Marmara'nın deprem çekincesi.

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt,

Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt ,"Sadece Marmara bölgesinde bulunan faylar ile ortalama 6,5-7,6 arası deprem görme riskimiz oldukça yüksek. Bunun için bir an önce önlem alınması lazım; çünkü tekerrür periyodunu tamamlamış faylarımız mevcuttur." ifadelerini Kullandı.

Öğüt Marmara depremi ile ilgili; "Marmara denizi içerisinde kuzey Anadolu fay zonu'nun kuzey ve güney kolları mevcut. 1999 7,6 izmit segmenti üzerinde meydana gelen Gölcük depreminde yaklaşık olarak İmralı fayı, Çınarcık fayı ve Avcılar segmenti üzerine doğrudan stres transferi oldu. Yaklaşık olarak 2.5+Bar stres transferi 200-250 senede biriken enerjiye tekabül etmekte.

1999 depreminde izmit segmentinin güney bloku yani Armutlu bloğu batı yönlü kayınca bu sefer ikinci risk barındıran güney kol üzerine de basınç uyguladı. Bu sebepten ötürü güney ve Kuzey kolda beklenen depremlerin tahmini oluş tarihlerini öne çekti.

Orta Marmara bloku, hem Armutlu bloku, hem kuzeyden Avrasya, hem güneyden doğrudan Anadolu Mikro levhası ve hem de ege bloku'nun kuzey güney yönlü açılması sonucunda muazzam derece baskıya maruz kalmakta.

Ayrıca Orta Marmara bloku içerisinde yarı graben ve graben sistemimiz mevcut, nitekim 18/mm yıl kayma hızına sahip Adalar fayı ve Çınarcık fayı arasında kalan bölüm grabenken İmralı fayı ile Çınarcık fayı arasında kalan kısım ise büyüme fayları diye adlandırdığımız yarı graben sisteminde. Bu yarı graben ve graben sistemi ayrıca KD-GB doğrultulu çek ayır sistemine tabi tutulmakta, bunun sebebi ise Avrasya levhasının GD doğrultu Armutlu bloku'nun ise KB doğrultu bu bölgeye karşılıklı basınç uygulamasından kaynaklı. Bu fayların karakteristik özelliği normal düşey atımlı yani doğrudan tsunami oluşturur.

Sadece Marmara bölgesinde bulunan faylar ile ortalama 6,5-7,6 arası deprem görme riskimiz oldukça yüksek. Bunun için bir an önce önlem alınması lazım; çünkü tekerrür periyodunu tamamlamış faylarımız mevcuttur." dedi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme