''Afet Döneminde Bebek ve Çocuk Beslenmesi'' Konulu Panel Düzenlendi
''Afet Döneminde Bebek ve Çocuk Beslenmesi'' Konulu Panel Düzenlendi
İnönü Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, TEMAS Emzirme ve Anne Sütü Gönüllüleri Derneği ve İnönü Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Topluluğu tarafından “Afet Döneminde Bebek ve Çocuk Beslenmesi” konulu panel düzenlendi.
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele İnönü Üniversitesi Kadın, Aile ve Toplum Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Müge Karadağ ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Aksoy Derya panel başkanı, Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emriye Hilal Yayan, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik ve La Leche League (LLL) Türkiye Temsilcisi Chorlotte Codron konuşmacı olarak katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan panel Prof. Dr. Müge Karadağ’ın konuşmasıyla başladı. Prof. Dr. Müge Karadağ, depremde kadın ve çocukların erkeklere göre daha dirençsiz olduğunu dile getirdi.
Afetlerin anneleri etkilediğine dikkat çeken Müge Karadağ, şunları söyledi:
“Temiz, kullanılabilir su, beslenme ve güvenli barınma ortamı ilk etapta yüzleşilen en önemli sorun olup toplumsal rol bakımından annelerin, ailenin beslenme yükümlülüklerini almaları bu durumla baş etmelerinde de büyük güçlük getirmektedir. Travma ile karşılaşılan ilk durum çoğu zaman sütün kesilmesi olmakla beraber temiz suya ulaşım doğru ve yaşa uygun mama bulmak veya yardım mamalarına ulaşımın kısıtlı olabilmesi beslenme temelli birçok hastalığın artmasına sebebiyet vermektedir. Bu durumda annenin öz güven eksikliği ile de birleşince durum gitgide daha vahim bir hal almaktadır. Bu nedenle acil durumlarda anne sütü ile beslenme hayat kurtaran bir can simidi gibi algılanmaktadır.”
Prof. Dr. Müge Karadağ’ın konuşmasının ardından Kanadalı Yönetmen Noemi Weis’in emzirmenin ve bebek beslenmesinin önemine dikkat çekmek için dünyanın farklı bölgelerinden hikâyeleri derleyerek oluşturduğu belgesel filmi Milk’in gösterimi yapıldı.
Film gösteriminin ardından Doç. Dr. Emriye Hilal Yayan “Afet Döneminde Bebek ve Çocuk Beslenmesi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.
Emriye Hilal Yayan, afet sonrası bebek ve çocuklarda beslenme sorunları hakkında katılımcılara bilgiler aktardı. Afet sürecinde özel gereksinimi olan çocukların yeterli beslenemediğinin altını çizen Yayan, bu duruma bağlı olarak çocukların gelişimini tamamlayamadığını belirtti.
Yayan, çocuklara özgü beslenme programları oluşturulması gerektiğine değinerek konuşmasını şu şekilde tamamladı:
“Yetersiz beslenmenin önlenmesi, büyüme gelişmenin yaşına uygun devam edebilmesi için özel gereksinimi olan çocukların ayrı menülere ihtiyacı vardır. Çocuklar erişkinlerin küçüğü değiller kendilerine özgü beslenme kendilerine özgü algılama psikososyal halleri hayatları var.”
Doç. Dr. Emriye Hilal Yayan’ın konuşmasından sonra Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik’in “6 Şubat Depremlerinden Sonra Bebek Belenmesinde Yaptıklarımız” adlı sunumuyla panele devam edildi.
Doç. Dr. Burcu Kayhan Tetik “Ülke olarak etkisini hala atamadığımız deprem felaketini biz Malatya olarak hala yaşıyoruz. Acil durumlarda bebek beslenmesine destek olabilmek için daha hazırlıklı olmalıyız. Milk gösteriminin ev sahipliğini yapmak, öğrencilerimiz arasında uluslararası rehberlikler ve hayat kurtaran destekleyici faaliyetler hakkında farkındalık yaratmak için güçlü bir fırsattı.” dedi.
Burcu Kayhan Tetik “Ülkemize oldukça fazla anne sütü muadili bağışı aldık. Tüm bağışların uygunluğunu, etiketini kontrol ederek, hangilerinin emzirilmeyen bebekler için uygun olduğunu belirleyerek dağıtım yapmak gerekti çünkü ‘Bebek Formülü’ olarak gelen bazı ürünler kahve kreması, yaşlı hastalar için kullanılan mamalardı, bazılarının tüketim tarihleri kısa veya geçmişti.” ifadelerini kullandı.
Deprem sonrası bebek beslenmesinde emzirmenin önemli olduğuna işaret eden Kayhan Tetik “Bir gecede bu sütün kesilmesi çok nadirdir. Mamayı hazırlamak için temiz suya, biberona, malzemeye bu ürünlerin dezenfekte edilmeye ihtiyacı vardı. Hiç kimsenin çadırlarda bunu yapmaya ihtimali yoktu. Depremden önce Türkiye genelinde kullanılan mama oranı yüzde 32 iken depremden sonra yüzde 43'e çıktı. O kadar fazla mama geldi ki mama kullanım oranı nerdeyse iki katına çıktı.” şeklinde konuştu.
La Leche League (LLL) Türkiye Temsilcisi Chorlotte Codron da “Afetlerde Bebek Beslenmesi ile İlgili Uluslararası Öneriler” başlıklı sunumunda afetten önce afete hazırlık planları yapılması gerektiğini ve bebek beslenmesinin planlanmasının bu dönemde çok önemli olduğunu ifade etti. Codron, afet zamanlarında bebek beslenmesi hakkında tavsiyelerde bulunarak sözlerini sonlandırdı.
Panel, Charlotte Codron’a çiçek takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Film Blanc, Telus Fund ve La Leche League Türkiye tarafından Şubat 2024'e kadar özel gösterimler ve eğitim seansları ile emzirme farkındalığına dikkat çekilmeye çalışılıyor. Bu kapsamda felaket durumlarından etkilenen annelerin karşılaştıkları zorluklar hakkında eğitim ve kaynaklar sunularak Türkiye'deki deprem sonrası koşullarda anneler ve bebeklerin karşılaştığı zorluklar ele alınıyor. La Leche League ise emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüt olarak biliniyor