Kayısı Çekirdeğinden 14 milyon 677 bin dolar gelir elde edildi

Kayısı Çekirdeğinden 14 milyon 677 bin dolar gelir elde edildi

Dünya Kayısı Başkenti Malatya'da kayısının alt ürünlerinde de ihracat atağı yaşanıyor. Malatya Ticaret Borsası verilerine göre, 2022 yılının ilk 10 aylık döneminde 3 bin 963 ton kayısı çekirdeği ihraç edildi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Amerikan bademinden boşalan pazar payını kayısı çekirdeğinin doldurduğunu söyledi. Özcan, ”Yoğun bir iş talebi görülüyor. Piyasalardan önemli bir talep söz konusu. İnşallah 2023 yılının ilk 6 ayında bunu takip edeceğiz. Badem fiyatlarındaki yükseliş tekrar çekirdek fiyatlarına doğru yönelime neden olacak.” Dedi.

İhracat rakamlarını aktaran Başkan Özcan, ”Bu yılın ekim ayında 648 ton kayısı çekirdeği ihraç ederek, 2 milyon 113 bin dolar gelir elde ettik. İlk 10 ayda 3 bin 963 ton kayısı çekirdeği ihracatına karşılık 14 milyon 677 bin dolar gelir elde etmişiz. Yılsonuna kadar çekirdek ihracatını iyi bir noktaya taşımak için mücadele ediyoruz.” diye konuştu.

Kayısı çekirdeği içinin gıda olarak tüketilirken, kabuğu ise çeşitle sektörlerde farklı amaçlarla kullanılıyor. Kayısı çekirdek kabuğunun kısmen yakacak olarak, kozmetik sanayisinde ve tank yüzeylerinde kullanıldığını son dönemde ise İnönü Üniversitesinin çalışmasıyla çekirdekten aktif karbon üretimi yapıldığını anlatan Başkan Özcan, bu çalışmalarla kayısı çekirdeğinin hem içini hem de kabuğunu ekonomiye kazandırdıklarını vurguladı.

Başkan Özcan, ”Kayısı Çekirdeği kabuğunun yüzde 98'i sanayi alanında kullanılıyor. Bunun dışında kalan da kozmetik sanayi ve diğer sektörlere gidiyor. Kayısı çekirdeği içi Kuru yemiş ve Kuru meyve sektörüne entegre edilerek ambalajlanarak tüketime sunuluyor. Özellikle iç piyasada tüketimi fazla olan bu besin şimdi de Kayısı Çekirdeği yağı üretimi yapılarak farklı sektörlerde kullanımı sağlatılacak.” sözlerini kullandı.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme