İnsan Hakları ve Medeniyet Paneli Gerçekleştirildi

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle “İnsan Hakları ve Medeniyet” konulu panel düzenlendi.

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Çelebi'nin yaptığı "İnsan Hakları ve Medeniyet" konulu bir panel düzenlendi. Panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Birsin, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Önal, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Türkan ve Hukuk Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Buğra Tahtalı ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Emin Çelebi, etkinliği 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlediklerini ve amaçlarının insan haklarına duyarlılığı artırmak, farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Emin Çelebi'den sonra söz alan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulkadir Baharçiçek konuşmasında insan haklarının korunmasının insanlığın geleceği için çok önemli olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Baharçiçek konuşmasının devamında İsrail'in Filistin'e uyguladığı zulme değindi ve şu şekilde konuştu:

“İnsan haklarının korunması son derece önemlidir. Koruma olmadığında, açıkça ihlal edildiğinde, ulusal ve uluslararası düzeyde adaletin, eşitliğin, demokrasinin önündeki en büyük engellerden birisi ortaya çıkar. Yasal düzenlemeler yapılmış olsa da bu kurallara dikkat etmeyenler uluslararası düzeyde insan haklarını çiğnemeye devam ediyor ve uluslararası mekanizmalar yetersiz kalabiliyor.”

Prof. Dr. Mehmet Birsin ise insan hakkı kavramının temelinde insanın diğer varlıklardan ayrı, özel, saygın, korunmuş bir varlık olduğu düşüncesinin yattığını belirtti. Prof. Dr. Birsin, İslam medeniyetinin Kur'an metni ve Hz. Peygamber'in tavsiyelerinden hareketle insanın saygınlığını ve değerini şekillendiren bir medeniyet olduğunu vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Buğra Tahtalı, insan haklarının insanın tam ve sağ doğumuyla birlikte kazandığı dokunulmaz haklar olduğunu ifade etti. Tahtalı, insan haklarına ilişkin belgelerin ise Magna Karta Libertatum, Virginia Haklar Beyannamesi, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi, Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi gibi uluslararası düzeydeki belgeler olduğunu belirtti.

Panelin son konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Türkan ise insan haklarının temelde kişilerin ahlakıyla ilgili olduğunu vurguladı. Dr. Öğr. Üyesi Türkan “İnsan hakları her ne kadar yasaların ve devletin örgütsel düzenlenişinin konusu olsa da nihayetinde bir kişi ahlakı problemidir. İnsan hakları bir ülkede yaşayan insanların bunu içselleştirmiş olması, bunu yaşamlarında, eylemlerinde korunan bir değere dönüştürmüş olmalarıyla alakalıdır.” şeklinde konuştu.

Panel soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Bülten

Bakmadan Geçme