Kadın Örgütleri ve Örgütlenmeleri Koleksiyonu Tanıtım Toplantısı

Kadın Örgütleri ve Örgütlenmeleri Koleksiyonu Tanıtım Toplantısı

Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nın “Kadın Örgütleri ve Örgütlenmeleri Koleksiyonu Dijitalleştirme, Kataloglama, Online Erişim Projesi” kapsamında 22 Kasım 2022 Salı günü Kütüphane'de düzenlenen tanıtım toplantısında kadın örgütlerinden temsilciler ve basın mensupları bir araya geldi.

Şubat 2022'den bu yana, İstanbul İsveç Başkonsolosluğu (Consulate General of Sweden in Istanbul), European Endowment for Democracy (EED) ve Protel A.Ş.'nin desteğiyle Vakıf tarafından yürütülen projeyle 600'ün üzerinde kadın örgütü/örgütlenmesine ait belgenin, dijitalleştirme/kataloglama çalışmaları ve KVKK kapsamında yapılacak olan kontroller sonrasında açık erişime sunulması planlanıyor.

Toplantı, Elif Candaş Çevik'in verdiği piyano resitalinin ardından Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Birsen Talay Keşoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Kadın tarihine ilişkin belgelerin Kadın Eserleri Kütüphanesi arşiv ve koleksiyonlarında koruma altına alınması ve araştırmacıyla buluşturulmasının önemi üzerinde duran Birsen Talay Keşoğlu, kadın örgütlerine çağrı yaparak, yapılan çalışmaların bugüne/geleceğe aktarılması ve görünürlüğü açısından kadın örgütlerinin ürettikleri belgelerinin arşivlenmesinin gerekliliğine değindi.

Toplantıya katılamayan fakat mesaj gönderen İstanbul İsveç Başkonsolosu Peter Ericson'ın ve Türk Kadın Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci'nin mesajları okunduktan sonra davetli konuşmacılar Aylin Nazlıaka (Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı); Elif Esen (Deva Partisi Kadın Politikaları Başkanı); Canan Arın (Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı Kurucu Üyesi); Enif Yavuz Dipşar (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Daire Başkanı); Rümeysa Çamdereli (Havle Kadın Derneği Kurucu Üyesi); Nazan Moroğlu (İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü); Hülya Gülbahar (KEKBMV Yönetim Kurulu Üyesi); Fidan Ataselim (Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temsilcisi); Hilal Gençay (Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği); Aynur Saraç (Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği İkinci Başkanı); Nuray Karaoğlu (Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Başkanı) ve Yasemin Öz (Kaos GL) söz aldı.

Aylin Nazlıaka, Vakfın, kadın belleğini barındıran bir hafıza mekânı olduğunu, desteklenmesi gerektiğini ifade ederek CHP kadın kolları tarafınca yürütülen çalışmalara ilişkin dijital belgeleri Vakfa bağışladıklarını belirtti. Nazan Moroğlu konuşmasında “bellek bir elek gibidir fakat kadın belleği burada canlı bir şekilde yaşayacak ve geleceğe taşınacak” diyerek kadınlara ilişkin belgelerin arşivlenmesi ve bu doğrultuda Vakfın yürüttüğü çalışmaların önemine değindi. Rümeysa Çamdereli yeni kurulan bir kadın örgütü olarak Havle Kadın Derneği'nin belgelerinin de Vakfın koleksiyonları içinde yer almasının kendileri açısından önemine işaret etti.

Toplantıya İBB Kent Konseyi Başkanı Tülin Hadi, Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu'nun Balat Kültür Merkezi başkanı Nilgün Kıvırcık, PEN Türkiye başkanı Zeynep Oral, çeşitli basın temsilcileri ve kalabalık bir izleyici katılım sağladı.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme