• Haberler
  • Malatya
  • Ağbaba Tbmm'de Malatya'nın Sorunları Ve Taleplerini Aktardı

Ağbaba Tbmm'de Malatya'nın Sorunları Ve Taleplerini Aktardı

Depremin Vurduğu Esnafları Bu Kez De Kosgeb Vuruyor

Ağbaba , TBMM’de esnafın zayi belgesi ve KOSGEB kredisi alamaması konusunda yaşanılan mağduriyetin son bulmasını istedi. Komisyon başkanının talebi doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı bu 2 konuda çalışma yapıp, meclis genel kuruluna sunacak.
CHP Malatya Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonun Veli Ağbaba komisyonda yaptığı konuşmada  Malatya’nın sorun ve taleplerini aktardı. Ağbaba, yaptığı konuşmada esnafın zayi belgesi mağduriyetini, KOSGEB kredilerinin ödeme sorununuaktardı.
BİNLERCE ESNAF MAĞDUR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan Bütçe komisyonunda yaptığı konuşmada,depremde yıkılan veya zarar gören işyerlerindeki belge ve cihazlar ile ilgili esnafın mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini belirtti. Ağbaba, konuşmasında “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinin ardından yıkılan ve zarar gören işyerlerinde zayi olan mali belgeler ve ödeme kaydedici cihazlarla ilgili mahkemelere müracaat edilmesi istenmiş, ardından da oluşturulan il ve ilçe idare kurullarına dilekçeyle müracaat hakkı tanınmıştı. 6 Şubat depremi ardından esnaflara bu müracaatı 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapmaları istendi. O tarihten sonra esnaflara sürenin uzatılacağı söylentisine rağmen süre uzatılmadı. Depremin etkileri halen sıcakken, işyeri yıkılan, yakınlarını kaybeden , Malatya dışına çıkan esnafın  bu müracaatı yapmalarını beklemek akıl karı değil” dedi.
ÇEVRE ŞEHİRCİLİK’TE YIKIM BELGESİ VAR,MALİYE BU BELGEYİ KABUL ETMİYOR
“Depremde tamamen yıkılan işyerlerinden müracaat edememiş olan esnafa mahkemeler zayi belgesi vermiyor” diyen Ağbaba, “Böylece sadece Malatya’da binlerce esnaf zayi belgesi alamadı ve mağdur. İlerleyen yıllarda incelemeye yetkili kurumlar denetime gelip 2022 yılı öncesi mali belge istendiğinde esnaflar bu belgeleri veremeyecek ve maalesef ceza yiyecekler. Devletin bir kurumu olan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünde dükkanın yıkıldığına dair belge olmasına rağmen, bir başka kurum olan Maliye’de bu belge kabul görmüyor. Mağdur durumdaki iş çevrelerinin sıkıntılarını ortadan kaldırmak için ya ek süre verilmeli, veya Maliye işyerleri yıkılan esnafın bilgilerini çevre şehircilik müdürlüklerinden isteyerek resen işlem yapmalıdır.” İfadelerini kullandı.
DEPREMİN VURDUĞU ESNAFLARI BU KEZ DE KOSGEB VURUYOR.
Başta Malatya olmak üzere deprem bölgesinde esnafa destek amaçlı duyurusu yapılan, başvurusu alınan KOSGEB kredilerinin aylardır ödenmemesinin ciddi mağduriyet yarattığını kaydeden CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ Esnafın geçtiğimiz yıl sonunda başvuru yaptığı, başvuruları onaylanan ve ödeme bekleyen KOSGEB deprem kredisi hâlâ hesaplara geçmedi. Malatyalı esnaflar ‘vergimizi ödedik, SGK borçlarımızı kapattık, bütün belgelerimizi tamamlamamıza ve başvurumuzun onaylanmasına rağmen 5-6 aydır para hesaba geçmedi. Her seferinde 'fon bitti, ödeme gelmedi,' cevabı ile karşılaştıklarını söylüyorlar.Depremin vurduğu esnafları bu kez de KOSGEB vuruyor.Reklam yaparcasına deprem destek kredi ürününü açan, ama sonrasında  esnafı mağdur eden KOSGEB'in bu durumu düzeltmesini ve kredi bedellerinin mağdur esnafın hesabına aktarılmasını talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.
BAŞKAN MUŞ, BAKAN YARDIMCISINDAN ÇALIŞMA YAPILMASINI İSTEDİ
Ağbaba’nın konuşmasının ardından söz alan TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Muş, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Osman Çelik’e yönelik yaptığı konuşmada, hem zayi belgesi hem de KOSGEB kredileri konusunda “Siz herhâlde bu yazar kasa  fişiyle (Zayi Belgesi) alakalı gerekli notunuzu aldınız. Bu muhtemelen haziran ayı içerisinde genel kurula hazır olacak. O zamana kadar bir çalışma yürütürseniz, sayın milletvekiline de bunu iletiriz. Ona göre eğer burada atabileceğimiz bir adım varsa sadece Malatya’da değil depremden etkilenen özellikle 5 illimizde de belki bu sorun vardır ve bir çözüm üretilebilir. KOSGEB ödemeleri konusunda da alakadar olup hem bizim komisyon başkanlığımıza hem de sayın milletvekiline dönüş yaparsanız sevinirim” ifadelerini kullandı.
 

Bakmadan Geçme