2 Milyon 250 Bin Fidan Toprakla Buluşacak

2 Milyon 250 Bin Fidan Toprakla Buluşacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığımızın “Geleceğe Nefes Dünyaya Nefes” kampanyası çerçevesinde Türkiye genelinde 11 Kasım’da düzenlenecek olan Milli Ağaçlandırma Günü ile ilgili toplantı Vali Aydın Baruş Başkanlığında düzenlendi.

Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıya Battalgazi Kaymakamı Abdül Kadir Duran, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Büyükşehir ve ilçe belediye yetkilileri, kurum müdürleri, STK temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

Toplantı da Vali Aydın Baruş Milli Ağaçlandırma Günü için 11 Kasım saat 14.00’te tüm kurumların Kaymakamlıklar koordinesinde planlamalarını yapmalarını, yerel yönetimlerle ilgili kurum müdürlerinin bir araya gelerek eksikliklere mahal bırakmadan planlamalarını yaparak 11 Kasım gününe kadar hazırlıklarını tamamlamalarını söyledi.

Toplantıda konuşan Vali Aydın Baruş; “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününü ilimizdeki tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla kutlayacağız. Bu etkinlik kapsamında 4000 fidan toprakla buluşacak.

Daha önceki Valimiz Ulvi Saran ve Orman Bölge Müdürlüğümüzün katkıları ile Beydağı mevkiinde dikilen fidanların tutma oranı oldukça yüksek. Beydağına dikilecek fidanlar ile burası daha yeşil bir görünüme kavuşacak. Bu yıl da Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Beydağı mevkiinde fidan dikim etkinliği gerçekleştireceğiz. Böylece Beydağının yamaçları daha güzel bir görünüme sahip olacak ve orman varlığımız da artacak. Diğer kurumlarımızın da katılımıyla toplam 13500 fidan toprakla kavuşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen bu proje ile 2022 yılında 84 milyon insanımızın her bir ferdi için 3 fidan olmak üzere toplam 252 milyon fidanın toprakla buluşturulması öngörülmüştür. Bu kapsamda Malatya’da da 2 milyon 250 bin fidanın dikimi sağlanacak. Böylece hem orman varlığımız artacak hem soluduğumuz hava temizlenecek hem de su kaynaklarımızın verimli hale gelmesine katkı sağlayacak. Doğamız güzelleşecek ve doğal kaynaklarımız için büyük bir kazanç elde etmiş olacağız.

İlimiz orman varlığı açısından Türkiye ortalamasının altında. 2 milyon 250 bin fidanı toprakla buluşturarak orman varlığımızı arttırma gayesindeyiz. %17çıkan ortalamayı yükseltmemiz gerekiyor. Bunun için de kamu kurumları ve vatandaşlar olarak elimizden gelen her türlü çabayı ortaya koymalıyız. Milli Ağaçlandırma Gününün çocuklarımızın, gençlerimizin belleğinde orman sevgisinin, ağaç sevgisinin arttırılmasında çok önemli bir nişane olduğunu düşünüyorum. Toprağa basmak, toprağa dokunmak, o dikilen fidana hayat verdiğini hissetmek çok önemli bir kazanım.

Kamu kurumlarımızdan beklentimiz sorumlu oldukları alanlarda mümkün olduğunda fazla fidanı toprakla buluşturmak, bu çalışmalara katkı sağlamak, hem kurum çalışanlarının hem de öğrencilerimizin bu etkinliğe katılımını sağlamak. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzden öğrencilerin etkinliğe katılımının sağlanması, belediyelerimizin çalışanlarının ve askeri birliklerin katılımının sağlanması, muhtarlarımızdan ve sivil toplum kuruluşlarından vatandaşlarımızın katılımının sağlanması yönünde katkı bekliyoruz. Belediyelerimizin de ayrıca vatandaşların fidan dikim alanına taşınması yönünde katkı sağlamasını istiyoruz. 11 Kasımda fidanları toprakla buluşturmanın sevincini hep birlikte yaşayacağız.

Bu şehit kanlarıyla sulanmış topraklarımızın kıymetini çok iyi bilmemiz lazım. Bu toprakları daha güzel bir şekilde geleceğe taşımak için bu etkinliklere, bu kampanyalara elimizden geldiğince en yüksek desteği vermemiz gerekiyor.

İklim değişikliği şu an dünya gündeminde. Süreç içerisinde nasıl bir manzara ile karışılacağımız belli değil. Su kaynakları açısından belki zor bir dönem bizi bekliyor. Su kaynaklarımızı korumak ve arttırmak için de en önemli çözüm yolu olarak da toprağımızın ağaçlandırılması görünüyor.

Orman İşletme Müdürlüğümüz sadece kampanya sürecinde değil ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda fidanlıklarımızdan kurumlarınıza veya vatandaşlarımıza tahsis etme noktasında çalışmalarına devam ediyor. Daha önceki yıllarda kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler tüplü fidan temin etme noktasında zorlanıyorlardı. Artık böyle bir sıkıntı yok. Orman Bölge Müdürlüklerimiz, fidanlıklarımız gereken tüm desteği sağlıyorlar.

Bu tip kampanyalar ile hem Malatya’mızın hem ülkemizin orman varlığı artarak daha güzel bir görünüme, daha sağlıklı solunabilir bir havaya kavuşacak. Su kaynaklarımız ve toprağımız erozyondan korunacak.

11 Kasımda sizlerin de iştiraki ile Milli Ağaçlandırma Gününün daha canlı olması yönünde katkı sağlayacağınıza canı gönülden inanıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Ardından Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, fidanların temini, etkinlik alanına fidanların ulaştırılması ve kurumların koordinasyonuna ilişkin bilgiler verdi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme