Mazot Desteği Artırılmalı, Tarımsal Sulamada KDV Yüzde 1'e Çekilmeli

Mazot Desteği Artırılmalı, Tarımsal Sulamada KDV Yüzde 1'e Çekilmeli

Battalgazi Ziraat Odası Başkan Mehmet Başer, bu yılki yağışların üreticiyi sevindirmesine rağmen, maliyetlerde ortaya çıkan yükün tarıma olumsuz etki ettiğini söyledi. Çiftçilere akaryakıt desteğinin verilmesi ve Tarımsal sulamada yapılan KDV indiriminin yüzde 1'e çekilmesi gerektiğini kaydeden Başer, tarım sektöründeki krize çare bulunmasını istedi.
Girdi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte çiftçiler, hasat dönemini korkarak bekliyor. Tarımsal üretimde mazot kullanımının arttığı bir sürece girileceğini belirten Battalgazi Ziraat Odası Başkan Mehmet Başer, üreticinin kullandığı mazot fiyatının son bir yılda yüzde 164 oranında arttığını söyledi. Başer, ”Üreticimizin kullandığı mazot fiyatı son bir yılda yüzde 164 oranında arttı. Mazot temin edemeyen çiftçi tarımsal faaliyetlerini sürdüremeyecek tarımsal üretim düşecektir. Üreticilerimize verilen mazot desteği de bu artış karşısında yetersiz kaldı. Mazot destekleri yapılan bu artış oranı kadar bir oranda artışla mutlaka revize edilerek çiftçilerimize biran önce verilmelidir.” dedi.
Tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarında da indirim yapılması gerektiğini vurgulayan Başer, ”Bilindiği üzere, 01 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere diğer abone gruplarının yanı sıra tek zamanlı tarımsal sulama abone grubunda elektrik tarifesine yüzde 94,8'lik zam gelmişti. Bu zam, zaten sürekli artan tarımsal üretim maliyetlerini daha da artırmıştı. 28 Şubat'ta Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan açıklamada; meskenler ile tarımsal sulamada kullanılan elektriğin KDV'sinin yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüldüğü bildirildi. Bu vergi indirimi sayesinde elektrik faturası tutarlarında bir miktar düşüş olacaksa da söz konusu indirim tarımsal sulamada kullanılan elektriğe yapılan zamdan kaynaklanan maliyet artışları yanında çok küçük kalacaktır. Çiftçilerimizin giderek bozulan bütçelerinde yeterli iyileşme sağlamayacaktır. Üreticilerimiz, Devletimizin önümüzdeki günlerde bu doğrultuda yeniden bir fiyat değerlendirmesi yapmasını ve çalışmanın sonucunda tarımsal sulama tarifesinde daha kapsamlı indirime gidilmesini dört gözle bekliyor. Ayrıca, KDV oranlarının belirtildiği listede yer alan ve hali hazırda yüzde 8 KDV uygulamasına tabi olan; zirai ilaçlar ile zirai traktörler, biçerdöverler ve çeşitli tarım makinalarındaki KDV oranları yüzde 1'e düşürülmelidir.” ifadelerine yer verdi.

Ebubekir Atilla

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme