- Haberler
- Kültür Sanat
- 2022 Unesco Süleyman Çelebi Yılı Anma Etkinlikleri
2022 Unesco Süleyman Çelebi Yılı Anma Etkinlikleri
2022 Unesco Süleyman Çelebi Yılı Anma Etkinlikleri
Birleşmiş Millet Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 41. Genel Konferans kararıyla, UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri programı kapsamında, Mevlit yazarı Süleyman Çelebi vefatının 600. yıl dönümünde yapılan etkinliklerle anılıyor.
UNESCO 41. Genel Konferans kararıyla 2022 yılı için ülkemizin önerisi Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kuzey Makedonya, Romanya ile Ukrayna’nın desteğiyle Süleyman Çelebi’nin Vefatının 600. Yıl Dönümü UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmıştı.
Süleyman Çelebi’nin Vefatının 600. Yıl Dönümü 2022 yılında UNESCO ile ilişkili olarak tüm dünyada ve Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı himayelerinde güçlü bir şekilde anılması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda yürütülecek etkinlikler Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlarla yapılması 2022/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde ifade edilmiştir.
Bu kapsamda ilimizde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda İnönü Üniversitesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü tarafından çeşitli anma etkinlikleri gerçekleştirildi.
Etkinlikler çerçevesinde ilk olarak, İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tacetdin Bıyık tarafından Süleyman Çelebi ve Mevlid konulu bir konferans verildi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hem konferans sonunda hem de Yeni Cami’de vatandaşlara mevlit şekeri ve gülsuyu ikram edildi.
Ayrıca İl Müftülüğü tarafından 8 Aralık 2022 günü il ve ilçe merkez camilerinde eş zamanlı olarak mevlit okutuldu.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ise okullarda Süleyman Çelebi ve Mevlit konulu bir kompozisyon yarışması düzenledi. Yarışmada ilk 3’e giren öğrenciler ödüller takdim edildi.
Halk arasında “Mevlit” olarak bilinen “Vesiletü’n Necat” Süleyman Çelebi’nin en önemli eserleri arasında yer alıyor. Mevlit, yazıldığı dönemden itibaren başta Balkanlar ve Orta Asya coğrafyaları olmak üzere pek çok ülkede mübarek gün ve gecelerde doğum, ölüm, sünnet, evlenme, askere gönderme gibi etkinliklerde okutuluyor.