Malatya İli İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Paydaş Çalıştayı Düzenlendi

Malatya İli İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Paydaş Çalıştayı Düzenlendi

Tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği sorununa karşı çözüm önerileri ortaya koymak ve bu çözüm önerilerine uygun eylem planı oluşturmak amacıyla Malatya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde ‘Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Paydaş Çalıştayı' düzenlendi.
Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayında gerçekleştirilen çalıştaya, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Ekonomistlerinden Aygün Aktaş, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sınağ, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevgi Gürmüş Cengiz, Araştırma Görevlisi Merve Feyza Ergan, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri, Vakıf-dernek ve oda başkanları, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Şirket Genel Müdürleri ile Muhtarlar katıldı.
Atalan: Her ilde iklim değişikliği kurulu kurulması elzemdir
Malatya İli İklim Değişikliği Eylem Planı hazırlık süreci ile ilgili bilgiler aktaran Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cevdet Atalan, “Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak 22 Temmuz 2022 tarihinden itibaren Malatya İli İklim Değişikliği Eylem Planı Hazırlama sürecini başlattık. İlimizde daha önce böyle bir çalışma yoktu. İklim değişikliğine karşı eylem planı ve uyum çalışmalarına gereken önemi vermemiz zorunlu hale geldi. Çünkü, iklim değişikliği tabiri yerine iklim krizi diyeceğimiz günler çok uzak değildir. Fosil yakıtlara bağımlı olan insan yoğunluğunun yüksek olması kentsel nüfuslarının iklim değişikliğini etkileme karşısında savunmasız hale getirmektedir. İklim değişikliği ile ilgili mücadele sadece belediyeleri ilgilendiren bir konu olsa da ortak aklın oluşması, eylem kararlarına geniş kitlelerce sahiplenilerek günlük hayatın öncelikli konularına girmesi, hazırlık aşamasında en yüksek verimin alınabilmesi için kurum dışındaki diğer yerel aktörlerle iş birliğiyle mümkün olacaktır.
Her ilde iklim değişikliği kurulu kurulması elzemdir. Kamu kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere, STK'lar ve vatandaşlarımızda farkındalık oluşturmak ve yol haritası oluşturmak için bizlerde 1. Paydaş Çalıştay programımızı gerçekleştiriyoruz. İklim değişikliği eylem planının en önemli ayaklarından biri olan çalıştayımız büyük bir anlam ve önem taşımaktadır. Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz seminer, yaptığımız çalıştay ve önümüzdeki günlerde yapacağımız çalıştay ve toplantılara iklim değişikliği ile ilgili fikri olan herkesin katılımlarını arzu ediyoruz. Çalıştayımıza katılan akademisyenlerimize, kurum ve kuruluşlarımıza, STK'larımıza muhtarlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Aktaş: Yerel Yönetimlere büyük rol düşüyor
Malatya Büyükşehir Belediyesine yapmış olduğu çalıştaydan dolayı teşekkür eden Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında görevli Ekonomist Aygün Aktaş ise, “ İklim değişikliği günümüzün en büyük problemlerinden biri. 2014 yılında Hükümetler arası iklim değişikliği panelinde bunun yüzde 90 insan kaynaklı olduğu belirtildi. 2030 yılına kadar dünya sıcaklığının 1.5 derecede kalması gerektiği söylendi. Ancak 2022 yılında neredeyse 2 dereceye ulaşılmış durumda. Acilen harekete geçmeli ve gerekli önlemleri almalıyız. İklim değişikliğinin yaratmış olduğu olumsuz etkileri özellikle şehirlerde ekonomik aktivitelerin ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde görüyoruz. Bu noktada yerel yönetimlere çok büyük görevler düşmekte. Yerel yönetimlerin görev ve sorumluluk alanlarının genişliği sebebiyle iklim politikalarında çok büyük rol üstleniyorlar. İklim değişikliklerinin nedenlerini azaltmada vatandaşa yakınlık sebebiyle iklim değişikliğine uyum sağlamada yerel yönetimlerin önemli bir liderlik göstereceğine inanıyoruz. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olarak 2021 yılında bir eğitim düzenledik. 81 İl'in belediyeleri ile beş günlük bir eğitim gerçekleştirildi. Bu eğitimde bilinç ve kapasite artırma hedeflendi. Ayrıca Bakanlığımız öncelikli 30 büyükşehirde sonrasında 81 ilimizde yerel iklim değişikliği eylem planları istemektedir. Bu kapsamda her şehrin kendi iklim eylem planları olması gerektiğinin farkında olduğumuzdan her ilin kendine ait farklı özellikleri spesifik durumlarını göz önüne alarak eylem planları hazırlamasının gerekli olduğu ve zorluklarının da farkında olduğumuzdan İklim Değişikliği Başkanlığı olarak bir İklim Değişikliği Platformu hazırladık. Bu platform akademisyenlere yönelik ve belediyeler ve yerel yönetimler olmak üzere iki şekilde hazırlandı. Büyükşehir Belediyesinin başlatmış olduğu Malatya ili iklim değişikliği eylem plan projesinin Malatya ilinin iklim değişikliği ile mücadelede çok büyük bir rol oynayacağına inanıyorum. Herkese faydalı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünden Araştırma Görevlisi Merve Feyza Ergan İklim değişikliğinin kentlerdeki en önemli etkilerinden biri olan kentsel su varlığının düzensizliğinden ve çözümü için geliştirilen yaklaşımlardan biri olan ‘Suya Duyarlı Kentsel Tasarım' yaklaşımları hakkında slayt eşliğinde bilgiler aktırdı.
Çalıştay, gün boyu değişik konularda yapılan toplantılar ile devam etti. Yapılan çalıştayın ardından, tüm sunulan bildiriler ile gündeme getirilen fikir ve öneriler bir araya getirilerek, İklim Değişikliği Eylem Planının adımlarından birini oluşturacak.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme