Malatya STK Platformundan insani yardım çağrısı
Malatya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına konuşan Hüseyin Söylemez, dünya genelinde savaş ve krizlerin oluşturduğu insani trajedilere dikkat çekti
Malatya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına konuşan Hüseyin Söylemez, dünya genelinde savaş ve krizlerin oluşturduğu insani trajedilere dikkat çekerek, Türkiye'nin önde gelen birçok sivil toplum kuruluşunun "Sizi Bekliyorlar" projesiyle güçlerini birleştirerek bu zor durumdaki insanlara umut olmaya devam ettiğini belirtti.
Malatya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu adına bir grup ulusal ve yerel basın temsilcilerinin bulunduğu basın konteynerlerini ziyaret ederek, basın açıklaması düzenledi.
"Acil ihtiyaçları karşılamak adına milyonlarca ton gıda yardımı ulaştırdık"
Platform adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Söylemez, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarının savaş ve kriz bölgelerine milyonlarca hayatı etkileyen projelere imza attığını ifade etti.
Söylemez, Suriye, Filistin, Doğu Türkistan, Lübnan, Yemen, Afganistan ve Somali gibi bölgelerde insanların en temel ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir özveriyle çalışıldığını vurgulayarak, "Barınma desteği sağlayarak yüz binlerce insanın soğuk ve olumsuz hava koşullarından korunmasını amaçlayan çadır kentler, konteyner evler ve geçici barınma alanları kurduk. Acil ihtiyaçları karşılamak adına milyonlarca ton gıda yardımı ulaştırdık, mobil klinikler ve sahra hastaneleri ile hasta ve yaralıların tedaviye erişimini sağladık" dedi.
"Savaştan etkilenenler için terapi merkezleri kuruldu"
Söylemez, çatışmalardan en çok etkilenen çocukların eğitimlerine devam edebilmesi için okullar inşa edildiğini, eğitim materyallerinin temin edildiğini ve ailesini kaybetmiş çocuklar için yetimhaneler inşa edildiğini belirterek, "Savaşın travmatik etkilerine maruz kalan bireyler, özellikle çocuklar için terapi merkezleri kurulmuş ve rehabilitasyon programları başlatılmıştır. Bu çalışmalar, yalnızca fiziksel ihtiyaçları karşılamakla kalmamış, aynı zamanda insanların güven ve umut duygularını yeniden inşa etmeye katkı sağlamıştır" diye ekledi.
"Bin ton yardım malzemesi taşıyan gemi Lübnan'a ulaştı"
Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının insani yardım çalışmalarını yalnızca kara yoluyla değil, denizler aşarak da ihtiyaç sahiplerine ulaştırdığını belirten Söylemez, "9 sivil toplum kuruluşunun başlattığı 'Lübnan İçin Hemen Şimdi Yardım Seferberliği' kampanyasıyla hazırlanan bin ton yardım malzemesi taşıyan gemi Lübnan'a ulaştı. Benzer şekilde, Sudan'a gönderilen, 150 konteyner insani yardım malzemesi taşıyan 'İyilik Gemisi', Port Sudan Limanı'na ulaştı ve iç savaşın gölgesinde umutsuzluk içerisinde olan Sudan halkına umut oldu" dedi.
"Gazze'de 45 bine yakın Filistinli hayatını kaybetti, 101 bin 827 kişi yaralandı"
Dünyadaki savaşların bitmediğine ve kriz bölgelerindeki durumun her geçen gün kötüleştiğine dikkat çeken Söylemez, Gazze'den Lübnan'a, Sudan'dan Yemen'e kadar birçok kriz bölgesinde yaşanan insani trajedilere dikkat çekerek, "Gazze'de devam eden saldırılar, 45 bine yakın Filistinlinin hayatını kaybetmesine, 101 bin 827 kişinin yaralanmasına yol açtı. Bombardıman nedeniyle binlerce aile yok oldu, yüzbinlerce ev kullanılamaz hale geldi" dedi.
"Lübnan'da 3 bin 287 kişi hayatını kaybederken, 14 bin 222 kişi yaralandı"
Çin hükümetinin Uygur Müslümanlarına uyguladığı baskılara ve zorunlu eğitim kamplarına da değinen Söylemez, Lübnan'daki israil saldırılarının ve Sudan'daki iç savaşın yarattığı insani krizleri vurgulayarak, "Lübnan'da 3 bin 287 kişi hayatını kaybederken, 14 bin 222 kişi yaralandı. Sudan'da ise 8,3 milyon kişi yerinden edildi, 20 binin üzerinde sivil hayatını kaybetti" diye belirtti.
"Yemen'de yaklaşık 23,4 milyon insan yardım bekliyor"
Yemen'deki çatışmaların neredeyse on yıldır devam ettiğini ve insani krizin her geçen gün derinleştiğini belirten Söylemez, "Yemen'de yaklaşık 23,4 milyon insan yardım bekliyor, 4,3 milyon kişi temel yaşam ihtiyaçlarına erişemiyor" dedi.
"Sivil toplum kuruluşları tüm zorluklara rağmen çaba sarf ediyor"
Suriye, Bangsamoro, Patani ve Arakan gibi bölgelerde de çatışma, baskı ve insan hakları ihlalleriyle mücadele eden milyonlarca kişinin güvenli bir yaşam sürmek için uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduğunu belirten Söylemez, Türkiye'nin sivil toplum kuruluşlarının tüm zorluklara rağmen bu çağrıya yanıt vererek savaşın ve krizlerin yarattığı karanlık tabloyu değiştirmek için çaba sarf ettiğini ifade etti.
"Sivil toplum kuruluşları olarak yardıma muhtaç insanlara umut olmaya devam edeceğiz"
"Savaş bölgelerine ulaşmak, yardımları ulaştırmak ve en kritik alanlarda faaliyet göstermek, sivil toplum çalışanlarının fedakârlığı ve dayanışma ruhunun bir göstergesidir." diyen Söylemez, "Barınma, sağlık, gıda ve eğitim gibi temel ihtiyaçları karşılayarak insanlara yalnızca yardım değil, aynı zamanda umut da taşımaktayız" dedi. Söylemez, Türkiye'deki ve Malatya'daki sivil toplum kuruluşları olarak dünyanın dört bir yanında yardıma muhtaç insanlara umut olmaya devam edeceklerini belirtti. (İLKHA)