• Haberler
  • Sağlık
  • Akciğer kanseri için belirli aralıklarla yıllık şart tarama

Akciğer kanseri için belirli aralıklarla yıllık şart tarama

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Tayfun Çalışkan

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Tayfun Çalışkan, “Son 15 yıl içinde sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanan kişilerin, düşük dozda akciğer tomografisi ile her yıl tarama yaptırmaları gerekir.” dedi.

Akciğer kanseri halen tüm dünyada yaygın ikinci kanser olup, Türkiye'de yaygın olarak öne çıkmaktadır. Bunlardan en büyük risk taşıyanlardan birinin tütün kullanımı yaygın olarak bilinen bir gerçek.

Bir yıl boyunca günde ortalama bir paket yani 20 sigara içmenin, tıpta bir paket yıl olarak paylaştığınız Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Tayfun Çalışkan, "Yıllık taramalar ancak; kişi 15 yıl boyunca sigara içtiğinde, kişinin yaşam kalitesini sınırlayan veya akciğer enfeksiyonunun engellenmesi bir sağlık sorunu varsa ya da kişinin 81 yaşı geldiyse durdurulabilir" dedi.

Çalışkan, “Son 15 yıl içinde sigarayı bırakmış olsalar bile 50-80 yaş aralığında ve 20 paket yıl kullanan kişilerin, düşük dozda akciğer tomografisi ile her yıl tarama yaptırmaları gerekir.” bölgede kullanıldı.

Akciğer kanseri tanısının alınmasında muayenesi ve sonrasında planlanacak görüntüleme yöntemlerinden faydalanılan dile Çalışkan, "Güle hastalıklarında polikliniğinde genellikle akciğer grafileri çekiliyor ancak bu görüntülüme yöntemiyle akciğerlerin ancak yaklaşık yüzde 70-75'i analiz edilebiliyor. Bu nedenle kanserden şüphelenilen tanı için mutlaka akciğer bilgisayarlı tomografisine başvurmalı." diye konuştu.  

Akciğer tomografisinde 1 cm'den büyük lezyonlar (1-3 cm arasında nodül, 3 cm'den büyük ise kitle olarak lezyonlar) saptanan parçalar sonraki aşama olarak PET-BT yani Pozitron Emisyon Tomografisi ve bilgisayarlı tomografi (BT) çekildiğini paylaşan Doç. Tayfun Çalışkan, "PET-BT, kanser şüphesi hakkında yorum için akciğerde saptanan lezyonların yani anormal dokuların incelendiği ileri tedavilerdir. Milimetrik yani 1 cm'den küçük nodüllerde kanser risklerinin hesaplandığı skorlama sistemlerinden faydalanılır, nodülün radyolojik özellikleri ve dağılımı birlikte tedavi buna göre de takip veya ileri tespit alınır. 8 mm ve üstündeki milimetrik nodüllerde de PET-BT önerilebilir" şeklinde konuştu.

İyi huylu lezyonlar kanser sanılabilir

PET-BT sonucunda kanser oluşumu bulgusu saptanan ayrılabilir veya lezyonların cerrahi olarak çıkartılması seçeneklerinin saklanması diyen Doç. Tayfun Çalışkan, "Burada karar; hastaların tercihlerine, hastalıkların olan diğer hastalıklara, akciğer büyümesine ve lezyonların özelliklerine göre verilir. Bu görüntülüme yönteminde, Hastalığına göre bazı iyi yaralılar da kanserlere neden olabilir. Bu gibi yanıltıcı durumların tedavisi için PET-BT öncesinde bir süre sonra mümkün ve tomografisi ile radyolojik kontrol mümkündür. bir şekilde değerlendirilerek yapılır.” dedi.

Kan testi, kanser taraması veya teşhis için yeterli değil

Kan tahlili aracılığıyla tümör belirteçlerinden yararlanılabildiğini ancak bu değerlerin normal kanser ekarte başlangıcıni, yüksek saptanmasının da kanser kanıtlamayacağını vurgulayan Çalışkan, "Bu örnek güncel tümör belirteçlerinin akciğer kanseri taramasında rutin olarak kullanılmaları genellikle tavsiye edilmez. Akciğer ile ilgili verileri içeren uluslararası tedavilerde akciğer kanseri için bu yöntemle bir kez düşük doz tomografisi yapılıyor"

Hızlı ilerleyen akciğer kanserine karşı hızlı tanı konmalı

Pek çok diyet yönteminin içeriğine da değinen Doç. Tayfun Çalışkan, "Hasta için en az riskli olan, tanı oranı yüksek ve hızlı olan hatta mümkünse tek işlem ile hem tanı hem de evrelemeye sahip yöntemlerin seçimi hızlı ilerleyen bu kanser türleri önemli. Hangi sakatlık yönteminin seçileceği, göğüs hastalıklarının uzman yetkisi ve sorumluluğundadır. Hastaya PET-BT ve/veya beyin MR'ı ayrıldıktan sonra daha sonra akciğer kanseri özellikle hızlı seyirli ve genellikle iyi bir şekilde ilerleyen bir tür, tanıdan yardımdan kurtulmalı." önerisinde bulunuldu. (İLKHA)

Bakmadan Geçme