Teze Cami'miz, Akpınar Meydanı'mız, Niyazi Mısri Caddemiz, Sıtmapınarı'mız yerle bir
Teze Cami'miz, Akpınar Meydanı'mız, Niyazi Mısri Caddemiz, Sıtmapınarı'mız yerle bir
Bürokrasiyi bitirmekle övünen AKP'nin , depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen depremzedeleri süründürmeye devam ettiğini belirten Ağbaba, “Depremzedeler, AKP'nin, bürokrasinin ve ev sahiplerinin kıskacında depremin yaralarını kendileri sarmaya çalışıyor.” Dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, depremin 5. Ayında Malatya'yı konuştu. TBMM Plan Bütçe Komisyonunda bir konuşma yapan Ağbaba,Malatyalı depremzedelerin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Kaymakamlık, Nüfus müdürlükleri arasında mekik dokuduklarını kaydetti.Ağbaba, deprem için vergiler konulduğunu belirterek toplanan paraların, depremde hayvanlarını kaybeden üreticilere, iş yerlerini kaybetmiş esnaflara, eşyaları enkaz altında kalan depremzedelere verilmesini istedi.
Ağbaba, komisyonda yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;
Allah rızası için Malatya'nın nasıl bir yıkıma uğradığını bütün Türkiye'ye duyurmaya çalıştım.
6 Şubat'ta 11 ilimizi etkileyen, çok sayıda can kaybının olduğu adeta birçok şehrin haritadan silindiği bir depremi hep beraber yaşadık. Malatya da bu illerin başında geliyor. Maalesef ilk zamanlarda hem AFAD hem siyasetçiler hem de ili yönetenler tarafından Malatya'da deprem yokmuş gibi bir hava estirildi. Allah rızası için Malatya'nın yaşamış olduğu sorunu anlatmaya çalıştım. Malatya'nın nasıl bir yıkıma uğradığını bütün Türkiye'ye duyurmaya çalıştım. Ancak yıkımdan sonra maalesef enkaz kaldırma çalışmalarının da yavaş yürüdüğünü söyleyebiliriz.
AFAD'ın önünde 06.30'da kuyruk başlıyor
Bürokrasiyi bitirmekle övünen AKP, depremin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen halen depremzedeleri süründürmeye devam ediyor. Malatyalı depremzedeler Çevre Şehircilik Müdürlüğü, AFAD, Belediye, Kaymakamlık, Nüfus müdürlükleri arasında mekik dokuyor. Günlerce uğraşıp yıkılan evde yıllardır kendisinin oturduğunu, evin kendisine ait olduğunu ispat etmeye çalışıyor. Depremin beşinci ayına girdiğimiz bugün bile kamu kurumlarının önünde çok uzun kuyruklar devam ediyor. Depremzedeler AFAD önünde sabah 06.30'da sıraya girip, saatlerce bekleyip bir dilekçe vermeye çalışıyorlar.Halen binlerce afetzede 15 bin liralık taşınma ve kira yardımı alabilmiş değil.
Kapı-pencere, petek-lavabo yok pahasına satıldı
Ağır hasarlı evi hafif hasara, hafif hasarlıyı ağır hasarlıya çevirdiler. Kimsenin bu hasar tespitlerine güveni yok. Önce ağır hasarlı denildi binalar boşaltıldı. Evlerinin yıkılmasını bekleyen depremzedeler kapı-pencere, petek-lavabo aklınıza gelen tüm eşyalarını yok pahasına sattı. Evler hafif hasara dönünce eşyalarını tekrar almak istediklerinde 5-10 katını verip geri alamıyorlar.
Malatya şehir merkezi virane durumda.
Malatya şehir merkezi virane durumda. Ayakta kalan bina sayısı bir elin parmakları kadar. Ortalık dümdüz. Şehrin simgesi olan İnönü Heykeli'nden başlayarak Teze Cami'miz, Akpınar Meydanı'mız, Niyazi Mısri Caddemiz, Sıtmapınarı'mız yani özellikle ticaretin çok yoğun olduğu alan yerle bir olmuş durumda. Esnaflar için verilen konteynerlerde ticaret yapmak imkansız. Konteynerlerin yüzde 10'u bile dolu değil. Esnafların ellerini yıkayacakları 1 lavabo 1 wc bile düşünülmemiş. İnsanlar kendi çabalarıyla çadırlarda, barakalarda satış yapmaya evlerine ekmek götürmeye çalışıyorlar. Ancak onlara da zabıtalar sürekli müdahale ediyor.
Şahıslar, hasar almış mülkleri üzerinden hak sahipliği başvurusu yapabilirken, tüzel kişilere hak sahipliği başvuru seçeneği sunulmadığı için çok sayıda esnaf ve sanayici bir de bu şekilde mağdur ediliyor.
Ev sahipleri ve kiracılar birbirine girmişken, yetkililer izliyor
Depremin şokunu henüz atlatamayan depremzedeyi bir de ev sahipleri vurdu. 6 Şubat'ta Maraş merkezli deprem öncesi kentte en yüksek kira 5 bin TL iken, depremin ardından kiralar 20 bin TL'ye kadar yükseldi. Asgari ücret daha yeni 11 bin TL olmuşken Malatya'da 10 bin TL'den aşağı kira yok. Ev sahipleri ve kiracılar birbirine girmişken, yetkililer sadece izlemekle yetiniyor.
Konteynerler kiracılara nasip olmadı
Ev sahiplerinin sokağa attığı kiracılara bir darbe de AFAD vuruyor. Kurulan konteynerkentlerde kiracılara yer yok. Ev sahipleri için ayrılan konteynerler henüz kiracılara nasip olmadı.
Deprem, tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar için ayrıca bir yıkım oldu.
Deprem, tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlar için ayrıca bir yıkım oldu. Pek çok köyde ahırlar yıkıldı, hayvanlar öldü veya sakat kaldı. Depremde Malatya'da yaklaşık 2 bin ahır yıkıldı. Bu yıkımla beraber özellikle kırsal alanlarda enkaz altında bin 100 büyükbaş, 6 bin 400 küçükbaş hayvanın telef olduğu, Doğanşehir ilçesinde faaliyet gösteren 17 alabalık işletmesinin 230 civarı havuzunun hasar gördüğü belirtiliyor. Köylünün zararı büyük. Depremzedelere, yem desteği olarak koyun başına 50 lira yatırıldı. Bir avuç yem parası. Devlet desteğinin çok yetersiz kaldığından yakınan köylü "Tarım da hayvancılık da enkaz altında kaldı” diyorlar.
Bu yıl kayısı üreticileri 6 Şubat depremlerinin ardından çok sayıda deprem daha yaşadı. Don, dolu, şiddetli yağış, fırtına… Hepsi üst üste gelince bazı bahçelerde yemeye kayısı kalmadı. Üreticiler bu yıl hem depremden hem de doğal felaketlerden perişan oldu.
Toplanan vergiler deprem bölgesine aktarılsın
Deprem için vergiler konuluyor, paralar toplanıyor. Bu paralar, depremde hayvanlarını kaybeden üreticilere, iş yerlerini kaybetmiş esnaflara, eşyaları enkaz altında kalan depremzedelere verilmesini istiyoruz.
Kısaca Malatya perişan.
Malatya AKP'ye en fazla oy verip en fazla cezalandırılan illerden biri.Zaten yatırım konusunda üvey evlat muamelesi gören Malatya, depremle birlikte kaderine terk edilmiş durumda.Esnafı perişan, üreticisi perişan, yıkılan kamu binalarındaki memurları perişan, üreticisi perişan…Kısaca Malatya perişan.Malatya iş bilmez yöneticiler tarafından yaralarının sarılmasını bekliyor. Umarım tez zamanda Malatya ve diğer deprem illeri ayağa kalkar, esnafımızda evine ekmek götürür. Kış geldiğinde insanlara barınacak imkanlar sağlanır.