Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği

Mühendislik işlemlerinde bilgisayarların yeri ve önemi artık tartışılmaz bir gerçek oldu. Yaşamın ve araştırma – geliştirme alanlarının tamamında bilgisayarlar gerçekten hatırı sayılır bir yer buluyor. Bilgisayarların her alanda yer bulduğu bir ortamda Bilgisayar Mühendisleri ne iş yapar? Nasıl ve nerelerde çalışırlar? Biraz anlatmaya çalışayım.
Bilgisayar Mühendisliği, bilgisayarların icadı ve bu cihazın kendine her alanda yer bulmasına kadar geçen süre ile birlikte, piyasanın bilgisayar üretim alanından, bakım – onarım aşamalarına kadar oluşan ihtiyaç nedenlerinden dolayı ortaya çıkan bir meslek gurubudur. Dünyada 1920'li yıllarda başlayan bir meslek grubu olan Bilgisayar Mühendisliği, ilk etapta elektronik hesaplama yapabilecek bir cihaz üretimi ile kendini göstermeye başlasa da 1950 ve 1960 lı yıllarda, yazılım programlarının geliştirilmeye başlanması ile önem kazanmıştır. Ülkemizde Bilgisayar Mühendisliği, ilk olarak 1977 yılı ile birlikte üniversitelerde eğitime başlamış seksenli yılların ikinci yarısından sonra aktif olarak ön plana çıkmaya başlamıştır.
Bu bölüm, zamanla teknolojiyi de geliştirdiği gibi kendini geliştirerek, hemen her alanda aranılan meslek gurubu haline gelmiştir. Sadece üretim ve bakım-onarım süreci ile sınırlı kalmamış, yazılım, donanım, Mikroişlemciler ve Elektronik devre işlemleri, Veri analizleri ve yönetimi, İşletim Sistemleri, Algoritma kurulumları, internet ağ yapıları, elektronik haberleşme, Robot teknolojileri, Web Tasarım, Otomasyon sistemleri ve yapay zekâ gibi birçok alanı bünyesinde oluşturmuştur.
Şimdilerde ise artık yukarıda adı geçen tüm alanlarda bölümler oluşturularak Bilgisayar Mühendisliğinin kapsamı oldukça genişletildi. Yeni süreçte temeli bu mühendislik olan Yazılım Mühendisliği, Network Mühendisliği, Elektronik Haberleşme Mühendisliği ve Kontrol Mühendisliği gibi meslek gruplarını oluşturmuş durumdadır. Bu kadar geniş bir kapsamda oluşturulan bölümlerde meslek sahibi olan kişiler ise kendi alanlarında hemen her yerde iş alanı oluşturabilmekte ya da iş alanı bulunan bölgelerde istihdam edilebilmektedir.
Bilgisayar Mühendisliği veya teknoloji ile ilgili diğer tüm bölümleri seçen ya da seçmek isteyen kişilerin, öncelikle meslekleri gereği sürekli olarak kendilerini güncellemeleri, en önemli ilkesi olmalıdır. Teknik alanda yapılan tüm kariyer aşamalarının son noktası olan mühendislik dallarını seçmek için de önce öğrenebilmeyi, merak etmeyi ve araştırma yapmayı gerçekleştirmek gerekir. Mühendislikte Bilgi Paylaştıkça Çoğalır.
Önder SÖNMEZ -Bilgisayar Mühendisi

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme