İnönü Üniversitesi Yeşil Kampüste 102 Basamak Yükseldi

İnönü Üniversitesi Yeşil Kampüste 102 Basamak Yükseldi

Uluslararası Yeşil Kampüs Değerlendirme Kuruluşu UI Greenmetric'in 2022 yılı raporu açıklandı. Rapora göre İnönü Üniversitesi yeşil kampüs sıralamasında 102 basamak birden yükseldi. İnönü Üniversitesi Yeşil Kampüs Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koyunoğlu, İnönü Üniversitesinin bu yükselişini İNÜHABER'e değerlendirdi.

Değerlendirme raporuna göre Yeşil Kampüs sıralamasında 2021 yılında 310'uncu sırada yer alan İnönü Üniversitesi dünya çapında 1050 üniversitenin katıldığı 2022 sıralamasında 102 basamak yükselerek 208'inci oldu. Türkiye'den 86 üniversitenin katıldığı 2022 UI Greenmetric Türkiye sıralamasında ise İnönü Üniversitesi 16'ıncı sırada yer aldı. Dünyadaki üniversitelerin yerleşke ve altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atık, su, ulaşım, eğitim ve araştırma kategorilerinde değerlendirme yapıldığını vurgulayan İnönü Üniversitesi Yeşil Kampüs Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koyunoğlu “UI Greenmetric'in 2022 yılı raporuna göre; İnönü Üniversitesinin ‘Yerleşke ve Altyapı' kategorisinde 1175 puan, ‘Enerji ve İklim Değişikliği' kategorisinde 1575 puan, ‘Atık Yönetimi' kategorisinde 1050 puan, ‘Su Yönetimi' kategorisinde 750 puan, ‘Ulaşım' kategorisinde 1450 puan, ‘Eğitim ve Araştırma' kategorisinde ise 1550 puan alarak toplamda 7550 puan topladı.” dedi. Cemal Koyunoğlu, İnönü Üniversitesi kampüsü içerisinde elektrik enerji kalitesini artırmak, enerjinin kontrol edilmesi ve izlenebilirliğini sağlamak amacıyla Kontrol Otomasyon ve Enerji İzleme Sistemi 2020 yılı içerisinde hayata geçirildiğini 2022 yılı içerisinde otomasyon sisteminden alınan veriler neticesinde İnönü Üniversitesinin genelinde Enerji Etüdü ve Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) yapıldığını belirtti.

Kampüs içerisinde birçok noktada yenilebilir enerji sistemlerinden üretim sağlanarak enerji maliyetinin düştüğünü ifade eden Koyunoğlu “Enerji maliyetinin düşmesiyle ülkemizin enerjideki dışa bağımlılığının azaltılmasına katkıda bulunulmaktadır. Kampüs alanında 2022 yılında Teknokent Bölgesinde 600 kW'lık güneş enerji sistemi kurularak toplamda yıllık yaklaşık 8.780.000 kW'lık bir enerji üretimi sağlanmaktadır.” dedi. Koyunoğlu şu ifadelerde bulundu: “Kampüs içerisindeki toplam orman alan bitki örtüsüyle kaplı alanlar 2021 yılında 3.100.000 m² iken, 2022 yılında 541.000m² alana ağaç dikilerek bu alan 3.641.324 m² ye yükseltilmiştir. Açık yeşil alanlar 4.019.324 m² alan kapsamaktadır. Kampüs içi yeşil alanın toplam alana oranı %97 olarak hesaplanmıştır. Üniversitemizin yaklaşık 67 milyon dolar bütçesinin 58 milyon doları sürdürülebilirlik alanında harcanmıştır.” Koyunoğlu, İnönü Üniversitesinin 10 biriminin 2022 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen “Engelsiz Üniversite Ödülleri 2022” kapsamında “Mekânda Erişilebilirlik” kategorisinde Turuncu Bayrak ödülü almaya hak kazandığının da altını çizdi.

İnönü Üniversitesi yerleşkesine 2022 yılında 2 adet daha şarj istasyonu ekleyerek dört adet şarj istasyonu mevcut hale getirildiğini vurgulayan Koyunoğlu “Malatya OSB MYO'da 2 araçlık 22 kW gücünde AC şarj istasyonu, 24 kW gücünde DC şarj istasyonu ve 22 kW gücünde Tip-2 kablolu AC şarj istasyonu mevcuttur.” dedi. Kaynakların verimli kullanılması, israfın önlenmesi ve atık miktarını azaltarak, oluşan atığın geri dönüştürülmesini amaçlayan bir anlayışla birimlerde “Sıfır Atık” sistemini hayata geçirdiklerini kaydeden Cemal Koyunoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Sıfır Atık projesi kapsamında üniversite personeline Eylül ayında sıfır atık eğitimi düzenlendi. Üniversitemiz Uluslararası “TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi” belgesi alma çalışmalarını tamamladı ve sertifika almaya hak kazandı. Üniversitemiz sıfır atık projesi kapsamında yaptığı çalışmalarla 2022 yılında yaklaşık 143 ton atık oluşumunu engelleyerek 7200 ağacın kesilmesini engelledi. Üniversite kampüsümüzde, sosyal alanlar, personel lojmanları ve öğrenci popülasyonunun yoğun olduğu alanlara 3.sınıf atık getirme merkezi kurularak atıkların kaynağında toplanması ve Sıfır Atık projesine entegre edilmesi sağlanmıştır.”

Koyunoğlu, İnönü Üniversitesi akademisyenlerinin gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalarla insan sağlığına, yaşam kalitesine ve ekonomiye önemli katkılar sunmakta olduğunu dile getirdi. Cemal Koyunoğlu, İnönü Üniversitesinin Bilimsel Araştırma Fonu sürdürülebilir bir dünya için önemli miktarda bütçe ayırmakta ve bilimsel araştırma projelerini desteklenmesiyle beraber 2022 yılında yaklaşık 1,5 milyon dolar sürdürülebilirlikle ilgili bilimsel araştırma fonu kullanıldığını söyledi. 2021-2022 eğitim döneminde öğrenci topluluklarının yapmış olduğu 922 etkinlikten 153'ünün sürdürülebilirlikle ilgili olduğunu kaydeden Koyunoğlu “İnönü Üniversitesi mensupları tarafından kimsesiz yaşlı ve çocukların, kimsesiz hastaların ziyaret edilmesi ile gönüllerinin hoş tutulması ve mutlu edilmesi sağlanmaktadır. İnönü Üniversitesi öğrencileri kendi imkânları, gönüllükleri ve iyi niyetleri ile gerçekleştirdikleri sosyal projelerle çevreleri ile gönül köprüleri kurmuşlardır. 2021-2022 Eğitim döneminde öğrenci toplulukları toplamda 922 etkinlikte bulunmuş olup bunlar arasından 153 etkinlik sürdürülebilirlikle ilgilidir.” ifadelerini kullandı.

2022 yılında sürdürülebilirlikle ilgili ders sayısını artırarak 891 dersi programa dâhil ettiklerini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Koyunoğlu “İnönü Üniversitesi daha yaşanılabilir bir dünya için hedeflerini sürekli yükseltmektedir. Bu doğrultuda önümüzdeki yıllarda sürdürülebilirlik üzerine açılan ders sayısını, bilimsel araştırma proje sayısını ve bütçesini, sürdürülebilirlik ile ilgili öğrenci etkinliklerinin sayısını arttırmayı planlamaktadır.” dedi. Koyunoğlu, su yönetim alanında 2019 yılında yapımı tamamlanan otomasyon sistemine, 2022 yılında 2 adet çevre sulama kuyusu ve bir adet çevre sulama deposu, 3 adet içme suyu kuyusu olmak üzere toplamda 6 nokta daha otomasyon sistemine eklendiğini söyledi. Koyunoğlu “Su yönetimi alanında 2019 yılında otomasyon sistemi kurulduğu günden 2022 yılı da dahil olmak üzere elektrik enerjisinde yaklaşık 4 milyon Türk lirası ile %30, su üretiminde %38 tasarruf elde etmiştir. İçme suyu klorlama işlemi su kalite analizörü sayesinde sudaki pH seviyesini algılayarak otomatik olarak yeteri kadar klor takviye ederek yapılmaktadır. Ayrıca Üniversitemizin içme suyu kalitesi her ay Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenli olarak, şebekenin uç noktalarından alınan örneklerin mikrobiyolojik ve kimyasal analizleri yapılmaktadır. Alınan sonuçlara göre mevcut suyumuzun içme suyu olarak kullanımı için elverişli olduğu raporlarda mevcuttur.” dedi.

Başarılı sıralamanın elde edilmesi için her türlü ortamı ve imkânı sağlayan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve komisyon başkanları ile komisyon üyelerine teşekkür eden Dr. Öğr. Üyesi Cemal Koyunoğlu “Uluslararası Yeşil Kampüs Değerlendirme Kuruluşu UI Greenmetric'in 2022 yılı raporu sonucuna göre Dünya Yeşil Kampüs sıralamasında 208. sırada yer alan Üniversitemizde bu alanda sürdürülen çalışmalar komisyonlar aracılığı ile gerçekleşmektedir. İnönü Üniversitesi olarak elde ettiğimiz bu başarı sıralamasını yeterli görmediğimiz için Yeşil Kampus Koordinatörlüğü olarak çalışmalarımızı kesintisiz bir şekilde devam ettirmekteyiz. Gelecek yıl üniversitemizi UIGreenmetric'in 2023 yılı Dünya sıralamasında ilk 100 üniversite içerisine sokma hedefimizi gerçekleştirmek için faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme