Teknolojik Başarısızlıklar

Teknolojik Başarısızlıklar

Milenyum çağına gelene kadar yapılan teknolojik çalışmaların büyük bir çoğunluğu genelde ya mekanik ya da elektronik olarak geliştirilen cihazların yazılım ile otomasyon sistemlerine dönüştürülmesi hedeflemek, bu sayede yeni teknolojik gelişimlere yol açılmasını sağlamaktı. Milenyum çağında ise yazılım dünyasının, elektronik ve mekanik olarak çalışan ürünlerden yola çıkarak işletim sistemleri gibi yeni teknolojileri hayata geçirmesi ile sistemsel kontrol mekanizmaları oluşturulmuş oldu. Ancak her teknoloji ya da her yazılım geliştirme süreci günümüze kadar ulaşmayı başaramadı.
Teknoloji gelişmelerinde başarılı geliştirilen ürünler sürekli konuşulur ve kullanılırken, başarısızlık ile sonuçlanan teknolojik ürünler, ya bir sonraki geliştirilen ürünlerin beta versiyonları olarak kullanıldı ya da teknoloji çöplüğündeki yerini aldı.
Başarısız teknolojilerin içeriğinde neler yok ki; İşletim sistemleri, akıllı telefonlar, robotlar, yazılım programları, sosyal medya ağları, Video oynatıcılar vb. birçok ürün tüketici kullanımına sunulmuş ancak beklenen ilgiyi görememiş. Bununla birlikte üretilen birçok ürün, hatalı ve amacına uygun olmayan bir teknolojide üretilmiş ve yatırım maliyetlerinde ciddi zararlar oluşturmuştur. Zararlarını karşılayamayan firmalar kapanmak zorunda kalmışlar, karşılayabilenler ise ikinci bir zararı engellemek için bazı önlemler almak zorunda kalmışlardır.
Teknoloji gelişmeleri ile ilgilenen büyük ve dünya genelinde işlem hacmi olan firmalar, üretimini gerçekleştirdikleri ürünlerin tamamını artık piyasaya çıkmadan önce ilk olarak kendisi testlerini yapıyor, yetmiyor test edilmesi için deneme yapan firmalara gönderiyor ve son olarak deneme yapmaları için bireysel kullanıcılarına gönderiyor. Tüm bu aşamalardan geçen ürünler piyasada tüketiciye sunuluyor. Burada dikkati çeken 2 durum oluşuyor. Birincisi üretilen ürünlerin test aşamalarının zamanı ne kadar uzatılırsa, teknolojisi güncelliğini yitirmeye başlıyor. İkincisi ise test aşamalarının üretim maliyetlerini arttırmak zorunda kalması ile artan satış rakamları oluyor. Bahsi geçen sorunların azaltılması için zamanla ve finansman ile yarışan firmaların bir kısmı çözümü, üretirken her aşamada test etmek olarak bulmuş ve bu sayede ürünü güncelleyerek satışa sunabilmiş görünüyor ancak her firma bu kadar şanslı olmuyor. Şanslı olmayan firmaların da arz-talep dengesini yeniden gözden geçirmesi gerekiyor.
Teknolojilerin asıl amaçları her zaman ve öncelikle insan hayatını kolaylaştırmak olmuştur. insanların tüketici olarak bu amaca uygun ürünleri tercih etmesi de arz-talep dengesini oluşturmaktadır. Her teknoloji gerçekten teknoloji olarak kullanılamıyor veya tercih edilmiyor. Oyun ve Eğlence sektöründe kullanılan teknoloji, zamanını eğlenerek geçirmek isteyenler için tasarlanmıştır. Sanal ya da arttırılmış gerçeklik teknolojileri de bu amaçla tasarlanmış. Kim bilir belki, ileride bir zamanda ihtiyaca uygun bir teknoloji geliştirilmesi için güncellenecek bir teknoloji olur? Aşağıda başarısız olan bazı teknoloji linklerini bilgilerinize sunalım.


Bilgilendirme Linkleri;
https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/tum-zamanlarin-en-basarisiz-urunleri,GhQMnS_Plk-oWuEgPW9BsQ/2eoyHUL9b0WtXhSS3c3D3w

https://www.chip.com.tr/galeri/son-20-yilin-16-teknolojik-basarisizligi_2508.html

https://ceotudent.com/21-yuzyilda-buyuk-beklentilerle-cikisini-yapmis-ancak-basarisiz-olan-10-teknoloji
https://webrazzi.com/2016/12/30/buyuk-beklentilere-ragmen-basarisiz-olup-tarihe-gomulen-15-teknoloji-urunu/
Önder SÖNMEZ
Bilgisayar Mühendisi

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme