19 Eylül Gaziler Günü Dolayısıyla Malatya'da Tören Düzenlendi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e 19 Eylül 1921 tarihinde Mareşallik rütbesiyle birlikte Gazilik unvanı tevcih edilişinin 103. Yıl dönümü ve Gaziler günü dolayısıyla İlimizde tören düzenlendi.

19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle ValiSeddar Yavuz, Garnizon Komutanı Tümg. Erman Kiraz, 7. AnaJet Üs Komutanı Tuğg. Hüseyin Sabri Akyol, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Vali Yardımcısı Sedat Özdemir, İl Emniyet Müdürü Arif Çankal, İl Jandarma Komutanı J.Kd. Alb. Tolunay Başer,İl Müftüsü Ramazan Dolu, ASH İl Müdür V. Ali Sait Çeçen, Şehit ve Gazi Dernekleri ve protokol üyeleriGarnizon şehitliğini ziyaret ederek şehit kabirlerine karanfil bırakıp şehitlerimiz için dua ettiler.
Şehitlik ziyaretinin akabinde Vali Yavuz ve protokol üyeleri 19 Eylül “Kahramanlarla Yürüyoruz” mottosuyla Millet Bahçesi önündenAtatürk Anıtı'na kadar yürüyüş gerçekleştirerek, Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.
Akabinde Kongre ve Kültür Merkezi'nde devam eden programa ValiSeddar Yavuzve İl protokol üyeleri katıldı. İstiklal Marşı ve Saygı Duruşunu takibenTürkiye Muharip Gaziler Derneği Malatya Şube Başkanı İbrahim Cengiz, Garnizon Komutanlığında görevli Binbaşı Burak Korkmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er'in konuşmalarının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan ValiSeddar Yavuz, “Gaziler Günü münasebetiyle Valiliğimizce düzenlenen bu programa teşrif ederek bizleri şereflendirdiğiniz için sizlere müteşekkir olduğumu ifade etmek istiyorum.
Siz değerli Ailelerimize hoş geldiniz derken en derin hürmet ve sevgilerimi sunuyorum. Gaziler Günü'nüzü içtenlikle kutluyor, Rahmet-i Rahmana kavuşmuş gazilerimize ve şehitlerimize Allah' tan rahmet diliyorum. Hayatta bulunan gazilerimize sağlıklı yaşam diliyorum.
Özellikle gençlere hitap etmek istiyorum. Sevgili gençler. Biz Anadolu'daki bin yıllık hükümranlığımız ve Cumhuriyetimizin birinci yüzyılını tamamlayıp ikinci yüzyılına erdiğimiz ve iki bin iki yüz yıllık devlet geleneğiyle istikbale yürüdüğümüz bu süreçte siz sevgili gençlerimizin ay yıldızlı al bayrağımıza, aziz milletimizin Mukaddesatına, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne tam olarak sahip çıkmak ve daha az bedel ödeyerek bu topraklarda hür ve bağımsız yaşamanın yollarını mutlaka bulmalısınız. Çünkü ecdadımız sanayi devrimini gerçekleştiremeyince maalesef topraklarımızda acıyla, kanla, gözyaşıyla yoğrulmuş yıllar başladı.Bize düşen görev, madem ki sanayi devrimini ıskaladık, bugün dijital çağı yaşıyoruz.Dünya üzerinde şu anda 3 tane önemli konu tartışılıyor. Birincisi; Siber Güvenlik, İkincisi; Bio güvenlik ve üçüncüsü ise, Gıda güvenliğidir.Bu üç konuda kendisine yeterli olmayan devletlerin bağımsızlığının tehlikede olduğu söyleniyor.O yüzden gençlerimizden kendilerini bugüne değil, yarına hazırlamalarını, aziz milletimizi gönlünüzde taşımanızı ve ayyıldızlı al bayrağımızı gördüğünüzde gözlerinizin nemlenmesini, İstiklal Marşımızı duyduğumuzda tüylerimizin diken diken olmasını, Ezan-ı Muhammedi'yi duyduğunuzda huşu ile Allah' a yönelmenizi bekliyoruz. Türk Milletinin kodları budur.Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, milli teknoloji hamlesini ortaya koyuyor. Aslında Bugün milli teknoloji hamlesinin ne anlama geldiğini Lübnan'da yaşanan saldırılardan sonra daha çok idrak ediyoruz. Bilim ve teknolojiyi elde etmek için daha çok çalışacağız, daha güçlü olacağız. Ama gücümüzü her daim adaletten ve haktan yana kullanacağız. Bu anlayış bizim medeniyetimizin emridir. Gerektiğinde milleti ordu olan bir milletiz. O yüzden tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış bir milletiz. Hiç kimse bize zincir vuramaz. Vurmasına müsaade etmeyiz. Düşmanın kirli çizmelerinin bu ülkeye bir daha girmesine asla tahammül edemeyiz.
Bugün dünyanın birçok bölgesinde Irak, Suriye, Gazze ‘de olanları gözlerinizin önüne bir getirin. İnsan Hakları, Yaşam Hakkı ve Uluslararası Hukukun ayaklar altına alındığı, bebeklerin katledildiği bir soykırım gerçekleştiriliyor. Bizim ecdadımızda ve devlet geleneğimizde soykırım yoktur, şu veya bu diye kendimizi konumlandırmıyor,inancı, etnik kökeni ne olursa olsun, onurlu bir yaşam hakkını savunuyoruz.
Bütün halkımızdan ve gençliğimizden beklentimiz; medeniyetimizi bilmek, köklerimizi keşfetmek, başkalarına benzemek yerine kendimiz olmayı tercih ederek, bu doğru yöntem cumhuriyetin ikinci yüz yılında bize yeni ufuklar ve yeni kapılar açacaktır.
Ben siz gençlere sonuna kadar güveniyorum. Bu duygu ve düşünceler içerisinde sevgili evlatlarım, değerli çalışma arkadaşlarım, kahraman gazilerimizin bir kez daha Gaziler Günü'nü kutluyorum ve Gazilerimizin önünde hürmetle, saygıyla eğiliyorum. Şehit ailelerimize sabırlar diliyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm gazilerimize, tüm şehitlerimize rahmet diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” diyerek sözlerine son verdi.
Vali Seddar Yavuz' un hitaplarından sonra;Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Ufuk Fırat “YaşasınKahraman Gazi “, Mehmet Ali Aydınlar Fen Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Zeliha İrem Özdil “Gazilerimize“adlı şiirlerini okudular. Gazilik konulu şiirlerinin okunmasının ardından, Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından kahramanlık türküleri söylenmesi sonrasında Kongre ve Kültür Merkezinde ki program sona erdi.
Daha sonra Vali Yavuz, 19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, 2. Ordu Komutanlığı İnönü Kışlasında Kahraman Gazilerimiz onuruna verilen yemekte Gazilerimiz ve aileleri ile bir araya geldi.Burada yaptığı konuşmasında “Bu coğrafya da büyük mücadeleler verdik ve çok bedel ödedik. Bu bedeli de en çok aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz ödedi. Sizler kahramanlarımızsınız o yüzden gençlerimize, çocuklarımıza en güzel örnek sizlersiniz. Bir kere daha bugüne kadar yapmış olduğunuz hizmetler vesilesiyle, bu ilin valisi olarak sizlere şükranlarımı sunuyorum. Her daim valiniz olarak yanınızda bulunacağımı ve sizlere hizmette bulunmaktan onur duyacağımı ifade ediyor, tekrar Gaziler Günü'nüzü kutluyorum.” dedi.
19 Eylül Gaziler Günü Anma Programı Vali Seddar Yavuz ‘un Türkiye Şehit Ailelerive Gaziler Vakfı Malatya Şubesini ziyaret etmelerinin ardından sona erdi.

Bülten

Bakmadan Geçme