• Haberler
  • Asayiş
  • 18 Yaşından Küçüklere tek dal sigara satışı Yapanlara Para Cezası

18 Yaşından Küçüklere tek dal sigara satışı Yapanlara Para Cezası

18 Yaşından Küçüklere tek dal sigara satışı Yapanlara Para Cezası

Malatya Valiliği okulların açılmasıyla birlikte güvenliği ve öğrencilere tek dal sigara satışı ile ilgili ciddi anlamda üst düzey güveblik önlemlerini aldı.

Yapılan yazılı açıklamada;

Anayasamızın “Gençliğin Korunması” başlıklı 58. maddesinde de belirtildiği üzere; Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Gençlerimizin uçucu ve uyuşturucu madde kullanımı vb. kötü alışkanlıklardan korunması ve gelecek nesillerin daha sağlıklı ve müreffeh yarınlara kavuşması için yürütülen faaliyetlerin etkinliği ve kontrolü bu minvalde büyük önem arz etmektedir. Devletimiz, toplumun huzur ve güvenliği için tehdit oluşturmakla birlikte gerekli tedbirlerin alınmaması halinde özellikle geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz ile aileleri/çevreleri için risk oluşturacağı değerlendirilen uyuşturucu, alkol, tütün gibi madde bağımlılıkları ile kumar, teknoloji bağımlılığı gibi davranışsal bağımlılıklarla da mücadele çalışmalarını kararlılıkla sürdürmektedir.
Malatya İl Sınırları içerisinde çocukların ve gençlerin solumak ve koklamak yoluyla alışkanlık ve bağımlılık yapan, zihinsel ve bilinçsel faaliyetlerini, davranışlarını değiştiren, psikolojik etki gösteren doğal, sentetik veya kimyasal kırtasiye malzemesi, boya incelticisi gibi maddeler ile yapıştırıcı olarak kullanılan ve uçucu madde ihtiva eden ürünler ve çakmak gazının zararlarından korunması, bu maddelere çocukların erişiminin önlenmesi ve bu maddelerden uzak tutulması ile ilgili olarak çocuklara satışının engellemesi amaçlanmaktadır.
4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 3/8 inci maddesinde; “Tütün ürünleri ve tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz.”; 3/10 uncu maddesinde; “Tütün ürünleri, paket açılarak adet şeklinde veya daha küçük paketlere bölünerek satılamaz.”; 5/6 ncı maddesinde ise "...aykırı hareket edenler 26/09/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Sağlık için tehlikeli madde temini” başlıklı 194’üncü maddesi hükmüne göre cezalandırılır." hükümleri bulunmaktadır.
Bununla birlikte; 4733 sayılı “Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanunun Cezai hükümler başlıklı 8 inci maddesinin j bendindeki “Yetkili olmadıkları halde, açık olarak içki satışı veya sunumu yapanlar ile satışa sunulan tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkileri arz ambalajlarını bozmak veya bunları bölmek suretiyle satanlara bin Yeni Türk Lirasından on bin Yeni Türk Lirasına kadar idarî para cezası …” verileceği hüküm altına alınmıştır.
Tütün ürünleri ve tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerlerinin onsekiz yaşını doldurmamış kişilere satılmasına ve tüketilmesine engel olmak, okul çevrelerindeki büfe, market vb. iş yerlerinde gençlerimize tek dal diye tabir edilen açık sigara satışının engellenmesi amaçlanmaktadır.

 
Bu kapsamda;
1)    18 yaşından küçüklere koklamak yoluyla veya başka şekilde bağımlılık yapabilen ürünler ile kimyasal gaz ihtiva eden çakmak, çakmak gazı(bütan gazı), sentetik kimyasal çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan, bally, derby, uhu, tiner, vernik vb. yapıştırıcı veya boya sökücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu kimyevi maddelerin satışı ve dolumu yapılamaması,
2)    Çocuklara satışı yapıldığı tespit edilen kimyasal gaz ihtiva eden çakmak, çakmak gazı (bütan gazı), sentetik kimyasal çözücü ve yapıştırıcı nitelik taşıyan, bally, derby, uhu, tiner, vernik vb. yapıştırıcı veya boya sökücü olarak kullanılan uçucu, uyuşturucu kimyevi maddeler, gerekli işlemler yapıldıktan sonra çocuğun velisi/vasisi, kanuni temsilcisine teslim edilmesi,
3)    Okul çevrelerinde tekel ruhsatının bulunması dolayısıyla sigara satışı yapmasına müsaade edilen market, bakkal, büfe vb. işletmeler ya da anılan ruhsatın bulunmamasına karşın illegal yollardan sigara satışı yapma ihtimali bulunan ve öğrencilerin de uğrak yeri olması muhtemel görülen kafe, internet kafe vb. yerlerin envanterlerinin çıkarılması ve yerlerin tamamına, öğrenciler ve yasada belirtilen gençlere açık (tek dal) sigara satışının yasak olduğuna ilişkin mevzuatın kolluk birimlerince ilgili hükümlerinin ivedilikle tebliğ edilmesi,
4)    Bu hususta görevlendirilmiş tüm kolluk personeli tarafından ayda en az iki kez söz konusu yerlerin habersiz denetlenmesi ve öğrencilere, 18 yaşından küçüklere paket ya da tek dal sigara satışına izin verilmemesi,
5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66’ncı maddesi gereğince yayımlanan Malatya Valiliğinin bu genel emrine uymayanlar, genel emirin yerine getirilmesine aykırı davranan, tatbik ve icrasına muhalefet eden, zorluk çıkaranlar hakkında sorumluluk alanı içerisinde kolluk kuvvetleri tarafından eylemleri ayrı bir suç teşkil etmediği taktirde 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’inci maddesi uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme