Ağbaba,'Tarım biterse, üretim biterse, çiftçi biterse ülke de biter'
Don Felaketi sonrası Doğanşehir'de üreticilerle biraraya gelen Ağbaba 'Ülkenin ayakta kalması çiftçiye, üretime bağlı. Parti olarak üreticinin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz' dedi.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, beraberinde Doğanşehir Belediye Başkanı Mehmet Bayram, Doğanşehir İlçe Başkanı Mehmet Koca, Akçadağ İlçe Başkanı Ali Aslan ve parti yöneticileriyle birlikte Doğanşehir Çığlık'ta don felaketinden etkilenen üreticilerle bir araya geldi.
FELAKETİN BOYUTUNU GÖRMEK İÇİN ÜRETİCİ OLMAYA GEREK YOK
12 Nisan'da meydana gelen zirai don felaketinin hemen ardından Akçadağ, Yeşilyurt, Darende bölgesinde üreticilerle biraraya gelip incelemeler yaptıklarını kaydeden Ağbaba, ' Bugün Doğanşehir'deyiz. Malatya adeta ikinci depremi yaşamış durumda. 6 Şubat depreminin ardından ölülerimiz vardı , buzirai depremde ölülerimiz yok ama ocaklarımıza ateş düştü. Genel başkanımız Ordu'da yaptığı mitingde don felaketiyle ilgili araştırma önergesi verilmesi konusunda bizi görevlendirdi. Bizde araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili teklifimizi verdik. Geçtiğimiz hafta Salı günü konuyu meclis gündemine taşıdık. Komisyon kurulmasını istedik. Tüm partilerin oyuyla Araştırma Komisyonu kurulmasına karar verildi. Komisyon don vurulan illeri gezecek, incelemeler yapacak. Görünen köy kılavuz istemez, her şey apaçık ortada. Yaşanılan felaketin boyutunu görmek için çiftçi olmaya gerek yok. Ağaca bakınca dalların nasıl kuruduğunu, meyvenin nasıl yandığını herkes görebiliyor.' İfadelerini kullandı.
ÜLKENİN AYAKTA KALMASI ÇİFTÇİYE, ÜRETİME BAĞLI
'Tarım biterse, üretim biterse, çiftçi biterse ülke de biter' diyen Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, ' Ülkenin ayakta kalması çiftçiye, üretime bağlı. Parti olarak üreticinin her zaman yanında olduk, yanında olmaya devam edeceğiz. Bütün bölge yangın yeri gibi, bütün bölge yas evi gibi. Sadece kayısı değil tüm ürünlerimiz yandı. Sadece bu yıl değil gelecek yıl içinde sıkıntılar yaşanacak. Ağaçları kurtarabilmek için daha fazla bakım yapılacak. Bu nedenle devlet çok hızlı bir şekilde çiftçinin tüm borçlarını faizsiz ertelemeli. Çiftçilerin hesaplarına mazot ve gübre desteği olarak dönüm başına 130 TL yatıyor. Bu rakam çok yetersiz, arttırılmalı. Ürünleri yanan tüm çiftçilere nakdi yardım yapılmalı. Malatya'da üreticilerin sesini tüm Türkiye'ye duyurmaya devam edeceğiz.' Dedi.
'ÜRETİM OLMAZSA İNSANLAR NEYLE GEÇİNECEK?'
Ağaçların bu sene de kayısı vermeyeceği gibi sonra ki sene de kayısının olmayacağını belirten üreticiler ise ' 5 Nisan'da yağan doluda ağaçlar zarar gördü. Üzerine kar yağdığı için çok sayıda üretici don zararını alamadı. Hiçbir meyve kalmadı. Ekinlerin de yüzde 60-70'inde yanık var.15-20 santim üzerinde ürün kalmadı. TARSİM gelip ürünlere baktığında fizyolojik sebepleri öne sürüp üreticinin alacağı tazminat bedellerini minimuma indirmeye çalışıyorlar. Üretici gelecek yıl için de ne yapacağını düşünüyor.Geçen sene kayısı tuttu ama işçiye, ilaççıya, mazota çalıştık. Bu sene o da yok. Hepsi cepten gitti. Aldığımız ilaçlar borca. Gübre borca. Aldığımız traktör de borca. Bunları nasıl ödeyeceğiz? Kredilerin ertelenmesi,yeni kredilerin verilmesi lazım. Devlet üreticisini şimdi desteklemezse çiftçi ölür. Üretim olmazsa insanlar neyle geçinecek?' dediler.