Belediye Başkanı 'Karayollarından Kimse Yok' Dedi

Ulaştırma Bakanlığı Bütçesinde Konuşan Ağbaba

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçe görüşmesinde yaptığı konuşmada, “Bir türkü vardı -bunu Karayolları ve Devlet Demiryolları çok iyi bilir- ne diyordu: "Kara tren gecikir, belki hiç gelmez." Malatyalılar şimdi şöyle söylüyor: "Hızlı tren gecikir, belki hiç gelmez."dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda ile ilgili sorunları ve talepleri dile getirmeye devam ediyor. Ağbaba, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Malatya
BELEDİYE BAŞKANI “KARAYOLLARINDAN KİMSE YOK” DEDİ
Ağbaba, 24 Kasım gecesi tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışından dolayı Malatya'da çok büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek Malatya'da gazetecilere gelen bir mesajı paylaştı. Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından çekilen mesajda “Şu anda herkes sahada, Karayollarının yetersiz kaldığı yerlere gidiyoruz. Şu anda Gürün sınırına kadar bizim ekipler gitti, Karayollarından kimse yok. Aynı şekilde, Kozluca'ya kadar ulaştılar. Dün böyle bir zorluk yaşandı onu söyleyeyim” dedi.
GÜRÜN-DARENDE BÖLGESİNE KARAYOLLARI BAKIMEVİ ŞART
“Bizim bölgemiz, kış bölgesi” diyen Ağbaba, “siz de Karayolları Genel Müdürlüğü yaptınız.Özellikle Gürün-Darende arası hatta Pınarbaşı'ndan itibaren çok yoğun kış oluyor. Maalesef, Karayollarının Gürün'de ve Darende'de bir bakımevi yok; lütfen bu konuyu gündeme alalım. Sayın Bakan Yardımcımız Gürün Suçatılı'dır. Ya Gürün'e ya da Darende'ye fark etmez yani Gürün-Darende arasına bir yere yapılırsa Mazıdağı'na, ta Pınarbaşı'na kadar hizmet eder” ifadelerini kullandı.
AKÇADAĞLILARIN DEYİMİYLE ‘BİR GRAVATLIMIZ YOK'
Ağbaba, konuşmasının devamında “Bakanlar Trabzonlu olur, bizim gibi fakir fukara illere bakan yardımcısı, düşerse o da. Malatya'ya o da düşmüyor, ne bakan yardımcımız var ne bürokratımız var, sadece sizin Bakanlığa ait değil, maalesef Malatyalı çok bürokrat yok bu dönemde. Bizim Akçadağlıların deyimiyle "Bir gravatlımız yok." bürokraside, onu söyleyelim.” dedi. Kar yağışının ardından gece 1'den beri Sivas Ulaş'ta otuz saatten beri, Pınarbaşı'nda bekleyenler olduğunu belirten Ağbaba, “"Belediyeye 500 metre yakın mesafedeyiz, Karayollarının dibindeyiz." diyor otobüs şoförü. İnsanlar zor durumdalar. Bir de -sizin konunuz değil ama- Malatya'da bazı bölgelerde uzun süredir elektrikler kesik. Malatya'da. Birçok köyde hastalar var, tedavi oluyorlar. Tedavileri aksıyor” dedi.

RÖTAR SADECE UÇAKTA OLMUYOR, ÇEVREYOLU DA RÖTAR YAPIYOR
“Şimdi "rötar" diyorsunuz ya, rötar sadece uçaklarda olmuyor” diyen Ağbaba,” Rötar bir de nerede oluyor? Malatya'nın çevre yolunda rötar oluyor. Sık sık rötar yapıyor bu çevre yolu. Eski bölge müdürümüz, şimdi Karayolları Genel Müdürümüz... Sağ olsun onun Malatya'ya çok hizmeti var ama onun da yapacağı bir şey yok, para verilmiyor; para verilmeyince iş de yapılmıyor. Malatya Çevre Yoluna lütfen ödenek gönderin hiç olmazsa bu yıl ki biraz hızlansın. Şu anda 38 kilometrelik kesimin bu yıl bitirilmesi planlanıyor ama 15 kilometrelik kısmın ise 2025'te bitirilmesi planlanıyor ama bu hızla bitirilmesi zor gözüküyor. Bu nedenle, sizden Malatya Çevre Yolu'nun ödeneğinin artırılması konusunda Malatyalılar adına büyük ricada bulunuyorum maalesef çevre yolu olmayan illerden biri Malatya hâlâ.” Şeklinde konuştu.
BİR İHALE YAPIN DA MALATYALILAR GÖRSÜN !
Ağbaba; “Bir türkü vardı -bunu Karayolları ve Devlet Demiryolları çok iyi bilir- ne diyordu: "Kara tren gecikir, belki hiç gelmez." Malatyalılar şimdi şöyle söylüyor: "Hızlı tren gecikir, belki hiç gelmez." Hiç umutları yok. "hızlı tren" diyen 6'ıncı bakansınız, 20 milletvekilini geçti. İnşallah, bugün burada söz verdiniz. Malatyalıların deyimiyle söylüyorum, gelecek yıl 2025-2026 bütçesini konuşurken "Yakanızı tutarız." yani bunun mutlaka yapılması lazım. Tabii, hepsi birden yapılmıyorsa bir ihale yapın da Malatyalılar da görsün. Örneğin, Sivas-Çetinkaya, Çetinkaya-Malatya 1'inci etabı ihale edilirse 2025'te hiç olmazsa beklediğini görürüz. Daha önce "Hedef 2023." diyorlardı, şimdi "Hedef 2053." diyorlar ama inşallah 2071 olması hedefimiz; bu önemli bir konu, onu sizden rica ediyorum.” dedi.
TCDD 5 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ BİNA VE LOJMANLARININ YAPIMI HIZLANDIRILSIN
“Devlet Demiryollarını araç bakım birimine revizyon gerekli, bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” ifadelerini kullanan Ağbaba, “ Bizim Hekimhan'da tren duruyor ama yolcuların bineceği peron yok, kışın yağmurda, karda bekliyorlar. Küçük bir peron yapılırsa Hekimhan'a memnun oluruz. Yine, deprem nedeniyle riskli bina görülüp yıkılan TCDD 5 Bölge Müdürlüğü binası ve lojmanları var. Bunun yapımının hızlandırılması konusunda sizden rica ediyoruz. Hekimhan'daki cevher yüklemelerinde çevre sağlığı açısından yüksek standarttaki filtre sistemlerinin kurulması veya taşıma yapan bu firmalara kurdurulması elzem gibi gözüküyor.” dedi.
ARAPGİR'İN DUBLE YOLU HENÜZ YAPILMADI
Veli Ağbaba, “Biraz önce duble yollarla ilgili konuştunuz, ben de size laf attım, haklı bir laftı. Bu Arapgir'in duble yolu hâlâ yapılmadı. Maalesef her dönem gündeme getiriyoruz. Arapgir-Malatya yolu bir köy yolu gibi. Arapgir, bizim önemli ilçelerimizden birisi, hem tarihî hem doğal güzellikleriyle çok güzel bir yer. Buradaki duble yolun yapılmasını sizden rica ediyoruz. Sadece Malatya için değil, Kemaliye, Ağın, Eğin, Erzincan yolu için de faydası olacak.” şeklinde konuştu.
BİTİRİLMESİ BEKLENEN YOLLAR
Malatya'da bitirilmesi beklenen yollar olduğunu kaydeden Ağbaba, “Malatya-Kuluncak yolu, aynı zamanda Hekimhan'ı Kuluncak'a, her iki ilçeyi Ankara'ya bağlayan bu yol. Bu da uzun süreden beri devam ediyor. Darende-Kuluncak yolu aynı şekilde; iki önemli ilçe olmasına rağmen maalesef Ayvalı yolu hâlâ tek şerit. Bir de -şimdiki Sayın Karayolları Genel Müdürümüz çok iyi bilir- Arapgir-Arguvan arasında bir Suceyin-Arguvan yolu var. Bunun da çok kısa bir bakımı yapılabilirse... Tek aracın bile gidip gelmesi mümkün gözükmüyor. Karayollarına bağlı burası.” dedi.
05.20 UÇAĞI VAR, MALATYALILAR ÇOK DUA EDİYORLAR SİZE!
Ağbaba, “Havalimanımızın yapılacağını söylediniz. Teşekkür ediyoruz. Bu uçak saatleri konusunda çok dua alıyorsunuz Malatyalılardan. Sabah sabah kalkıyorlar, saat üçte çok dua ediyorlar size, bilginiz olsun. Saat 5.20'de uçak. Saat 5.20 uçağı var Türkiye'nin birçok yerinde. Bu konuyu da bilginize sunmak istiyorum. Uçak saatlerimiz çok kötü durumda.”dedi.
BEYLERDERESİNE 2. VİYADÜK İHALESİNİ BEKLİYORUZ
Beylerderesi Viyadüğü ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Veli Ağbaba, “Bütün Türkiye'nin bildiği, adına türküler yazılan bir Beylerderesi Köprümüz ve viyadüğümüz var. Burası tek bir viyadük. Allah korusun, bir kaza, bir sıkıntı olursa trafik durur. İkinci bir viyadüğün bir an önce yapılması gerekiyor. İkinci viyadüğün 2025 yatırım bütçesine alındığını söylediniz, inşallah bunun ihalesi yapılır.” dedi.
HEKİMHAN KARAYOLU GÜZERGAHINDA OLUP YAN YOLLARI OLMAYAN TEK İLÇE
Ağbaba, “Hekimhan ilçemiz var; kara yolları güzergâhında bulunan ilçeler içerisinde yan yolları düşünülmemiş ve yapılmamış, belki tek ilçe Hekimhan. İlçe merkezi giriş çıkışı belirsiz. Hasançelebi geçiş yol kaplaması ve kaldırımları çok bozuk. Kara yolu köprüsünün bir gözü çökük; her an sel taşkını bekleniyor. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.”
ERKENEK'TEN CUMHURİYET ÖRNEKKÖY'E KAFDAR IŞIKLANDIRMA YOK
“Doğanşehir ilçemizde Doğanşehir-Adıyaman yolu doğu illerine, Akdeniz'e açılan kara yolu olması nedeniyle ticaretin en etkili olduğu hatlardan birisi” diyen Ağbaba,” Akdeniz bağlantı yolu olan Doğanşehir yolunda Erkenek'ten Yeşilyurt, Cumhuriyet Örnekköy'e kadar herhangi bir ışıklandırma yok. Özellikle Savaklı, Doğanşehir merkez güzergâhında her gün trafik kazası oluyor. Erkenek hattından Cumhuriyet Örnekköy hattına kadar yolun belli başlı onarımının yapılmasını; ivedi olarak, bölgenin çok karanlık olması nedeniyle bazı yerlere ışıklandırma yapılmasını sizden rica ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

DEVELİ YOLU'NUN DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR
Ağbaba, konuşmasının devamında “Bir Develi yolumuz var. Yine Karayolları Genel Müdürümüz bilir. Bu Develi yolunda yoldan böyle aşağıdan çıkarken ve Kürecik tarafından gelirken maalesef karşıyı görmek mümkün değil, çok kaza oluyor. Develi yolunun da bir an önce -yol kavşağından Levent yol ayrımına kadar olan çok yüksek- kazaların önüne geçilebilmesi için buraya bir yatırım yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
TELEKOM KONUSUNDA DA ÇOK SIKINTILIYIZ
“TELEKOM konusunu da çok çok sıkıntılıyız . Malatya'nın birçok köyünde maalesef telefon çekmiyor, internet erişiminde sıkıntı yaşanıyor.” Diyen CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “ Arguvan'ın, Çobandere, Şotik, Kömürlük, Sığırcıuşağı, Yoncalı; Akçadağ'ın Harunuşağı, Bekiruşağı, Çevirme ve Levent bölgesinde; Daren'de Ağılbaşı, Kerimli, Gaziköy, Uzunhasan, Yeniköy köylerinde; Doğanşehir'in Gövdeli, Bıçakçı, Kapıdere, Örencik ve Erkenek'in, Sürgün'ün bir kısmında; Hekimhan'ın Basak, Güvenç, Kozdere, Kurşunlu köyleri, Güzelyayla, Sarıkız köylerinde; Kuluncak'ın Başören, Konaktepe, Bicir köylerinde; Kale'nin Kozluk, Uzunhüseyin, Karahüseyin, Akuşağı, Yenidamla, Karaağaç, Gülenköy köylerinde; Pötürge'nin ve Doğanyol'un birçok köylerinde telefon çekmiyor, internet çekmiyor. Yazıhan'ın Tahtalı Mahallesi'nde TELEKOM'un vericisi dikilecekti; muhtarımız akıbetini soruyor.” Dedi.
ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİNDE YÜZDE 44 ZAM BEKLENİYOR
Kadro bekleyen 14.700 Karayolu taşeron işçisi olduğunu belirten Ağbaba, “Bu konuda bir adım atın. Seçimden önce söz verilmişti ama bir buçuk yıl geçmesine rağmen hâlâ yapılabilmiş değil. Köprü ve otoyollarla ilgili birkaç soruyu da sormak istiyorum: Köprü ve otoyolların 2025 yılında işletme hakkı devriyle özelleştirilmesinin gündeme gelmesi konuşuluyor. Bu özelleştirme öncesinde devletin işlettiği köprü ve otoyollara yüksek oranda zam gündeme gelebilir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Araç muayene ücretlerine 2025 yılının başında yeniden değerlendirme oranında yaklaşık yüzde 44 zam yapılması bekleniyor. Cumhurbaşkanının bunu indirme yetkisi var. 2025'te bu yetkiyi kullanabilir mi? Kullanılmasını bekleyebilir miyiz? Yap-işlet-devret projelerine -köprü, otoyol, Avrasya, tünel, hastaneler- 2025 yılında 200 milyarı aşkın ödeme yapılacak. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan "Cebimizden biz bir kuruş bile çıkmadı." dedi. Oysa, milyarlar harcaya harcaya ödenek yapılıyor. Bunun devlet ve ekonomiye etkisi konusunda neler söyleyebiliriz? Bir de yüksek hızlı trene yılda 3 kez zam yapıldı, yeniden değerleme oranında yüzde 44 zam yapılması bekleniyor. Bilet fiyatları nereye gidiyor, bunu sormak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme