'Deprem ve Sivil Toplum' Konulu Çalıştay Gerçekleştirildi
'Deprem ve Sivil Toplum' Konulu Çalıştay Gerçekleştirildi
Malatya Valiliği'nin destekleriyle İnönü Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından deprem sonrası sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin tartışıldığı “Deprem ve Sivil Toplum” adlı çalıştay düzenlendi.
İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Konferans Salonu'nda yapılan çalıştaya; İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Vali Yardımcısı Kutsal Baytak, Yeşilyurt Kaymakamı Osman Uğurlu, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Umut Yalçın, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, Malatya Afet ve Acil Durum Müdürü (AFAD) Mustafa Türker, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, diğer kamu kurum temsilcileri ile akademik ve idari personel katıldı.
Moderatörlüğünü Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem'in yaptığı çalıştaya, İİBF Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Sezik ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga konuşmacı olarak katıldı.
Açılışta konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay, deprem sonrası İnönü Üniversitesinin yaptığı çalışmalar hakkında dinleyicilere bilgi aktararak saha çalışmalarının yer aldığı rapor kitabını şehrin istifadesine sunduklarını söyledi.
Konuşmasında çalıştayın önemine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay şunları ifade etti:
“Bu çalıştay çok önemlidir. Sivil toplum kuruluşları olarak sizler sahada ilk andan itibaren çok önemli çok büyük katkı verdiniz. Sivil toplum kuruluşlarının bu 5 buçuk ayda yaptığı çalışmalar muhteşemdi. Her alanda çok önemli katkı verdi. Asıl çalıştayın raporunda biz bunu net olarak göreceğiz. Bundan sonraki afetlerde nasıl daha iyi organize olabiliriz? Nasıl sivil toplum ve devletimizin kurumları arasında daha güçlü bir iş birliği organizasyonu yapılabilir? Bütün bunlar, sizlerin tecrübeleri, çok kıymetli devlet erkanımızın tecrübeleriyle birleşmiş olacak. Buradan sistematik bilgi olarak da hem ülkemize hem insanlığa yararlı bir bilgi aktarmış olacağız. Bu çalışmalar seri olarak devam edecek.”
Rektör Kızılay konuşmasının devamında devletin çok güçlü ve köklü olduğunu anlatarak afetleri en iyi yöneten bir devletin varlığından bahsetti.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay'dan sonra konuşan Prof. Dr. İlhan Erdem de deprem sonrası devlet kurumlarının yanı sıra üniversitelerinde depremzedeleri misafir ederek önemli misyon üstlendiğini belirterek aynı zamanda da deprem öncesi ve sonrası değerli akademik çalışmalara imza attıklarını dile getirdi.
Çalıştayda ilk olarak konuşan Doç. Dr. Murat Sezik, sivil toplum kuruluşlarının yapıları ve geçmişten günümüze tarihi hakkında bilgiler aktardı.
1999 Marmara Depremi'nin sivil toplum kuruluşları için önemli bir dönüm noktası olduğunu anlatan Murat Sezik “Ülkemizde sivil toplumun fark edilmesi deprem hadisesiyle işitilmiştir. 1999 yılındaki Marmara Depremi'nde orada arama kurtarma faaliyetlerine katılan ve arkasından insanlara ciddi faydası dokunan, ciddi destekler veren sivil toplum kuruluşları, aslında devletin üstünden çok önemli de yükü almışlardır. O dönemden sonra artık sivil toplum kuruluşlarına güven ciddi manada artmaya başlamıştır. Bu bizim için önemli bir dönüm noktasıdır diyebiliriz.” şeklinde konuştu.
Sezik, daha sonra Türkiye'de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları içerisinde yaralan vakıf ve dernekle ilgi veriler de paylaşarak konuşmasını tamamladı.
Doç. Dr. Murat Sezik'in ardından söz alan Prof. Dr. Gökhan Tuncel, sivil toplum kuruluşlarının neler yaptığının ortaya koyması bakımından çalıştayın önemli olduğunun altını çizdi. Devlet- sivil toplum kuruluşları ilişkisinden bahseden Gökhan Tuncel şunları söyledi:
“Afetler olağandışı süreçlerdir. Olağandışı süreçlerin düşünsel, yasal, yapısal olarak ya da işlevsel olarak kamuyla sivil toplum ilişkilerinin yeniden şekillenmesine aracılık eden dönemlerdir. Bu süreçte muhtemelen bu tür şeyler yaşanacak. Biz de belki bu çalışmayla buna zemin hazırlayacağız. Bu çalıştayda sivil toplum kuruluşlarının birinci derecede ne tür çalışmalar yaptıklarını merak ediyoruz.”
Çalıştayda son olarak konuşan Prof. Dr. Oğuzhan Göktolga ise devlet ile sivil toplum kuruluşlarının birbirine rakip olmadığını aksine birbirinin tamamlayıcısı olduğunu söyledi.
Türkiye'de afet yönetiminde sivil toplum kuruluşlarının önemine değinen Oğuzhan Göktolga, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:
“Türkiye'de sivil toplum kuruluşları ile devlet rakip değillerdir, paydaştırlar. Afet yönetim süreçlerinde de şunu önemli bir ilke olarak kabul etmek gerekiyor. Devletler sivil toplum kuruluşlarını yok sayamaz. Temel süreç bu şekildedir. Tüm dünyada böyle işliyor. Olması gereken de budur. Bunu sivil toplum kuruluşlarını zayıflatıyor anlamında söylemiyorum. Paslaşarak bu işi yapıyorlar. Sadece sivil toplum kuruluşları yeterli olmuyor. Dolayısıyla bir iş bölümümün olması gerekiyor.”
Çalıştayın oturumlarına öğleden sonra Yaşam Merkezi'nde arama-kurtarma, sosyal yardım, barınma ve eğitim gibi konularda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla devam edildi.
Ayrıca Vali Yardımcısı Kutsal Baytak başkanlığında kamu kurumlarının yöneticilerinin katılımıyla “Kamu Kurumları Sivil Toplum Kuruluşları Değerlendirme” toplantısı da gerçekleştirildi.