CHP'den Koronavirüs Raporu

CHP'den Koronavirüs Raporu

CHP'nin hazırladığı Koronavirüs Raporu'nda, “tehlikeli bir ekonomik ve sosyal krizle karşı karşıyayız” uyarısı yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyasi parti liderlerine gönderdiği raporda korona virüsün Türkiye'de ekonomi üzerindeki etkilerine ilişkin risk analizleri yapıldı.

Raporda salgının Türkiye üzerindeki etkileri senaryo üzerinden karşılaştırıldı. Vaka sayısının 10 bine dayandığı “olası senaryo”, vaka sayısının 10 bin ile 100 bin arasında olduğu “kötümser senaryo” ile vaka sayısının 100 bin ile 1 milyon arasında olduğu “felaket senaryosu” olarak belirlendi.

EKONOMİK ETKİLER

Raporda salgının ekonomiye etkileri de yer aldı. 'Olası' senaryoya göre; bir doların 8 TL'ye kadar yükselebileceği; ekonomik büyümenin -5 seviyelerinde gerçekleşeceği belirtildi. “Sabit kur rejimine geçiş ve sermaye kontrollerinin” başlayacağı savunulan “kötümser” senaryoda, 'bankacılık sisteminin işlevsiz, piyasa faiz oranının anlamsız' olacağı ileri sürüldü.

'Felaket' senaryosunda ise ekonominin 30 puana kadar küçülebileceği ve bir 'bankacılık krizinin gerçekleşeceği' savunuldu. ‘Olası' senaryoda 1.5 ila 2.7 milyon, ‘kötümser' senaryoda 3.9 ila 6 milyon, ‘felaket' halinde ise 7 ila 11 milyon çalışanın işsiz kalabileceği, enflasyonun 60 puana kadar artabileceği öngörüldü.

CHP'nin Koronavirüs Raporu'nda şu değerlendirmeler yer aldı:

“Türkiye ekonomisinin salgın hastalıktan çok öncesine dayanan kırılganlıkları hastalığın yarattığı ekonomik baskılarla birleşince ülkemiz salgın hastalık tehdidinin yanı sıra ekonomik ve sosyal bir kriz yaşama riskiyle karşı karşıya kalmıştır.

“İŞSİZLİK ARTIK DAYANILMAZ BOYUTLARA ULAŞMIŞTIR”

Hastalığın yayılım hızını düşürmek amacıyla uygulanan karantina tedbirleri birçok yurttaşımızın işini kaybetmesiyle sonuçlanmış ve salgın öncesinde dahi tarihi rekor seviyelerini aşan işsizlik artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır.

“ÖNLEM ALINMAZSA BİR ÇOK İŞLETME İFLAS RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKACAKTIR”

Yine salgın öncesi yüksek borç yüksek kur yüksek faiz baskısı altında olan KOBİ'lerimiz ve esnafımız salgın sonrası işletmelerini kapatmak zorunda kalmış ve üretim ve satış geliri olmaksızın vergi, SGK, kira, faiz ve ücret maliyetlerine katlanmak zorunda bırakılmıştır. Bu durum eğer önlem alınmazsa birçok işletmeyi yakın zaman içinde iflas riskiyle karşı karşıya bırakacaktır.

“SOSYAL PATLAMALAR TETİKLENEBİLİR”

İşsizliğin ve iflasların hızla artması ve özellikle yoksul yurttaşlarımızın temel gıda ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayamaması halinde hastalığın yayılımını yavaşlatmak için hayati öneme sahip karantina tedbirlerini uygulamak mümkün olmayacağı gibi bu ağır tablo yakın zamanda sosyal patlamaları tetikleme potansiyeli taşımaktadır. Salgın hastalığın yarattığı ekonomik ve sosyal krizle milli mutabakat halinde mücadele edebilmek amacıyla Ekonomik ve Sosyal Konsey ivedilikle toplanmalı ve toplantılara düzenli aralıklarla devam edilmelidir.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme