Puanlar Açıklandı Sıra Tercihlerde

İnş.Yük.Müh.& Kamu Yöneticisi Doç Dr Devrim Alkaya,''Lise eğitİmi, üniversite sınavı, doğru tercih bir gencin tüm hayatını etkileyen hayatının hem en güzel hem de en zor zamanları desek sanırım yanlış olmaz''dedi.

Doç Dr Devrim Alkaya,''Üniversite eğitimi alan herkes bu stresli süreçten geçti şimdi kimisi mutlu kimisi sınavın üzerinden 40 yıl geçse de hatalı tercih yaptım diyerek ah vah etmeye devam ediyor.

Stres sırası bu yıl üniversite sınavına giren gençlerimizde. Bu gerilimli günler peşpeşe hataları da yanında getiriyor. Kimisi puanını beğenmiyor tercih yapmıyor, kimisi puanının yetmeyeceği yerler ile tercih listesini dolduruyor ve yerleşemiyor. Ve bir büyük hata da gideceği okulun vereceği ünvanı, altın bileziği ömür boyu taşıyacağını unutuyor ve sevmeyecegi bir bölüme yerleşiyor.

Öncelikle bu gerilimli ortamı yumuşatın. Hiçbir sınav dünyanın sonu değil. Sakin olun, sınav puanı başarınızın mutluluğunu yaşayın.
Daha iyisi hep vardır önemli olan mevcut puanı en iyi şekilde değerlendirebilmek.

1-2 gün kendinizi tekrar tanımaya ayırın. Benim yapım nedir, hangi meslekler, işler beni çekiyor, ömür boyu mutlulukla yapabileceğim meslekler nelerdir sorusunu sakince kendinize sorun. Bu soruların cevabı ancak sizdedir ne dershane rehberlik öğretmenleri, ne yaşam koçları ne de yakınlarınız bu sorulara doğru cevap veremez.
Herkes size kendi olmak istediği mesleği, şu an toplumda moda olan mesleği veya ekonomik şartları iyi olan meslekleri söyler bu tuzağa düşmeyin.
Moda meslekleri değil sevdiğiniz, seveceğiniz işi yapın, seçin...

Seçtiğiniz meslek alanlarını şu iki gün yerinde gidip görün. Tecrübeli ve tarafsız meslek duayenlerinin fikirlerini sakince dinleyin ama mutsuz bir kişinin sizi yanlış yönlendirebileceğini de unutmayın. Bir doktor, bir hukukçu, bir öğretmen kendi mesleği için bu mesleği asla seçmeyin diye kolayca söyleyebiliyor bir gencin hayallerini yıktığını anlamıyor bile. O yüzden bir kişinin olumsuz söylemleri sizi yanlış yönlendirmesin. Oysa Tıp, hukuk veya eğitim fakülteleri bu ülkenin en güzel okullarıdır.

Sevgili gençler; çevreye, modaya, paraya, anlık statüye, alanın işsizlerine, olumsuz insanlara pek bakmayın. Kendinize ömür boyu mutlulukla yapacağınız işi sorun ve bu yolda yürüyün.

Mevcut durumda toprak, orman, çiçek insanı muhasebeci, hesap insanı doktor, fen alimi seviyesinde fen bilgisi bilen hukukçu, hayvan dostu ve hayvansever eczacı gibi karmakarışık bir eğitim ve meslek seçimi ile karşı karşıyayız. Bu durumda mutsuz bir toplum oluşturuyor.
İnsan sevmeyen Dr, cocuk sevmeyen öğretmen, toprak bitki sevmeyen ziraat mühendisi , hesap sevmeyen mühendisler ile karşı karşıya kalıyoruz. İyi düşünün, mutsuzluğu değil mesleğinizi seçin. Herkes sevdigi işi yapsın.

Çokca yapılan bir yanlışta bölüm, meslek seçmek yerine üniversite adı veya şehir seçmek. İstanbul, Ankara, Izmir'de okumak için hatalı bölümler seçmeyiniz. Anadolunun farklı illerinde çok güzel üniversiteler var. Bilkent, ODTÜ, Hacettepe üniversitesi olmuyorsa dünyanın sonu değil ulkemizin başka bir üniversitesi olur. Siz okuyacağınız bölümü yeter ki doğru seçin.

Çocuklarımıza mutlu olmanın yolunda üstün başarılar diliyorum''ifadelerine yer verdi.

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme