Ezber Bozan Tasarım Yarışması sayesinde en büyük hedeflerimden birini gerçekleştirdim

Genç Tasarımcılar Ezber Bozan Tasarım Yarışmasıyla hem dünyayı geziyor hem okuyor

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin Ticaret Bakanlığı desteğiyle düzenlediği Ezber Bozan Tasarım Yarışması bir yarışma olmanın ötesinde tasarımcılar için gerçek bir dönüm noktası.

Ezber Bozan Tasarım Yarışması ile dereceye giren tasarımcılara nakdi ödüllerin yanı sıra Ticaret Bakanlığı desteğiyle yurtdışındaki önemli tasarım okullarında eğitim görme imkânı tanınıyor. Geçmiş dönem Ezber Bozan finalistlerinden Erdener Atasayar, İtalya'da Naba Üniversitesi'nde eğitimini tamamladı, Rana Çöllü ise bu yıl İtalya'da Domus Academy'de eğitimine başladı.

Ayrıca, her yıl birincilik ödülü alan finalistler dünyanın en önemli mobilya ve tasarım fuarı olan İtalya'da İsaloni fuarını ziyaret ederek global ölçekte mobilya tasarım trendlerini yakından görüyor.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “Mobilya sektörümüzde gelecek vaat eden genç tasarımcı adaylarının tasarımlarını ortaya çıkarırken, markalaşmış Türk tasarımcı ve tasarımlarını da dünyaya tanıtıyoruz. Tasarım yarışmalarımız katma değeri yüksek ihracat hedefimize ulaşmamızdaki en büyük araç ve sektörümüzün tasarımcılarla işbirliğine çok önemli bir network oluşturulmasına olanak sağlıyor. Nakdi ödüllerden ziyade yurtdışı eğitim bursu ve fuar ziyaretleri ödülleri onların gelecekleri için çok önemli. Dereceye giren tasarımcılarımız Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle yurtdışı eğitim bursu ödülü ile dünyanın en iyi en prestijli tasarım okullarında eğitim hakkı elde ediyor. Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle tasarım yarışmalarının devam etmesini temenni ediyoruz.” dedi.

Domus Academy birçok popüler markayla işbirliği içinde

Ezber Bozan Tasarım Yarışmasının 2022 yılında düzenlenen edisyonunda yarışmanın öğrenci kategorisi üçüncülük derecesinin sahibi Fit Seat isimli projesiyle Abdurrahman Çınar ve Rana Çöllü olmuştu.

Endüstriyel Tasarımcı Rana Çöllü, “Ezber Bozan Tasarım Yarışmasında elde ettiğim üçüncülük derecesi bana yurtdışı eğitim bursu imkanı sağladı. Şuan Milano'da Domus Academy'de ürün tasarımı eğitimine başladım. Ezber Bozan Tasarım Yarışması sayesinde deneyimlediğim yurtdışı eğitiminde öncelikli hedefim yabancı dilimi ve akademik olarak kendimi geliştirmek. Domus Academy birçok popüler markayla işbirliği içinde. Bende bu markalarla projeler yapıp portföyümü zenginleştirmeyi çok istiyorum. Bu fırsatın benim için çok güzel bir deneyim ve tecrübe olacağını düşünüyorum. Katma değerli ürün ihracatında tasarım kaldıraç görevi görüyor. İyi bir tasarım ürünün hem işlevselliğini hem estetiğini geliştiriyor. Aynı zamanda rekabet gücünü artırarak uluslararası pazarlarda da fark yaratıyor.” dedi.

Tasarım sürdürülebilirlik için kilit bir rol oynuyor

Rana Çöllü, mobilya tasarımının trendler, konfor ve teknoloji gibi birçok kriteri içerdiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Projeyi tasarlarken çok fazla keyif aldım. Mobilyada trendleri, teknolojiyi, kullanım gereksinimlerini sürekli takip etmeniz, tasarımları ona göre yapmanız gerekiyor. Mobilyaya teknolojinin dahil edilmesini çok yaratıcı buluyorum. Yaşadığımız dünyanın problemlerini çözmek, sürdürülebilirlik için tasarım için kilit bir rolü oynuyor. Doğru malzeme seçimi, enerji verimliliği, geri dönüştürülebilir ürünlerle tasarımlar yapmak hem çevresel hem toplumsal sorunları çözmede önemli bir araç olabilir. Zamansız tasarımlar trendlerin ötesinde hem estetik hem işlevsel sade kullanıcı dostu dayanıklı ürünler olarak ifade edilebilir hem çevresel sürdürülebilirliği de destekler hem de kullanıcılara uzun vadede değer katar.”

Yarışmaların daha geniş kitlelere tanıtılması gerekiyor

Çöllü, yarışmaların öğrencileri ve profesyonelleri aktif tuttuğunu ve network anlamında çok farklı fırsatlar sunduğunu açıkladı.

“Ezberbozan Tasarım Yarışması hem jürisi hem temasıyla başarılı bir yarışma. Yarışmaların sosyal medya ve dijital platformlarda daha geniş kitlelere ulaştırılması/tanıtılması gerektiğini düşünüyorum. İtalya'ya geldiğimde şunu fark ettim; benim gibi Türkiye'den gelen öğrencilerin çoğu benim bu imkanlarla geldiğime çok şaşırıyorlar ve böyle bir şeyden haberdar değiller. Bu yarışmaları daha fazla geniş kitlelere ulaştırabilirsek daha fazla insanın katılıp daha fazla insanın olanaklardan imkanlardan yararlanabileceğini düşünüyorum. Kazanan tasarımların prototiplerinin sergilenmesi yarışmanın etkisini güçlendiriyor.”

Yarışmanın konusu ve sağladığı ödüller, özellikle yurtdışı eğitim bursu, başvurmamda büyük rol oynadı

HEALTHY WORK isimli projesiyle I. Ezber Bozan Tasarım Yarışması Profesyonel Kategoride birinci olan Erdener Atasayar ise Ticaret Bakanlığının desteğiyle Milano'da Naba Üniversitesi'nde iki yıllık eğitimini tamamladı.

En büyük hedeflerinden birinin yurtdışında yüksek lisans yapmak olduğunu anlatan Endüstriyel Tasarımcı Erdener Atasayar, “Yakın gelecekte mesleki tecrübemi artırmayı ve kendi tasarım ofisimi kurmayı hedefliyorum. Yarışmayı sosyal medya aracılığıyla duydum. Yarışmanın konusu ilgimi çekti ve sağladığı ödüller, özellikle yurtdışı eğitim bursu, başvurmamda büyük rol oynadı. Ezber Bozan Tasarım Yarışması dışında, doğal taş ve mobilya tasarım yarışmalarında ödüllerim bulunuyor. Yurtdışı eğitimi, bana farklı kültürlerden beslenme ve global tasarım anlayışını derinlemesine kavrama fırsatı sundu. Ayrıca, profesyonel ağımı genişlettim ve birçok değerli eğitimciden dersler alarak tecrübemi artırdım.” dedi.

İyi tasarlanmış bir ürün katma değer yaratır

Atasayar, “İyi tasarlanmış bir ürün, pazarda öne çıkar ve bu sayede katma değer yaratır. Özellikle inovatif ve estetik açıdan güçlü tasarımlar, ürünlerin global pazarlarda daha rekabetçi olmasını sağlar. Bu anlamda tasarım, ihracat potansiyeli olan ürünlerin değerini artıran önemli bir faktördür. Mobilya tasarımı, sadece estetikle sınırlı değildir; işlevsellik, konfor ve kullanıcı deneyimi gibi birçok önemli unsuru da kapsar. Günümüzde teknolojinin entegrasyonu ve sürdürülebilirlik, modern tasarımın en temel kriterleri haline gelmiştir. Bence mobilya tasarımı hem zamansız olmalı hem de kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde esnek olmalı.” diye konuştu.

Yarışmanın daha fazla uluslararası katılımcıyı çekmesi için global düzeyde tanıtım yapılabilir

Erdener Atasayar, birçok tasarımcının ana hedefinin moda ve trendlerin ötesine geçerek uzun yıllar boyunca estetik ve işlevselliğini koruyabilen ürünler tasarlamak yani zamansız tasarımlar üretmek olduğuna değindi.

“Bu tarz tasarımlar, sadelik, fonksiyonellik ve kaliteyi bir arada tutarak, uzun süre değerli kalabiliyor. Ancak günümüzdeki hızlı tüketim anlayışından ve tasarımcıların tecrübe eksikliğinden bu her zaman mümkün olmayabiliyor. Bence yapay zeka bir çok meslekte olduğu gibi tasarımcılara da büyük fayda sağlayacaktır. Örneğin şu an araştırma konusunda birçok mesleğe hız kazandırmış durumda, yakın gelecekte 3D modelleme konusunda da hız kazandıracağını düşünüyorum, bu da tasarımcının işini kolaylaştıracaktır. Tasarım yarışmaları, öğrenciler ve profesyoneller için yeteneklerini sergileme, kendilerini geliştirme ve yeni fırsatlar yakalama açısından büyük önem taşır. Ayrıca, yarışmalar mesleki görünürlük sağlar ve sektörle daha fazla etkileşim kurma imkânı sunar. Bu yüzden tasarımcılar için her yarışma bir fırsat niteliğindedir. Yarışmanın daha fazla uluslararası katılımcıyı çekmesi için global düzeyde tanıtım yapılabilir.”

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme