7,0 ve üzeri deprem üretmesi için en az 2.000 sene geçmesi lazım.
Deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt Malatya'da 7 şiddetinde deprem olur mu sorusuna yanıt verdi, ne zaman olabileceğine dair süreyi açıkladı.
Malatya’da artçı depremler kendisini sürekli hissettirirken deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt’ten de açıklamalar geldi. Öğüt sosyal medya hesabından yaptığı açıklamasında,
“Sevgili Malatyalılar. Yaptığım bir paylaşımda Malatya'da yeniden 7 ve üzeri deprem olacakmış gibi algılanmış. Bu konu ile ilgili bir açıklama yapma gereği duydum. Malatya fay zonun'a paralel doğrultuda kuzeye doğru uzanan kısa doğrultu atımlı fay parçası üzerinde "MS:1121 yılında 7, 5" büyüklüğünde bir deprem olmuş ve uzun bir süre sonra geçtiğimiz günlerde bu fayın üzerinde 4 mertebelerin'de bir deprem oldu ve bu depremin bu fay parçası üzerinde olduğunu belirtmiştim” dedi.
Araştırmacı Öğüt açıklamasının devamında, “Sanırım ki öncü deprem diye algılanmış. Kıta içi fayların yani bu tip fay parçalarının deprem tekrarlama aralıkları Ortalama 3.000 yıldır. Yani her 3.000 yıl gibi aralıklarda 7,0 ve üzeri deprem üretirler. Bunun sebebi bu fayların yıllık kayma hızlarının çok yavaş olması yani kolay kolay deforme olmaz ve kısa süreler içerisinde büyük deprem üretemezler, tıpkı Malatya Ovacık fay zonu gibi. Bölgeye uygulanmış stres transferi sonucunda yaklaşık olarak 4,0 ila 4,8 arası depremlerin olması olağandır öncü ya da hazırlık evresi diye tanımlayamayız! Bu fayın tekrardan 7,0 ve üzeri deprem üretmesi için en az 2.000 sene geçmesi lazım” dedi.