'Fırat'ın Efsaneleri' Okuyucuyla Buluşuyor

'Fırat'ın Efsaneleri' Okuyucuyla Buluşuyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan “Fırat'ın Efsaneleri” kitaplarıyla Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinin efsane, hikaye ve tarihi gerçeklikleri okuyucularla buluşuyor.
Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Abdulvahap Yoğunlu, çalışma ile hikayeleştirmenin turizm faaliyetlerindeki etkisi ve önemi doğrultusunda bölge içerisindeki popüler turizm ve cazibe noktalarının efsane, hikaye ve tarihi gerçekliklerinin yalın ve akıcı bir turizm diliyle derlenerek tüm turizm paydaşlarına bir kaynak olarak sunulmasının amaçlandığını söyledi.
Yoğunlu, projenin ana hedefinin Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerini kapsayan TRB1 Bölgesinin popüler turistik noktalarının derinliklerine inerek, efsaneleri, hikayeleri ve tarihi gerçeklikleri turizm faaliyetlerinin bir parçası haline getirmek olduğunun altını çizerek, “İnsanlığın başlangıç noktalarından olan bu kadim coğrafyada yüzyıllar boyunca anlatılan efsanelerimiz, hikayelerimiz ve tarihi gerçekliklerin derlenmesi ile oluşturulan bu kitaplar bir yandan tarihte yolculuk yaptırırken bir yandan da kültürel mirasın nesillere aktarılmasına vesile olacak” ifadelerini kullandı.
Fırat”ın Efsaneleri çalışmasının sözlü ve yazılı kaynaklardan yararlanılarak derlenen yüzü aşkın efsanelerde savaş, kahramanlık, günlük yaşam, doğal güzellikler ve tarihi noktalarının konu edinildiğini kaydeden Yoğunlu, çalışmayla bölgenin tarihini, efsanelerini ve kültürünü daha geniş kitlelerle paylaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Yoğunlu, Çaydaçıra geleneğinden Kartal oyununa, Belek Gazi'den Battal Gazi'ye, Somuncu Baba'dan Düzgün Baba'ya kadar bölgenin tarihi ve kültürel değerlerini yansıtan bu eserlerin okuyuculara bölgeyi daha yakından ve derinlemesine tanıma fırsatı sunacağını ifade ederek, “Çalışmalarımızda bölgenin zengin tarihini, folklorunu, kahramanlarını ve manevi figürleri anlatılarak bölge halkının kimliği ve mirası vurgulanıyor” diye konuştu.
Okuyucuların bu eserler aracılığıyla geçmişin izlerini sürerken aynı zamanda bölgenin kültürel derinliğini keşfetme şansı bulacaklarını dile getiren Yoğunlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Fırat'ın Efsaneleri' projesi, her ilde yaşayan gönüllüler tarafından kaleme alınan eserlerle hayata geçirildi. Bu gönüllüler, bölge efsanelerini, hikayelerini ve tarihi olayları titizlikle araştırarak, turistlerin ve yerel halkın bu zengin mirası daha iyi anlamalarını hedefliyor. Proje kapsamında oluşturulan kitaplar ve seslendirmeler, turizm paydaşlarına ve ziyaretçilere bu özel coğrafyayı daha iyi anlama fırsatı sunmakta olup kent hafızalarının oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu çerçevede, projemiz ile yerel kültürün korunmasına ve tanıtılmasını amaçlıyoruz.”
Yoğunlu, çalışmaya ilişkin detaylı bilgiye www.fka.gov.tr adresinden ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

Bülten

Bakmadan Geçme