Ağbaba 'Sağlıkta Şiddet, Hastane Yakmaya Kadar İlerledi'
ON 6 YILDA 70 BİN ŞİDDET OLAYI YAŞANDI
CHP'li Ağbaba, “ İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde öğretim üyesinin odasının kundaklanması sağlıkta şiddetin geldiği noktayı özetlemektedir” dedi. Ağbaba, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi.
Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Beyin Cerrahi Kliniği öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selami Çağatay Önal'ın odası bir hasta yakını tarafından yakıldı. Öğretim Görevlisinin odasının kullanılamaz hale geldiği, hastanede büyük paniğe sebep olan kundaklama olayı, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin geldiği nokta açısından kaygı yarattı.
ÖLÜMLE BURUN BURUNA ÇALIŞIYORLAR
Konuyla ilgili bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Sağlıkta şiddet bu kez Malatya İnönü Üniversitesi'nde çirkin yüzünü gösterdi. Doktor odası kundaklamaya kadar ilerleyen şiddete derhal son verilmelidir. Prof. Dr. Selami Çağatay Ünal'a, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi yöneticilerine, hastanede görev yapan sağlık emekçilerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, şiddeti önlemesi gereken yetkilileri de bir kez daha görevlerini yapmaya davet ediyorum” dedi. Doktorların, hemşirelerin ve diğer sağlık personelinin her gün büyük bir tedirginlik içerisinde görev yerlerine gittiğini ve adeta ölümle burun buruna mesleklerini icra etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Ağbaba, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ile daha etkin mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.
SON 6 YILDA 70 BİN ŞİDDET OLAYI YAŞANDI
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Malatya'da yaşanan olayın ardından TBMM Başkanlığına araştırma önergesi verdi. Sağlık emekçilerine yönelen şiddet vakalarının sayısı her geçen gün arttığını kaydeden Ağbaba, basına yansıyan verilere göre sağlık çalışanlarına yönelik son altı yılda 70 bini aşkın şiddet vakası yaşandığını, hayat kurtarmayı, hayatlarının amacı olarak gören sağlık emekçilerine yönelen şiddetin, sağlık emekçilerinin asli sorunlarından biri olmaya devam ettiğini kaydetti.
SAĞLIK EMEKÇİLERİ İNTİHAR EDİYOR
Sağlık Bakanlığının geçmişte açıkladığı verilere göre;
•2015'te 10'u hekim, 71'i hemşire, 99'u diğer personelden oluşan 180 sağlık çalışanı
•2016'da 11'i hekim, 56'sı hemşire, 62'si diğer personel olmak üzere 129 sağlık çalışanı
•2017'de ise 3'ü hekim, 53'ü hemşire, 66'sı diğer personelden oluşan 122 sağlık çalışanı intihar ederek yaşamına son verdiğini belirten Veli Ağbaba, “Sağlık alanında çalışanlara yönelik uygulanan aşırı iş yükü, uzun nöbet saatleri, performans sistemi adı altında dayatılan yoğun çalışma baskısı, güvencesiz çalışma koşulları ve aşırı stresin intiharların birinci nedenleri arasında yer aldığını kaydetti.
3600 EK GÖSTERGE, YOĞUN ÇALIŞMA,UZUN NÖBET SAATLERİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık emekçilerinin, maruz kaldıkları şiddet vakalarının engellenmesi, ayrımsız biçimde 3600 ek gösterge tanınması ve çalışma yaşamında maruz kaldıkları mobbing, yoğun çalışma baskısı, uzun nöbet saatleri, güvencesiz çalışma koşullarından kaynaklanan sorunların araştırılarak ortaya çıkarılması, bu sorunların giderilmesi için gereken tedbirlerin alınması hususlarında meclis araştırması açılmasını istedi.