RTÜK'ten gündüz kuşağı programları için yeni etik ilkeler

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programlarına yönelik etik ilkeleri içeren yeni kararlarını açıkladı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), gündüz kuşağı programlarına yönelik etik ilkeleri içeren yeni kararlarını açıkladı.

Bu kararlara göre, kişilerin özel hayatına ilişkin bilgi ve belgelerin yayınlanması yasaklanırken, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyolara veya canlı yayın bağlantılarına hiçbir şekilde konuk olarak alınmayacak. Ayrıca cinsel taciz ve tecavüz gibi konuları meşrulaştırıcı, hafifletici veya kışkırtıcı yayın yapılmayacak.

"RTÜK'ün Etik İlkeler Kararları"

RTÜK'ün gündüz kuşağı programlarına yönelik açıkladığı etik ilke kararları şu şekilde sıralandı:

Özel Hayatın Gizliliği: Kişilerin özel hayatına dair bilgi, belge ve kayıtlar yayınlanmayacak. Katılımcılar, kendileri ya da üçüncü kişilerle ilgili özel hayatlarına dair açıklamalar yapmaya zorlanamayacak.

Psikolojik Şiddet Yasağı: Program sunucusu, uzmanlar veya konuklar tarafından katılımcılara psikolojik şiddet uygulanmasına izin verilmeyecek.

Toplumsal Değerler ve Genel Ahlak: Kuşak programlarının içeriği, toplumun millî ve manevî değerlerine, genel ahlaka ve aile yapısına aykırı olmayacak. Yayınlarda Türkçenin kaba, argo veya düzeysiz kullanımı engellenecek.

Çocuklar, Gençler ve Zihinsel Engelliler İçin Koruma: Çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyoya veya canlı bağlantıya konuk edilmeyecek. Bu kesimlere yönelik yayınlarda istismar edici konuşmalardan kaçınılacak.

Cinsel Taciz ve Tecavüz Yayınlarına Kısıtlama: Cinsel taciz, tecavüz gibi konuların meşrulaştırıcı, hafifletici veya kışkırtıcı şekilde işlenmesine izin verilmeyecek. Kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya kadınları istismar eden içeriklere de müsaade edilmeyecek.

Şiddet Unsurları İçermemesi: Programlarda şiddet unsuru taşıyan konular işlenirken, şiddeti özendirici, kanıksatıcı veya duyarsızlaştırıcı şekilde sunulmayacak.

Soruşturmaların Gizliliği: Soruşturma aşaması henüz tamamlanmamış olaylar gündüz kuşağı programlarına konu edilmeyecek. Kişilerin şeref ve itibarlarının korunması amacıyla aynı konuya tekraren yer verilmemesi sağlanacak.

"Ağır Yaptırımlar Uygulanacak"

RTÜK, bu etik ilkelerin ihlal edilmesi durumunda ilgili programlara ağır yaptırımların uygulanacağını vurguladı. Kararların, toplumun ahlaki değerlerine ve ailenin korunmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

Kaynak : PHA

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme