Maliye Bakanlığından doktorlara sıkı denetim
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), özel muayenehane sahibi bazı doktorlara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), özel muayenehane sahibi bazı doktorlara yönelik geniş çaplı bir inceleme başlattı.
Yapılan araştırmalarda, muayene, estetik ve cerrahi operasyonlar ile diş tedavisi gibi işlemlerden elde edilen yaklaşık 13 milyar liralık gelirin kayıt dışı bırakıldığı ortaya çıktı.
Vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda, doktorların beyannameleri ve mali uyum seviyeleri yapay zeka destekli analiz programları ile incelendi. İlk aşamada en riskli 3.663 doktor tespit edilirken, beyan edilen gelirler ile gerçek kazançlar arasında yüzde 400'lere varan farklar olduğu belirlendi.
Ameliyat ve muayene ücretlerinde büyük farklar
Genel cerrahi, ortopedi ve beyin cerrahisi gibi alanlarda faaliyet gösteren bazı doktorların, hastalarından aldığı ameliyat ve muayene ücretlerini eksik beyan ettiği ortaya çıktı. Özel hastanelerle anlaşmalı çalışan ya da kendi muayenehanesinde hasta kabul eden doktorların, ameliyat gelirlerini düşük göstererek vergiden kaçındığı saptandı. Örneğin, bir kadın doğum uzmanının yıllık 53 milyon lira gelir elde etmesine rağmen bunu 6,5 milyon lira olarak beyan ettiği belirlendi.
Diş hekimleri de inceleme altında
Diş hekimlerine yönelik incelemelerde de implant, protez, ortodonti ve estetik diş tedavileri gibi işlemlerden elde edilen gelirlerin eksik beyan edildiği tespit edildi. Bir diş hekiminin yıllık 67 milyon lira kazanç sağlamasına rağmen, yalnızca 3 milyon lira beyan ettiği görüldü.
Estetik Sektörüne Vergi DenetimiSon yıllarda hızla büyüyen estetik sektörü de denetim kapsamına alındı. Burun estetiği, dolgu, botoks, liposuction gibi uygulamaları yapan bazı doktorların, özellikle yurt dışından gelen hastalardan kazandıkları döviz bazlı gelirleri eksik beyan ettiği ortaya çıktı. Yapılan incelemede, bir saç ekimi uzmanının yıllık 69 milyon lira kazanç sağlamasına rağmen, beyanında bu tutarı 7 milyon lira olarak gösterdiği tespit edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı kazanç elde eden mükellefleri gönüllü uyum kapsamında vergi dairelerine davet etmeye başladı. İlk etapta 850 doktorun beyanlarını düzelterek vergi matrahlarını artırdığı bildirildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kazancını eksik beyan eden mükelleflerin gönüllü uyum sürecine dahil olmalarının önemini vurgulayarak, ağır cezai yaptırımlarla karşılaşmamaları için vergi daireleriyle iletişime geçmelerini tavsiye etti. (İLKHA)