Özcan: 'Ticaret Artık Burada Yapılacak'
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezini basın mensuplarına tanıtımını gerçekleştirdi.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezini basın mensuplarına tanıtımını gerçekleştirdi.
Özcan basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Şire Pazarı'nın Malatya'da ihtiyaca cevap veremediğini dile getirerek, Dünya Kayısı Ticaret Merkezinin Malatya kayısısı adına bütün konuların düşünüldüğü önemli bir ticaret merkezi oluşturulduğunu ifade etti.
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, “ Hedefimiz kaysının daha sağlıklı ve hijyenik ortamda ihracatının yapılmasıdır. Bundan sonra kaysı ticareti Recep Tayyip Erdoğan Dünya Kayısı Ticaret Merkezinde olacaktır” ifadelerini kullandı.
Özcan, “Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesini elimizde tuttuğumuz, dünyada kuru meyvede lider olduğumuz kuru kayısının satışının ve pazarlamasının yapıldığı alan planlanıyordu. Bu önemli bir ihtiyaçtı. Türkiye'nin kuru meyve ihtiyacının yüzde 4'ünü gerçekleştirdiğimiz ve 500 milyon dolar ihracat hedefini bitirip, 750 milyon dolar ihracat hedefine koyduğumuz, AB Coğrafi İşaret Belgesini uzun zamandır elimizde tuttuğumuz ve dünyadaki üretimin yüzde 70-80'ini yaptığımızı iddia ettiğimiz kuru kayısının üreticiyle ihracatçının buluşma noktası oldu. Daha önce faaliyette bulunduğumuz şire pazarının fiziki, ulaşım ve sağlık açısından ne kadar yetersiz olduğunu biliyoruz. Malatya'nın kesinlikle yeni bir şire pazarına ihtiyacı vardı. Lokasyon olarak şehrin hem yakınında hem de uzağında oluşturuldu. Bu alanda işlerin başlaması hususunda düğmeye bastık. Artık üretici ürününün satışını gerçekleştireceği; tüccar ve ihracatçıyla buluşma noktası burasıdır. Kamuoyu ve üretici bilmelidir ki artık toptan kayısı ticareti, merkezde bulunan alanda sonlandırıldı. Artık kayısı ticaretinin başlama noktası burasıdır. Bundan sonra ticaret burada yapılacak” dedi.
Kayısı ‘da Malatya'ya rakip çıktığını ancak dünyadaki en kaliteli kayısının Malatya'da üretildiğini dile getiren Özcan, "Son zamanlarda iklim değişikliğinin yarattığı rekolte kaybı yaşıyoruz. 650 ile 1000 rakım arasında son zamanlarda hiç alışkın olmadığımız meyve kayıpları oluyor. Bunların hepsini dikkatle ve özenle tartışarak, özellikle fergana Vadisi'ndeki üretim miktarlarının düşük kaliteyle beraber düşük fiyatı bizi zorladığının farkında olmalıyız. Tarım ürünleri satılmak için üretilir. Sosyal medyada yazılan yanlış bilgilere itibar edilmesin. Her ürünün insan hayatında ekonomik olarak bir karşılığı vardır. Biz temel tüketim maddesi üretmediğimizi bilmeliyiz. Bu bir prestij ürünüdür. Dolayısıyla Fergana Vadisi'ndeki üretimin bize ileride yaşatacağı zorlukları görüyoruz. Artık bundan sonraki bütün manevra kabiliyetlerimizi buna göre değiştireceğiz. Gerek fiyat gerekse kalite bunların hepsini yeniden değerlendireceğiz. Amacımız; bu topraklarda yetiştirdiğimiz kayısından elde ettiğimiz mahsulü, dünyanın dört bir yanında tüketicinin damağına ulaştırmak. Bunun içinde gerekli şartları oluşturup, gereğini yapacağız" şeklinde konuştu.
Ticaret Merkezinin lisanslı depoyla bütünlük sağladığına işaret eden Özcan, "Lisanslı depoda mezat yapılacak, artık lisanslı depoculukta ürün kabul ve ürün senetlerini geçtik. Büyükşehir Belediyemizin Avrupa Birliği ve Ticaret Borsamızla hayata geçirdiği lisanslı depoda ürün satış salonları yapıldı. Amacımız dünyadaki kuru kayısı ihracat şampiyonluğunu kimseye kaptırmadan yolumuza devam etmek." ifadelerini kullandı.