3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali düzenlendi.
Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3. Uluslararası Yörük Türkmen Festivali düzenlendi.
Tabii 3. dediysem bu Antalyada yapilan 3. Yörük şenliği gibi anlaşılmasın. Torosların kalbi Antalyada çok sayıda Yörük Derneği var yıllardır Yörük şenlikleri yapılır. Üçüncü olma neden Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği festivallerin üçüncüsü. Yörük derneklerinin ilk kurulduğu, yörük kültürümüzün ortaya konmaya çalışıldığı ilk il muhtemelen Antalyadır. Bugune kadar mujtemelen 20 nin uzerinde festival yapılmıştır.
Kendisi de Yörük olan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek' te kültürüne sahip çıkmak, Macaristanda yapılan Türk kurultayından daha görkemli bir festival için üç yıl önce yola çıktı. Ben birinci ve üçüncü şenliğe katıldım. Ikinci festival için davet almamıştım bu nedenle Antalya'da olamamıştım. Bu yıl festivale Acıpayam Dernekler Birliği olarak katıldık. Kumavsarı, Güney ve Olukbaşı köyümüzden baskanlar Ramazan Afşar, Turan Güngör ve Mustafa Dağ ile dört kişilik bir ekip halinde katıldık.
Size neler gördük, neler yaşadık anlatayım.
Bu yıl festival Yörük Göçüyle başladı, Antalya caddeleri Yörük göçüyle şenlendi.
Binlerce yıl öncesinden bugune gelen kültür caddelerde aktı. Atlar, develer ve Yörük kültürünü yansıtan kıyafetleri ile Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirler Antalya caddelerinde renkli görüntüler oluşturdu.
3. Uluslararası Antalya Yörük Türkmen Festivali için Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen ilk törene Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Muratpaşa Kaymakamı İhsan Kara, Milletvekilleri Cavit Arı, Aykut Kaya, ilçe belediye başkanları, Yörük-Türkmen dernek temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Kırşehir Belediyesi ve Çan Belediyesi halk oyunları ekibi kısa bir gösteri yaptı. Daha sonra göç duasının okunmasıyla Yörük göçü yapıldı. Göç duasında bereketli bir yıl olması ve olan ürünlere şükür edildi.
Dünyamızın neresinde bir Türk varsa davetliydi. Türk dünyası ve Anadolunun dört bir yanında yer alan Yörük derneklerinin katıldığı festivalin ilk gününde . Antalya Büyükşehir Belediye Bandosu ve davul zurna eşliğinde develer ve atlar üzerinde temsili göçlerini yapan Yörükler, büyük ilgi çekti. Yerel yönetimin kültürüne sahip çıkması tüm kültür insanlarinca çok takdir edilecek bir olay. Antalyayı bu açıdan yurekten tebrik ediyorum.
Antalyalılar da bu güzelliğin farkındaydı ve göç güzergahı boyunca alkışlarla destek verdi.
Temsili Yörük Göçü yürüyüşü, Karaalioğlu Parkı'ndaki Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı önünde sona erdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, belediye önünde korteje katılan misafirleri tek tek selamladı. Yörük Göçüne katılanlar dernekler ve yabancı misafirler Başkan Muhittin Böcek ve kendilerini karşılayan heyete kısa bir gösteri yaptı. Başkan Muhittin Böcek, “Türkiye'den 59 Yörük-Türkmen derneği, 19 ülkeden gelen heyetlerimizle Yörük Göçümüzü yaptık. Bize destek olan Yörük kardeşlerime teşekkür ediyorum. Yörük kardeşlerimizin gelenek ve göreneklerini gelecek nesillere aktarmak için böyle bir festival düzenliyoruz. 3 gün boyunca birbirinden güzel etkinliklerimizle halkımızla buluşacağız” dedi.
Sonrasında festival alanına geçildi. Festival alanı ayrı bir cümbüştü. Türk dunyasindan her ulkenin geleneeklerini yansıtan çadırları daha doğrusu yurtları vardı. Çadır terimini biz Anadolu Türkleri yanlış kullaniyoruz. Onlar kesinlikle çadır demiyorlar yurt veya otağ diyorlar. Çadır cok önemli onlar için hatta Kirgizistan bayragi çadırın ortasında yeralan şakrak denilen bölümdür. Ben anlaşılır olmasi açısından yazımda yine çadır terimini kullandım.
Anadolunun 4 bir yanından gelen Yörük dernekleri de kara çadırlarını kurmuşlar, içlerini yöresel unsurlar ile donatmislardi. Her bir kara çadır görülmeye değerdi ve yüzlerce çadır içinde kaybolmamak olanaksızdı.
Festivalde Yörük müziğinin çök güzel örnekleri sergilendi. En nadide sanatçılar davetliydi. Uğur Önür muhteşem bir Yörük müziği ziyafeti yaşattı. Sadece müzik sanatçiları yoktu. Halk oyunları ekipleri, yerel dansçilar. Yerel sanatcilarda senlikte sanatlarını icra etme firsati buldular.
Festivalin en önemli ayağıda Kültür Bakanlığı sanatçılarının davetli olduğu bölümdü. Derici, yemenici, ipekci, bakırcı, dastarcı, bez bebek ustadlari, sanatçılar için açılan standlar hiç boş kalmadı büyük ilgi çekti.
Dikkatimi çeken bir hususu da sizlerle paylaşayim. Antalya ve cevre ilçe belediyeleri de tanıtım çadırları kurmuştu. Alanya çadırı görülmeye değerdi. Ve yine beni çok mutlu eden bir ziyaret noktası daha vardı. Pamukkale Belediyemizin de tanıtım standı vardi. Pamukkale Kadın kooperatifi ve belediyemizin tanıtım ofisinin orada olmasi biz Denizli ekibini çok mutlu etti. Bu açıdan Pamukkale Belediye Başkanımız Ali Rıza Ertemur da tebriği hakediyor.
Iki gün festivalde tüm katılımcılar ile tanıştık, konustuk ve sizler için çok guzel programlar hazırladık. Mustafa Dağ bey hem kameramanlik yapti hem festivali gezdi. Çekimlerin ilk montajlarını yapti ve kendi youtube kanalından yayınladı. Ben videolari almama rağmen rahatsızlığım dolayisi ike başına oturup montajlari tamamlayip bir program haline halen getiremedim. Ancak ilk fırsatta sanırım 4 bölüm Antalya Yörük Türkmen festivali ekranlarda olacak Acıpayam Dernekler Birliği olarak iyi bir ekip çalışması ortaya çıkardık ve güzel çekimler yaptık. Umarim sizlerde beğenirsiniz.
Antalya Büyükşehir belediyesi tüm davetlilere 3 öğün yemek sundu. Tum davetliler yöresel yiyeceklerini ikram etti. Oldukça bereketli, güzel tatlarla dolu bir festival oldu. Afyondan Denizliye, Konyadan Diyarbakira herkes ikramda yarıştı. Türk dünyasının ikramlari ise dillere destandı. Burada ne kadar anlatsam yetersiz kalır, orada olup yaşamak gerekiyor. Videolarimizda umarim o tadı alabilirsiniz.
3. Antalya Yörük Türkmen Festivali hakkında yazacak o kadar güzel şey varki. Gerçekten anlatmayla bitecek gibi değil. Yazımı burada sonlandırayım. Festivale emeği geçen herkese başta Antalya Büyükşehir Baskani Muhittin Böcek'e ve ekibine sonsuz teşekkürler. Umarım Denizli Büyükşehir Belediyemizde en kısa sürede bir Yörük müzesi kurar ve dünya çapında bir Yörük Türkmen festivali organize eder.
Bildiğiniz gibi Denizlimiz de Yörük kültürümüzün en iyi şekilde yaşandığı kentlerdendir.
Bir baska gün de kırsal kalkınma ve Yörük kültürü arasındaki bağı anlatırım. Saygılarımla.
Doç .Dr. Devrim Alkaya
Inş.Yük.Müh. & Tarımcı
Türkiye Ziraatçılar Derneği
Denizli Temsilcisi