Malatya iline toplam 4.562.210.396 TL yatırım yapılarak, 90 adet tesis hizmete alınmıştır.
Malatya iline toplam 4.562.210.396 TL yatırım yapılarak, 90 adet tesis hizmete alınmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.
Malatya ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır.
DSİ Genel Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Lütfi AKCA, Genel Müdür Yardımcımız Sayın Mehmet Akif BALTA ve beraberlerindeki heyet Malatya'da ilk olarak 92. Şube Müdürlüğünü ziyaret ederek, Şube Müdürlüğünde düzenlenen koordinasyon toplantısında Elazığ 9. Bölge Müdürlüğü görev alanında kalan tamamlanmış ve devam eden projelerin durumu hakkında Bölge Müdürü Kenan AKYÜREK 'ten brifing aldı.
DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi AKCA ve beraberindeki heyet 21 Ağustos Pazar günü DSİ 92. Şube Müdürlüğümüzde AK Parti Malatya Milletvekilleri Öznur ÇALIK, Bülent TÜFENKCİ, Ahmet ÇAKIR, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Cemal NOGAY, MASKİ Genel Müdürü Mehmet MERT, İlçe Belediye Başkanları, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, AK Parti İlçe Başkanları ve Sulama Birlik Başkanları'nın katılımları ile düzenlenen koordinasyon toplantısında Malatya yatırımları görüşüldü.
DSİ Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi AKCA, Toplantının ardından yaptığı açıklamada Son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ülkemizin dört bir tarafında olduğu gibi Malatya'da da çok önemli projelere imza attık. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2003-2022 yılları arasında Malatya iline toplam 4.562.210.396 TL yatırım yapılarak, 90 adet tesis hizmete alınmıştır.
Bu tesislerin; 14 adedi Baraj, 1 adedi Gölet, 1 adedi Yeraltı Depolaması, 12 adedi Sulama Tesisi, 4 adedi Arazi Toplulaştırma ve TİGH, 48 adedi Taşkın Koruma Tesisi, 10 adedi Hes Tesisidir. Baraj depolama kapasitesi 228,86 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Gölet depolama kapasitesi 0,31 milyon m³ hacmine ulaşmıştır. Toplam 401.300 dekar arazi sulamaya açılmış ve yıllık 250.994.081 TL zirai gelir artışı sağlanmıştır. Toplam 1.071.470 dekar alanda ATTİGH tescili yapılmıştır. 46 yerleşim yeri ve 4.682 dekar arazi taşkınlardan korunmuştur.
Malumunuz olduğu üzere gıda ve suyun hayati önem taşıdığı bir yüzyıla girdik. DSİ olarak son 20 yılda devasa su yapılarını inşa ederek, aziz milletimizin istifadesine sunduk. Artık bu yapılarda depoladığımız suların iyi yönetilmesi lazım. 2023 yılından itibaren planlamalarımızı bu minvalde yapmalıyız. Özellikle yeraltı su kaynaklarımızı korumamız lazım. Bugün yeraltından kullandığımız her bir damla su, torunlarımızdan hatta onlarında torunlarından ödünç aldığımız sulardır, gelecek nesillerimizin kaynağıdır. Dolayısı ile gelecek nesillerin kaynaklarını bugün bizim kullanmamız doğru değildir.
Tarımsal sulamanın bilinçli ve tasarrufa yönelik yapılması çok büyük önem arz etmektedir. Tarımsal üretimde küresel ısınmaya bağlı olarak hem sulama hem de bitki çeşidi bakımından tasarruflu olanların tercih edilmesi su kaynaklarının verimli kullanılması açısından çok önemlidir.
Gıda güvenliğini de riske atmadan, su kaynaklarımızı, havza bazında planlayarak kullanmamız gerekiyor