Deprem bölgesinde 817 bin civarında faal mükellef bulunmakta.
Deprem bölgesinde 817 bin civarında faal mükellef bulunmakta.
Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Serdar Böke bir yazılı açıklama yaparak,6 Şubat Depremini yaşamış Malatya Kamuoyunun bilgilerine sunduğumuz Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi hakkında bir açıklama yapmamız zor durumda bulunan Meslek Camiamızın mağduriyetini bir nebze olsun hafifletmek adına zorunlu hale gelmiştir dedi.
Başkan Böke; "6 Şubat Depremini yaşamış Malatya Kamuoyunun bilgilerine sunduğumuz Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesi hakkında bir açıklama yapmamız zor durumda bulunan Meslek Camiamızın mağduriyetini bir nebze olsun hafifletmek adına zorunlu hale gelmiştir.
11 ilimizi etkileyen, büyük yıkıma ve acıya sebebiyet veren 6 Şubat tarihli deprem felaketi ülkemizi ve bölgemizi derinden etkilemiştir. 11 ilimizde 14,5 milyon kişiyi doğrudan etkilediği düşünülen deprem sonrasında, Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Deprem bölgesinde 817 bin civarında faal mükellef bulunmaktadır.
Malatya ili özelinde
Malatya'nın 6 Şubat tarihli depremlerden nasıl etkilendiğini ilin Valisi sayın Hulusi Şahin 13.06.2023 tarihli açıklamasın da “………………… 6 Şubat'ta devasa bir felaketle Malatya boğuşuyor. Az ya da çok herkes zarar gördü, zarar görmeyen kimse yok. Malatya 200 yıllık bir şehir ve 2 dakika içerisinde yıkıldı. Şimdi de 2 yılda yeniden kurmaya çalışıyoruz. Bu kolay bir iş değil. Sadece Malatya olsaydı, tüm Türkiye buraya odaklanırdı ama Hollanda büyüklüğünü kapsayan 11 il etkilenmiş, 4 ilimiz hemen hemen yıkılmış. Malatya 4 ilden bir tanesi her üç binamızdan biri kullanılamaz hale gelmiş. O nedenle 2 yılda 200 yıllık işi yapmaya çalışıyoruz. …………………………………………... Zor bir iş yapıyoruz çünkü yıkım çok büyük. ……..” Diyerek yaşanan felaketin boyutlarını ortaya koymuştur.
Vergisel İşlemler, Sgk İşlemleri, EYT Çıkışları, Devlet destekleri ve Bankaların kredi kullandırmak için Mali veri talepleri, İşkur-TUİK İşlemleri, Zayi Belgeleri İşlemleri ve diğer prosedür işlemleri…. Ve daha sayamadığımız bir çok iş ve işlemi büroları yıkılmış olan (beraberinde bir kısmının evleri de yıkık halde), evrak ve belgeleri kaybolan, Temmuz ayı itibarı ile hala mülki idareden geçici işyeri yerleşim yeri için bekletilmeye devam edilen, bu nedenle bırakın işlem yapmayı henüz bürosunu dahi kuramamış, oturacak yeri olmayan, ciddi kayıplar yaşamış, Meslek mensuplarının yapması beklenmektedir. Meslektaşlarımız ücretlerini müşterilerden almaktadırlar. Ne yazık ki müşterilerimizin de büyük çoğunluğu ağır kayıplar yaşamışlardır.
Ama bir yerden başlamak lazım…
2022 yılında gerçekleşen enflasyon kaynaklı yüzde 122 lik yeniden değerleme oranına rağmen 3568 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi gereğince hazırlanan 2023 yılı Asgari Ücret Tarifemiz 30.12.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmış Maliye Bakanlığı tarafından 2023 yılı Mali Müşavirlik asgari ücret tarifesi ne yazık ki yüzde 85 oranında artırılmış ancak daha baştan itibaren meslektaşlar arasında artışın yeterli olmadığı kanaati oluşmuştur.
2023 Temmuz ayından itibaren geçerli olacak şekilde yüzde 34 artışla net 11 bin 402 TL olarak açıklanan uygulanmaya başlanan işçiye yönelik asgari ücret tarifesi ile birlikte, Muhasebe Bürolarımızda temel gider kalemimiz olan işçilik ücretlerinin yüzde 34 oranında artırılmış olması da, deprem nedeniyle zaten zor durumda olan muhasebe işletmelerinin sürdürülebilirliğini ciddi boyutta tehdit eder hale getirmiştir.
Meslek mensuplarımızın çok büyük bir bölümü asgari ücret tarifesindeki tutarları baz alarak sözleşme imzalamaktadır. Gelinen aşamada, mesleki faaliyetin sürdürülmesi için gerekli giderlerin tamamında olağanüstü artışlar meydana gelmiş, yapılan son asgari ücret artışı ile 2023 yılı tarifesinde yapılan artış tamamen anlamsız hale gelmiştir. Öte yandan, maliyetleri karşılamayan ücretler hizmet kalitesini de ciddi şekilde tehdit eder seviyeye ulaşmıştır. Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin, en azından asgari ücret artışından kaynaklı kaybı telafi edecek şekilde yüzde 35 oranında artırılarak 1 Temmuz'dan itibaren uygulanması gerektiğinden, hizmet verdiğimiz Mükelleflerin hoşgörü ve anlayışını ümit ederek Malatya Mali Müşavirler Odası olarak ücretlerimize yönelik zamlı Ücret Tarifesini yayımlayacağımızı;"dedi.