Partnerinizi Bir Terapistle Görüşmeye Nasıl Teşvik Edebilirsiniz?
Partnerinizi Bir Terapistle Görüşmeye Nasıl Teşvik Edebilirsiniz?
Devir değişti, partneriniz sizden çiçek veya hediye yerine terapiye gitmenizi bekliyor olabilir.
Ruhsal olarak yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul etmek ve terapiye gitmeye karar vermek üst düzey bir öz bakımdır. Bunun yanında çevrenizde terapiye ihtiyacı olan birini görürseniz ona bunu önermek daha zordur. Partnerinizin terapiye ihtiyacı olduğuna dair işaretler gördüğünüzde bunu nasıl ifade ettiğiniz büyük fark yaratır.
Özellikle partnerinize terapiye gitmesi gerektiğini söylemek zordur. Yanlış anlaşılmadan ve onu incitmeden bunu nasıl ifade edeceğinizi bilemeyebilirsiniz. Size bunun en ideal yolunu anlatmaya çalışacağım.
Partnerimin bir terapiste ihtiyacı olduğunu nasıl anlarım?
Üzüntü, mutsuzluk veya umutsuzluk,
Sürekli kaygı,
Uyku ve konsantrasyon problemleri,
İntihar veya ölüm hakkında konuşmak,
Sıkça ruh hali değişimleri,
Geçmiş travmaları sık düşünmek veya yeniden yaşamak,
Sosyal ilişkilerden kaçınma,
Normalden çok daha fazla veya daha az yemek
Uyuşmuş hissetmek ve hiçbir şeyi umursamamak,
Zor duygularla başa çıkmanın, kaçınmanın, dikkati dağıtmanın veya uyuşturmanın bir yolu olarak alkol veya madde kullanımının artması,
İş yerinde, evde veya okuldaki işlevselliğini sağlamakta zorluk yaşamak.
Özbakımda azalma veya çok zor yapma.
Eskiden yapabildiği şeyleri yapmama veya güçlükle yapma
Partnerime Terapiye Gitmesini Nasıl Söylerim?
Partnerinize terapiye gitmesini istediğinizi söylemenin en iyi yolu, bunu yargılamak veya utandırmak yerine sevgi ve ilgi göstererek yapmaktır.
Zamanlamayı iyi ayarlayın: Partnerinizle ikinizin de sakin olduğu bir zamanda konuşun. Bir kavganın ortasında sözlerini ağzından kaçırmak ya da partnerin gergin ya da stresliyken onunla konuşmaya çalışmak muhtemelen olumlu sonuçlar vermeyecektir.
Doğru ortamda olun: Halka açık bir ortamda terapi ihtiyacını gündeme getirmek partnerinizi utandırabilir veya üzebilir. Endişelerinizi açıkça iletebileceğiniz ve odaklanabileceğiniz özel bir yerde konuşun.
Kelimelerinizi dikkatli seçin: Gözlemlediklerinizi, hissettiklerinizi paylaşın ve partnerinizin terapiden neden fayda görebileceğini düşündüğünüzü açık bir şekilde belirtin. Partnerinizin ruhsal sağlığını, huzurunu ve mutluluğunu önemsediğinizi ve desteklemek istediğinizi söyleyin. Terapinin yararlı bir yol olabileceğini açıklayın.
Terapi tavsiyenizin bir ültimatom gibi görünmediğinden emin olun: Partnerinize terapiye gitmesini önermek istediğinizde bu zorlamaya dönüşmemeli. Aksi halde partneriniz reddedilmiş veya kırgın hissedebilir. Bu duygular onda direnç oluşturabilir ve terapiye karşı daha sert duvarlar oluşturmasına neden olabilir. Bunun yerine endişeleriniz hakkında onlarla açıkça konuşmayı denemelisiniz.
Sevgi dolu ve empatik bir dil kullanın: Şöyle başlayın; "'Seni seviyorum ve ilişkimizi yürütmek istiyorum. Bence... devam eden kaygın hakkında birinden destek almak sadece kişisel mücadelelerine değil, ilişkimizin geneline de gerçekten yardımcı olabilir. Ne dersin? Bu konuda sana destek olmamı ister misin?"
Partnerinize tavsiye vermek yerine soru sorarak fikrini almayı da deneyebilirsiniz. Bu çok işe yarar.
Örneğin; "Daha huzurlu bir yaşamı hakettiğini düşünüyorum. bunun için bir terapistle konuşmayı hiç düşündün mü? Yaşadığın stresi yönetmene yardımcı olabilecek araç ve tekniklere sahipler."
Bu ifadeler bir anlayış ve endişe ortamı oluşturmanıza ve partnerinizin suçlanmak yerine önemsendiğini hissetmesine yardımcı olabilir.
Ya Terapiye Gitmeyi Reddederse?
Partnerinizin terapiye gitmesini sağlamak için en düşünceli ve empatik yaklaşımı denemiş olsanız bile bu işe yaramayabilir. Gösterdiğiniz onca çabadan sonra, eğer partneriniz terapiyi reddederse, başkalarının davranışlarını kontrol edemeyeceğinizi unutmayın.
Partnerinize karşı dürüst olun. İlişkinizde neyin kabul edilebilir olup olmadığını onlara bildirin. Yardım almayı istemiyorlarsa bu onların sorunlu davranışlarını tolere etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Partnerinize nezaket ve sabır göstermek isteseniz de ilişkinizi tekrar gözden geçirmek zorunda kalabilirsiniz.
Partnerinizin davranışları ilişkinizde ciddi bir çatışmaya neden oluyorsa ve siz defalarca önermenize rağmen terapiye gitmeyi reddetmeye devam ediyorsa, bunun mevcut haliyle devam ettirebileceğiniz bir ilişki olup olmadığını kendinize sormanız önemlidir.
Merve Tokgöz
Uzman Klinik Psikolog - Medical Park Bahçelievler Hastanesi