Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu İkinci Dönem Dersleri Başladı
Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu İkinci Dönem Dersleri Başladı
Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu tarafından başlatılan “Malatya Kültürel Mirası Okulu” ikinci dönem dersleri başladı.
Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu'nda düzenlenen programın bu ay ki konuğu “Müslümanların Fethinden Osmanlı Hâkimiyetine Kadar Malatya” konulu sunumu ile İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Murat Zengin olurken, Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca ve tarih severler katıldı.
Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Tarihçi-Yazar Orhan Tuğrulca, Malatya'nın tarihi ve kültürel birikimi konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla 2024 yılı Ocak ayında başlatılan ‘Malatya Kültürel Mirası Okulu' projesinin ikinci dönemini başlattıklarını söyledi. Malatya tarihi ve kültürel mirasını merkeze alan ve üç haftada bir tekrarlanacak oturumların Aralık ayı ile birlikte son bulacağını söyleyen Tuğrulca, şehrin manevi, tarihi ve kültürel kimliğini kamuoyunun gündeminde tutmak için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayarak, “Deprem sonrası Malatya'sında fiziksel bir imar devam ederken, şehrin kimliği, kültürel ve tarihi dokusunu da kapsayan çalışmalar yapılmalı, bunlar ihmal edilmemeli” dedi.
“Müslümanların Fethinden Osmanlı Hâkimiyetine Kadar Malatya” konulu konuşmasında şehirlerin imar edilirken kimliğinin de korunmasına dikkat çeken Doç. Dr. Murat Zengin, “Malatya asrın felaketiyle yıkıldı. Ama bu şehrin geçmişinde savaşla ya da doğal afetlerle yıkılıp yeniden ayağa kalkmışlığı var. Tarihimizde bu ayağa kalkışlarda kimliğimizi koruduğumuz gibi bugünde yeniden yapabiliriz” dedi.
Malatya'nın stratejik ve jeostratejik yönden Anadolu'nun önemli kentlerinden biri olduğunu söyleyen Zengin, “Malatya; Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Karadeniz Bölgesinin bağlantı kavşağında yer alan bir şehir olduğu için jeostratejik yönden önemli hale geldi. Fırat Nehri'nin hemen batısında yer aldığı içinde 7. yüzyılda Fırat'ın İncisi olarak adlandırılan bir şehir Malatya. Bu adlandırma da Malatya'nın stratejik yönünü ortaya çıkartıyor. Bu stratejik konumlanmanın kültürel etkisi de şehre yansımıştır. Bu nedenle geçmişten bu yana gelen kültürel ve manevi kimliğimizi koruyarak şehrin dokusuna sirayet ettirmeliyiz” dedi.
Programın sonunda katılımcılar Doç.Dr. Murat Zengin'e konu ile ilgili yanıtlaması için çeşitli sorular yönelttiler.