• Haberler
  • Gündem
  • Ağbaba 'Onaylanan Kosgeb Kredileri 10 Aydır Ödenmiyor'

Ağbaba 'Onaylanan Kosgeb Kredileri 10 Aydır Ödenmiyor'

Her Ay Bir Milletvekili 'Bu Ay Ödenecek' Diyor

Aralık 2023’de başvuruları alınan, onaylanan ve ödeme bekleyen statüsünde olan KOSGEB deprem kredileri halen ödenmedi. CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, “10 aydır kredisi onaylanıp bekletilen esnaf ve işletmelere bunun sebebini açıklayacak kimse yok mu?” Diye sordu.
KREDİLERİNİ ÇEKEMEYEN YÜZLERCE ESNAF VE İŞLETME VAR
Dünya Bankası işbirliğiyle başlatılan deprem bölgesindeki işletmelere yeni finansman sağlamayı taahhüt edilen deprem kredisi yüzünden yüzlerce esnaf ve işletme zor günler geçiriyor. Depremden etkilenen 11 il için Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programının 1 yıl ödemesiz, üçer aylık vadelerde 24 ayda ödenecek faizsiz deprem kredisi için bölgeden binlerce başvuru yapıldı, ancak başvurunun üzerinden 10 ay geçmesine rağmen krediyi çekemeyen yüzlerce esnaf ve işletme bulunuyor.
ELİNDE AVUCUNDA NE VARSA VERGİ BORCUNU KAPATMAYA VERDİLER
KOSGEB’ten depremzede esnaf ve işletmelerin hâlâ ödeme yapılmadığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, kredisi onaylanıp ödeme bekleyen çok sayıda esnafın krediye güvenerek mal alımları yaptığını, işyerlerinin tadilatlarını gerçekleştirdiklerini belirterek, “Pek çok esnaf krediye başvuru yapmak için  elinde avucunda ne varsa vergi borcunu kapatıp istenen tüm belgeleri tamamlayarak krediye başvurdu. Aralık ayında belgeleri incelenip kredi başvuruları kabul edilmesine, KOSGEB tarafından kredileri onaylanmasına rağmen, 10 aydır her gün başka bir sebep ileri sürülerek hak ettikleri bedeller hesaplarına yatırılabilmiş değil. Özellikle, kredi desteğinin işletmelerin hasar gördüğü veya gelir kaybına uğradığı bölgelerde büyük önem taşıdığı düşünülürse, bu gecikmenin konteynerlerde yaşam mücadelesi veren esnaflar için ne kadar hayati olduğu ortaya çıkıyor.” Dedi.
HER AY 1 MİLLETVEKİLİ ‘BU AY ÖDENECEK’ DİYOR
Ağbaba, açıklamasının devamında, “Daha önce de dile getirdiğimiz gibi deprem bölgesine pozitif ayrımcılık yapılmazsa, esnaf, sanatkar, işverenler desteklenmezse zaten çok zor şartlar altında mücadele eden iş çevreleri ve depremden etkilenen şehirler ciddi sıkıntılar yaşayacaktır. Görünen o ki bu talepler AKP yöneticilerinin bir kulağından girip diğerinden çıkıyor. Her ay bir milletvekili çıkıp ‘bu ay ödemeler yapılacak’ demesine rağmen halen yüzlerce esnaf ve işletmenin ödemesi yapılabilmiş değil. Bu şartlarda deprem bölgesinin ayağa kaldırılmasını, esnafın geri ödeme bile vermekten aciz bir yönetimden deprem yaralarını sarmasını beklemek hayal olur” dedi.

Bakmadan Geçme