. Bu artış, kronik hastalarda özellikle de 24 saat yataklı sağlık hizmeti veren kurumlarda, yoğun bakım sayılarında artışlara neden olmuş ve beraberinde palyatif merkezlerine olan ihtiyacı da ortaya koymuştur.”

Konuşmalarının ardından Kılıç, palyatif bakımın tüm sağlık çalışanlarına özveri ile anlatılması gerektiğini vurguladı.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Servet Poyraz, palyatif bakıma ihtiyacı olan hasta sayısının hızla arttığını belirterek “Ülkeden ülkeye gereksinim ve gelişimi farklılık göstermekle birlikte ülkemizde de palyatif bakımda amaç semptomların giderilmesi, beslenme desteğinin sağlanması, psikolojik destek, hasta rahatının sağlanması ve bakımı, hasta ve bakım eğitimi ile hastanın fonksiyonel durumunun arttırılmasıdır.” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Orhan Koç, palyatif bakımının gönüllülük ile ilgili bir durum olduğunu söyledi.

Palyatif Bakım Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Kongre Eş Başkanı Uzman Hemşire Hurişah Aksakal, kongrenin amacından bahsederek Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rukuye Aylaz’a akademik palyatif bakım alanında çalışan hocalar ile sahada çalışan hemşireleri buluşturduğu için teşekkür etti.

İnönü Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rukuye Aylaz, konuşmasında kongrenin amacı hakkında şu şekilde konuştu:

“Kongremizin amacı her geçen gün önem kazanan hemşirelikte palyatif bakımın, Türkiye’nin doğusundan başlayarak, ezberi bozarak, ülkemizde ve dünyada gelişimine katkı sağlamaktır. Palyatif bakım alanında çalışan siz değerli sağlık çalışanlarının, kanıt temelli uygulamalar doğrultusunda, yenilikler ve gelişmeleri tartışmak,  bilgi ve becerilerimizi en üst düzeye çıkarmak, bu alanda ki gelişmelerin insan sağlığına etkilerinin tartışmaktır.”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, konuşmasında rektörlüğünde en fazla önem verdiği konulardan birinin bu tarz kongreleri düzenlemek olduğunu vurguladı. Ağır Hasta Bakım Merkezi kurmak için plan yaptıklarını dile getiren Rektör Kızılay, konuyla ilgili bir gündem oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Rektör Kızılay, kurulacak merkezle ilgili gelişmeler hakkında şu şekilde konuştu:

“Bugünlerde Ağır Hasta Bakım Merkezi konusunu yine gündeme getirmeye uğraşıyoruz. Bu konuyla ilgilenmemin en önemli sebeplerinden biri çok fazla yoğun bakım yatağına sahip olmamızdır. Profesyonel bir destek için gerekli bir yer; açılmalı. Bir hayırsever bularak bu projemizi yapacağız.”

Rektör Kızılay, Ağır Hasta Bakım Merkezi’nin kurulması durumunda Hemşirelik Fakültesine bağlanacağını ve Hemşirelik Fakültesindeki öğrencilerin burada tecrübe kazanacağını dile getirdi.

Kongre açılışında konuşan Malatya Valisi Hulusi Şahin, hemşirelik mesleğinde gönüllüğünün yeri hakkında şu şekilde konuştu:

“Hemşirelik mesleği gönüllülükle ortaya çıkan bir meslektir. Hemşirelik mesleği milli ve gönüllülük esası ve şefkat duyguları ile cepheden cepheye koşan Türk ordusunun gönüllü kadınları ile meydana çıktı.”

Açılış konuşmalarının ardından açılış programı panel ve eğitimler ile devam etti.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme