Mühendislik'te Staj Ve Tecrübe

Mühendislik'te Staj Ve Tecrübe

Mühendislik, temel olarak matematik ve fen biliminin teorilerini doğru kullanan ve bu teknik bilgiler ile problemleri çözebilmeyi hedefleyen meslek gruplarının en başında gelir. Oldukça zor ve riskli bir meslek grubu olan mühendislik bölümleri, insan yaşamını kolaylaştırarak problem çözümlemeyi amaçlarken, zamanının neredeyse tamamını bu amaç için kullanabilir. Üniversitelerde, mühendislik mesleğini icra edecek adaylar, kendilerini teorik bilgiler ile donanımlı bir mühendis olmak için çaba gösterirken, pratik kazanma ve iş dünyasına katılmak için daha çok çaba harcamak durumunda kalıyorlar.
Mühendislikte, Teori ve Pratik, birbiri ile tamamen eş zamanlı olarak edinilmesi gereken en önemli iki temel esastır. Teorik bilgiler, deneysel laboratuvarda, pratik bilgi ile bütünleştikçe, öğrenim ve tecrübe kazanımları artacak öğrenciler, bulundukları şehirlerde, kendi iş alanları ile ilgili özel veya kamu alanında iş bulabildiklerinde, elde ettikleri teorik ve pratik bilgileri, gerçek ortamlarda tecrübe etme fırsatı bulabilecekler.
Staj dönemlerinde en çok yaşanılan sorunların başında, staj yapılacak işyerlerinin ya önceden başvuruların değerlendirilmiş olması, ya da yeterli iş yerinin bulunmamasıdır. Ortalama 45 gün ile 60 gün arasında değişen mühendislik stajlarında, stajların, zamanının kısıtlı olması ise stajyerlerin iş yeri bulması için de sorun haline geliyor. Verilen staj süresinde, stajyerler fazla tecrübe kazanamadıkları gibi iş yerleri de stajyerleri, yapılması istenen projenin ortasında yarım bırakmak zorunda kalıyor.
Mühendislik bilimini benimsemek ve kendine meslek edinmek isteyen öğrencilerin, teori ve pratik bilgilerini geliştirmek ve üniversitelerden mezun olduklarında iş bulmak istiyorlarsa, bulundukları şehirlerde kendi meslekleri ile ilgili iş alanlarına başvuru yaparak, çalışmaları, mezun olduklarında, kendilerine çok büyük avantaj olacaktır. İş yerinde çalıştıkları için hem kendi harçlıklarını kazanacak hem de iş tecrübesi kazanarak, iş dünyasına katkı da sağlamış olacaklardır. Bu durumda ise tecrübe kazanan öğrenci, yeni fikirler veya farklı çözüm önerileri ile üretim sektöründe de etkin bir rol model olacaktır.
Mühendislik bölümleri gibi teknik alanlarda öğrenim gören öğrencilerin, yarı zamanlı veya ders durumlarına göre tam zamanlı olarak işyerlerinde çalışmaları, üniversitenin, şehirler ile olan bağını güçlendirdiği gibi, öğrencinin kazandığı tecrübe ile üniversitenin de öğrenim kalitesini arttıracaktır.
Aslında meslek seçimlerinde önemli olan yapacağınız mesleği, yeteneklerinize ve ilgi alanlarınıza göre seçmenizdir. Mesleğinizi severseniz, sizin için yaptığınız iş de yorucu olmaktan çıkar. Mühendislikte dâhil; Herşey Sevmekle Başlar.
Bilgisayar Mühendisi
Önder Sönmez

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme