Nabzımız Neden Düşer? Nasıl Tedavi Ederiz?

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener konu hakkında bilgiler verdi.

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Murat Şener konu hakkında bilgiler verdi.

Kalbin kasılma esnasında kalp damarlarına verdiği güç olarak da bilinmektedir. Nabız kalp atım hızıdır. Özetleyecek olursak nabız sayımız kalbin bir dakikada kaç defa kasıldığını gösterir. Nabzımızı atardamarların belirli yerlerine parmağımızı koymakla da anlayabiliriz. Bu bölgeler; el bilekleri, şakaklar, boynumuzun her iki yanı gibidir. Nabız bakmanın en çok kullanılan yeri el bileğimizdir. Avuç içlerimiz karşıyı gösterecek şekilde elimizi çevirdiğimizde el bileklerimizin hemen dış kısmında “radial arter” dediğimiz atardamarımız vardır. Burayı parmağımızla hafif baskı uygulayarak kontrol ettiğimizde nabzımızı çok kolay bir şekilde hissedebiliriz. Sağlıklı bir kişide nabız istirahat halinde iken dakikada ortalama 60 ile 100 atım arasında olmalıdır. Nabzın bu değerden düşük olması nabız düşüklüğü; yüksek olması ise ‘yüksek nabız' yani taşikardi olarak adlandırılır.

Nabız Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelik olarak bunun sebebi tespit edilmelidir. Nabız düşüklüğü sorunu, ilk olarak aklımıza kalp sağlığı ile ilgili problemleri getirir. Nabız düşüklüğünün sebebinde hasta hikayesi de son derece önemlidir. Hastanın günlük fiziksel aktivite yoğunluğu, yaşı, cinsiyeti ve mevcut hastalıkları göz önünde bulundurularak teşhis konmalı ve tedavi bu doğrultuda planlanmalıdır. Uygun görülen vakalara da kalıcı kalp pili tedavisi düşünülmelidir. Eğer ortalama kalp hızımız 50-65 arası ise bu aslında son derece sağlıklı bir durumdur. Ortalama nabız sayımız ne kadar 80-90'lara yakınsa o kadar sağlıksız yaşıyoruz anlamına gelir.

Düşük Olan Nabız Nasıl Yükseltilir?

Bunun yapmanın tek ve basit yolu kalp pili takılmasıdır. Kalpteki nabız düşüklüğüne yol açan sorun geçici değilse ve bazı tedbirler ile düzeltilemiyor ise tek tedavi seçeneğimiz kalıyor, o da kalp pili takılmasıdır. Ancak her nabzı düşük hastaya kalp pili takılmaz. Her türlü tedbir alındıktan ve düzeltilebilecek sorunlar düzeltildikten sonra nabız seviyesi istenilen düzeye çıkartılamıyor ise kalp pili takılması çoğu vakada gerekmektedir.

Kalp sağlığını korumak için;

*Kalp dostu olarak bilinen meyve ve sebzelerin, mevsiminde tüketilmesi.

*Tansiyonun kontrol altında tutulması.

*Yaşlı kişiler düzenli olarak tansiyonuna baktırmalıdır.

*Az tuzlu beslenmeye dikkat edilmesi. Düşük kalorili besinler tercih edilmelidir.

*Yaşa ve günlük aktivitelere uygun bir egzersiz planı yapıp bu plana düzenli olarak uyulması. Kalp sağlığı için özellikle kardiyo ağırlıklı egzersizlere yer verilmesi gerekmektedir.

*Kilo fazlalığımız varsa bundan kurtulmak ve ideal kiloda kalmaya gayret edilmesi

* Kolesterolün kontrol altında tutulması

*Sigara ve aşırı alkol tüketiminden uzak durulması

*Beslenme düzenine dikkat etmek ve sağlıklı, doğal besinlerden oluşan beslenme alışkanlığının kazanılması

Bülten

Bakmadan Geçme