Malatya'nın Arşiv Görüntüleri Yoğun İlgi Görüyor

Malatya'nın Arşiv Görüntüleri Yoğun İlgi Görüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bakanlığın arşivinde yer alan görüntüleri, internet sitesinden ve “Film Mirasım KTB” uygulamasından erişime sundu. Malatya ile ilgili belgesel, tanıtım ve film bültenleri yoğun ilgi görüyor.
Osmanlı'nın son döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına, Anıtkabir'in yapımından Kore Savaşı'na kadar Kültür ve Turizm Bakanlığının arşivinde yer alan görüntüler internet sitesinden ve “Film Mirasım KTB” uygulamasından erişime sunuldu.
6 Şubat depremleri sonrası Malatya'nın eski yapısını merak edenler veya özleyenler arşivlerdeki görüntüleri araştırmaya başladı. Malatya ile ilgili en çok ziyaret edilen uygulama ise “Film Mirasım KTB” oldu.
Kültürel mirasın görsel belleğini oluşturan filmler arasında Malatya'da kayda alınan eserlerde bulunuyor. Malatya'da geçen toplam 6 eserin bilgileri şu şekilde;
Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü tarafından çekilen ve 1939 yılına ait Malatya Bez Fabrikasının içeren video.
1939 yılında dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün Malatya, Diyarbakır, Ergani, Elâzığ ve Gaziantep gezilerine ilişkin görüntüler.
1939 yılında Cumhuriyet Halk Partisi fillerinden alınmış ve 1947 yılında Sinema Genel Müdürlüğünün arşivine giren İsmet İnönü'nün 1939 yılında Kayseri, Malatya, Elâzığ ve Diyarbakır ziyaretinden görüntüler.
1954 yılında Basın-Yayın ve Turizm Genel Müdürlüğü tarafından çekilen TBMM Reisi Refik Koraltan ve Dahiliye Vekili Namık Gedik'in 1 Aralık 1954 tarihinde vilayet olan Adıyaman ile Malatya ve Elâzığ'ı ziyaret görüntüleri.
1960 sonrasında Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Bilsen Filmcilik tarafından hazırlanan, Malatya'nın tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini ele alan “Destanlar Yurdu Malatya” isimli 26 dakikalık belgesel.
Ve yine 1960 sonrası Başbakanlık Basın-Yayın Genel Müdürlüğü Film servisi tarafından hazırlanan Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın Batman, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya illerini kapsayan 10'uncu yurt gezisinden görüntüler.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme