Bakan Koca, 'salgın hastalıklar kontrolümüz altındadır'
Bakan Koca, 'salgın hastalıklar kontrolümüz altındadır'
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, deprem bölgesi Hatay'da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Acımızı güce çevirmeye mecburuz ifadelerini kullanan Bakan Koca, “Devletimiz bütün imkanlarıyla, milletimiz inanç ve yardımseverliği ile 6 Şubat sabahından beri burada. Bizler de afet gününden beri depremden büyük hasar gören Hatay'dayız. Eşi görülmemiş bir afete maruz kalan illerimizdeki çalışmalarımızı, Kahramanmaraş'a, Gaziantep'e, Malatya'ya, Diyarbakır'a, Kilis'e, Şanlıurfa'ya, Adıyaman'a, Osmaniye'ye, Adana'ya ve koordinasyon merkezimiz olan Hatay'a karşı görevimizi yaklaşık 100 bini aşkın sağlık çalışanı arkadaşımla sürdürüyoruz. Acımızı güce çevirmeye mecburuz.” İfadelerini kullandı.
Sağlık Bakanlığının 140 bin personelinin sahada olduğunu kaydeden Bakan Koca, “Afet Bölgesinde 13 bini hekim olmak üzere 19 bin kişi hizmet veriyor. 74 bin sağlık personeli ve diğer 47 bin personelle Sağlık Bakanlığı'nın bölgedeki personel sayısı yaklaşık 140 bindir. Bakanlığımızın ilgili her 8 personelinden biri afet bölgesindedir. İçiniz müsterih olsun.” Sözlerini kullandı.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Bugün itibariyle 10 afet ilinde deprem sebebiyle halen yatan hasta sayısı 6 bin 108, toplamda yatan hasta sayısı ise 21 bin 859'dur. Dün taburcu olan bin 607 hastayla birlikte, taburcu edilen toplam hasta sayısı 13 bin 612'dir. Sadece dün 902 cerrahi operasyon gerçekleştirilmiştir. Afetin ilk gününden itibaren gerçekleştirilen cerrahi operasyon sayısı 10 bin 601'dir. Kendilerini hayatın devamına adayan sağlık çalışanı arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
“Ameliyat masasındaki bir ekip gibi koordineli çalışıyoruz”
Tüm birimlerimiz adeta ameliyat masasındaki bir ekip gibi koordineli çalışıyor. Afetin yaşandığı 10 ilimizin sağlık kurumlarında aktif servis yatak sayısı 20 bin 239, servis yatağı doluluk oranı yüzde 60'tır. Yoğun bakım yatak sayısı 3 bin 425, yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 78'dir. Diyaliz kapasitemiz hastalarımızın ihtiyacına cevap verecek düzeydedir. Bildiğiniz gibi diyaliz, göçük altından çıkarılan ve uzun süre susuz kalan hastalarımız için oldukça önemlidir.
Deprem bölgesinden çoğunluğu ilk günlerde olmak üzere 51 bin 152 hasta ve yaralı, hava ambulansları, uçak ve helikopterlerle, karayolu ambulansları ve deniz araçları ile diğer şehirlerimizdeki hastanelerimize nakledildi. Bölgede hala görev başında olan ambulanslar ise bin 267'dir.
“Sahra Hastanelerimiz tam teşekküllü hastane özelliğindedir”
Afet bölgesinde 114 acil müdahale ülkesi ve pandemi döneminin de tecrübesiyle 25 sahra hastanesi kuruldu. Acil müdahale ünitelerimize 67 bin 598, sahra hastanemize 3 bin 459 hasta müracaat etti. Sahra hastanelerimizden 12'si tomografi cihanızına dek gerekli tüm hastane teçhizatının bulunduğu afet zamanına özel gerekli teşekküllü hastane özelliğindedir. Bu hastanelerin kurulmasıyla çevre illere hasta nakli azaldı. Faaliyetine ara vermeden devam eden sağlık kurumlarımız ve geçici kurulan sağlık alanlarıyla birlikte, sağlık hizmetlerinde hiçbir kapasite sorunu bulunmamaktadır. Sağlık hizmetleri tıpkı şehir merkezlerindeki depremzedeler gibi, afeti köylerinde yaşayan veya afet sonrası köylerine giden insanlarımıza da aynı çabayla sunulmaya çalışılmaktadır. Sağlık taramaları ve kronik hasta takipleri yapılmaktadır.
Depremden daha fazla etkilenmiş olan şehirlerimizin başında gelen Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş'ın toplam 906 köyünde şu ana dek 21 bin 515 hasta ve yaralıya sağlık hizmeti sunuldu, ilaçları teslim edildi. Bu görevi gezici sağlık hizmetlerimiz yürütmektedir. Hatay'da hala 100 ambulansımız sağlık taraması yapmaktadır.
Bakan Koca, salgın hastalıklar konusunda şu açıklamalarda bulundu:
Suyun sağlıklı olması halk sağlının başta gelen şartlarındandır. Bu amaçla afet bölgesinde halk sağlığına yönelik çalışmalar kapsamında Bakanlığımızca, şebeke suyunun gittiği yerler ile birlikte tankerle su verilmekte olan toplam bin 181 noktada klor ölçümü yapılmıştır. Afetin ilk gününden itibaren deprem bölgesinde 8 bin 379 noktada bakiye klor ölçümü yapılmış, 6 bin 832 noktada bakiye klor oranı uygun bin 547 noktada ise bakiye klor oranı yetersiz bulunmuştur. Çevre temizliğinin sağlanması ve çadır kentlerde kullanılan ortak alanların bulaşıcı hastalıklara yol açmasının önlenmesi, atıkların toplanması, halk sağlığı ve bulaşıcı hastalıkların, salgınların önlenmesi açısından son derece önemlidir. Tüm çadır kentlerimize halk sağlığı uzmanı görevlendirilmiş, sağlık risklerinin kontrolü sağlanmıştır. Salgına meydan vermemek kurumların aldığı önlemlerle birlikte hijyene vereceğimiz önem her birimizin görevidir. Bu bilgilerle birlikte, şu bakımdan müsterih olmanızı isterim. Afet bölgesinde olası bulaşıcı hastalıklarla ilgili riskler erken uyarı sisteminin kurulması ile şu an kontrol altındadır. İshalli, döküntülü hastalıklar, sarılık ve grip benzeri hastalıklar günlük olarak takip edilmekte ve hastalık sinyalleri izlenmektedir. 5 bin 746 kişide bağırsak enfeksiyonunun, bin 483 kişide döküntülü hastalıklara, 103 kişide sarılığa, 61 bin 880 kişide grip benzeri hastalıklara rastlanmıştır ve tedavilerine hemen başlanmıştır. Solunum yolu hastalıkları olan hastalarımıza ilaçları temin edilmiş ve tedavilere başlanmıştır. Tetanoz için aşılar yapılmaktadır. (Büşra İrem Çam - Birlik Haber Ajansı)