7,4 Yedisu depremi Malatya ve Adıyaman'ı etkiler mi?

7,4 Yedisu depremi Malatya ve Adıyaman'ı etkiler mi?

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt, 7,4 Yedisu depremi Malatya ve Adıyaman'ı etkilenip etkelenmeyeceğine dair bir açıklama gerçekleştirdi.

Öğüt açıklamasında, "Yedisu segmenti Malatya'ya 218/km uzunlukta, Adıyaman'a ise 230/km uzaklıktadır. Yedisu ila Malatya ve Adıyaman arasındaki kayaçların tarihçesi 252-22 milyon yıl öncesine dayanmakta. Mezozoyik döneminde oluşan kayaların tarihçesi ise 252-66 milyon yaşında yani yoğunluğu ve sertliği yüksek eski yaşlı dayanım direnci kuvvetli kayalardan oluşmakta. Kale, Elazığ'ı Baskil, ve Tunç eli ili arasında kalan kayaçlar ise en sağlam kayaç olan granitlerden oluşmakta.  Olası Yedisu depremi doğrudan Malatya ve Adıyaman'da yıkım yapması zordur. Nitekim bu bölgedeki kayaların fiziksel özellikleri dahi buna izin vermez; çünkü deprem dalgaları bu birimlerden geçerken yıkım gücü düşük seviyede bu illere ulaşmış olacak. Sadece kalın ve kısmen orta kalınlıkta ki alüvyonel zemin üzerindeki yapılara mukavemet uygulayabilir ama onun dışında sağlam yapılarda yıkım yapamaz. Özellikle bu saydığım zemin türü üzerinde mercali şiddet ölçeğine göre 5,5-6,0 şiddetinde hissedilir buda yaklaşık olarak 4,9-5,2 büyüklükte depreme tekabül etmektedir." dedi.

Öğüt ,Ayrıca Yedisu depremi bu illerde büyük yıkım yapabilir diyenlere tek çift lafım olacak buradaki kayaların fiziksel özelliklerini bilmeden yorum yapmayın. 

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme