• Haberler
  • Malatya
  • 9 tarihi yer 1.Derece Arkeolojik Sit Alan olarak kabul edildi.

9 tarihi yer 1.Derece Arkeolojik Sit Alan olarak kabul edildi.

9 tarihi yer 1.Derece Arkeolojik Sit Alan olarak kabul edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Darende, Doğanşehir, Akçadağ ve Arapgir ilçelerinde yer alan mevcut ve yeni keşfedilen 9 tarihi yer 1.Derece Arkeolojik Sit Alan olarak kabul edildi.

Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alından yeni karar Resmi Gazetede yayımlandı. Arapgir İlçesi Karaca Mahallesinde bulunan Yardibi Altı Sığınağı ve Yarönü Kaya Altı Sığınağı, Darende İlçesinde Hisarkale ve Arkeolojik Yerleşimi, Hantepe Höyüğü ve Ozan Köyü Mezarlıkları, yine Darende İlçesi Irmaklı mahallesinde bulunan Sarıboyun Tümülüsü ve Hantoros Kalesi Hamam Kalıntısı, Akçadağ İlçesi Esenbey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Konçur Höyük, Doğanşehir İlçesi Sürgü mahallesinde bulunan Sürgü Höyük birinci derece sit alanı olarak ilan edildi.
Arapgir İlçesine bağlı Karaca Mahallesinde sit alanı dışında bulunan kalker ocağında geçtiğimiz haftalarda keşfedilen mağaralar Sivas Kültür Varlıklarnı Koruma Bölge Kurulu tarafından incelendi. “Bir Bölümü Yardibi Kayaaltı Sığınağı 1.Derece Arkeolojik Sit Alanında Kalmaktadır” şeklinde belirtme tesisi yaptırılacak. Yardibi Kaya Altı Sığınağı olduğu tescillenen bölgede artık yeni ruhsatlandırma yapılamayacak.
Kaynarca Barajı Planlama ve Mühendislik Hizmetleri İşi kapsamında yer alan “Malatya Darende Kaynarca Barajı” sulama alanı projesi ile proje sulama alanında bulunan Hisarkale ve Arkeolojik Yerleşimi, Hantepe Höyüğü, Ozan Köyü Mezarlıkları ve Konçur Höyük birinci derece sit alanı olarak ilan edildi. Sulama alanı içerisinde kalan bu kısımlar korunacak.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme