Futbolda 12-14 Yaş Grubunun Önemi

Futbolda 12-14 Yaş Grubunun Önemi

Çocukluk döneminden çıkarak gençlik dönemine geçmeye başlayan yaş grubundan bahsedeyim.
Genetik, beslenme, sağlıklı olma durumlarına bağlı olarak; 12 – 13 veya 14 yaşlar için ön ergenlik evresi demek olasıdır.
Bu ön ergenlik evresinde bedensel, ruhsal ve hormonal gelişim ve değişiklikler nedeniyle; bedensel, ruhsal yapı ve özellikle performansta iniş çıkışlar olmaya başlıyor.
Bu nedenle; futbol antrenman ve maçlarında, bu yaş grubuna karşı çok SABIRLI ve ANLAYIŞLI olmak gerekir.
Antrenman süresi açısından baktığımızda uygun süre aralığı, 60 – 70 dakikadır. Haftalık uygun antrenman sayı aralığı, 3 – 4 antrenmandır. Yıllık antrenman sayısı ise, 100 – 130 aralığında olmalıdır.
Antrenmanda her şey TOP ve OYUNLA öğretilmelidir.
Antrenman sahası, güvenli ve çocuklara zarar vermeyecek özellikte olmalıdır. Sert, engebeli v.b. olmamalıdır.
Antrenman için, uygun olan 4 numara top kullanılmalı ve amaca uygun olarak gerektiğinde; plastik top, tenis topu, voleybol topu, v.b. kullanılabilir.

Antrenmanlara başlama evresinde; 5 – 10 dakika eğlenceli ve top ile ısınma olabilir.
Ana bölüm 20 – 30 dakika olursa, bitiş bölümü 5 – 10 dakika olabilir. 40 dakikalık süre içerisinde, 15 – 20 dakika futbol oynanabilir.
Farklı ağırlık ve büyüklükteki toplar ile oyun, yarışma ve topa yatkınlık çalışmaları yapılır.
Bu yaşta ki çocuklara, dikkatli olarak, aşırı yüklenmelerden kaçınarak, oyunsal formda temel çalışmalar yaptırılabilir.
12-14 yaş grubuna özgü olarak antrenman içerisinde, gerektiğinde 3 – 4 dakikalık dinlenme aralıkları olabilir.
Antrenmanda TOPSUZ tur koşular, CEZA amaçlı koşular yapılmaz.
Teknik ve taktik gelişim için, antrenmanlarda haftada 1 veya 2 gün futsal ve/veya plaj futbolu oynanabilir.
Koordinasyon teknik gelişime, esneklik ise hareket verimine büyük katkı sağlar. Bu nedenle; esneklik, koordinasyon ve topa yatkınlık çalışmalarına, önceki yaş gruplarına oranla daha fazla önem verilmelidir. Araçla (slalom dikmeleri, kuleler, ip vb.) top ile ve topsuz, koordinasyon çalışmaları yaptırılmalıdır.
Top ile temel teknik yeterliliğin geliştirilmesine ve birleşik temel teknik çalışmalara önem verilmelidir (Dripling – şut, kontrol – pas, şut, orta, v.b.). Birleşik teknik hareketin doğruluğuna dikkat edilmelidir
Teknik çalışmalarda, yarı aktif ve aktif rakip oyuncu kullanımı olabilir. Eşit, az ve daha çok sayıda rakip oyuncuya karşı teknik uygulamalar yapılmalıdır (1.1, 2:1, 1:2, 3:2, 2:3…5:5).
Taktik açıdan; bireysel ve grup taktiği ile ilgili (1:1, 2:1, 1:2, 3:2, 2:3…5:5) zorluk derecesi farklı; defans ve forvet görev anlam ve kapsamı ile ilgili, bilinçlendirme amaçlı çalışmalar yaptırılabilir ( boşa kaçma, duvar pası, bindirme vb.).
Taktikle oyun kurallarının ilişkilendirilmesi için, teorik ve uygulamalı olarak taç, korner gibi duran top taktik çalışmaları yapılabilir. Temel taktik ilkelerinin eğitimi için; çalışmalarda rakip yarı pasif, aktif olabilir. Bireysel ve grup taktiği için 1:1, 2:2…5:5 v.b. olarak çalışılabilir.
Bu yaş grubunda antrenmanlarda MEVKİ AYRIMI YAPILMAMALIDIR. Oyuncuların her mevkide oynaması özendirilmelidir.

ANTRENÖR
MEHMET ALİ LÜLE

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme