Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2019'da kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) ve Tanıtma Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Malatya'nın tanıtımının bir koordinasyon içerisinde yürütülmesi amacıyla kurulan, sekretaryasını İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yürüttüğü “Malatya Tanıtım ve Geliştirme Kurulu” ilk toplantısını Vali Aydın Baruş başkanlığında yaptı.
Toplantıya Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı adına Genel Sekreter Cemal Noğay, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süleyman Serdar Karaca, İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı adına Meclis Başkanı Hasan Özkan, Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Yılmaz, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Rıdvan Budak, Turizm Şube Müdürü Ali Cengiz, Malatya Fotoğraf ve Sinema Derneği (MAFSAD) Başkanı İnan Orhan, Malatya Gastronomi Turizm Tanıtım Derneği Başkanı (MAGTAD) Zeki Saygı, Malatya Kültür Yaşam Derneği adına Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Türkmen Altaş, Mövenpick Oteli Müdürü Adnan Devrim, Maldia Turizm adına Önder Serindağ, Enformasyon Memuru Bülent Korkmaz ve FKA Uzmanı Ümit Gülyağı katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 81 ilde "İl Bazlı Markalaşma ve Tanıtım Çalışması" amacına yönelik "İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu" oluşturulması kapsamında ilimizde de 21.10.2021 tarihinde Valilik Oluru ile Sayın Valimiz Aydın Baruş başkanlığında İnönü Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Fırat Kalkınma Ajansı(FKA), Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Malatya Şubesi, Malatya Gastronomi Turizm ve Tanıtım Derneği (MAGTAD), Malatya Fotoğraf ve Sinema Sanatı Derneği (MAFSAD), Malatya Kültür Yaşam Derneği, Malatya Mövenpick Otel ve Maldia Turizm Seyahat Acentası'nın temsilcilerinin yer aldığı “Malatya İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu” oluşturuldu.
Kurulun ilk toplantısında TGA Destinasyon Grubu Sorumlusu Mehmet Aydın Demir, Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Mete Araz, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanları Gökçe İnce ile Gülseren Atay İl Tanıtım ve Geliştirme Programı başlığı altında ortaklaşa bir sunum yaparak kurul üyelerini bilgilendirdi. Sunumda, 81 ilin tanıtımının Kültür ve Turizm Bakanlığının vizyonuyla yapılacağı, bu tanıtımın illerde sürdürülebilir şekilde gerçekleştirilmesinin hedeflendiği, bu yapılırken ilde tanıtım faaliyetlerinin paydaşlar arasında koordinasyonu sağlayarak gerçekleştirilmesinin verimli sonuçlar doğuracağına dikkat çekildi. Destinasyon markalaşmasının sağlanarak bunun dijital evrende yapay zekâ desteğiyle takip edilerek bir turizm pazarlaması yapılacağı, bu doğrultuda kısa, orta ve uzun vadeli planlar uygulanıp ziyaretçiyi çekme yoluna gidilmesinin hedeflendiği anlatılan sunumda, TGA ve Bakanlığın kurullara danışmanlık düzeyinde destek sağlayacağı belirtildi.
Ajansın Türkiye'nin resmi tanıtım rehberi GOTürkiye üzerinden illeri birkaç dilde tanıtan web siteleri kurduğu, tanıtım amacıyla yurtiçi ve dışında kamu spotları ile reklamlar verildiği, çok sayıda medya ağırlaması yapıldığı, kurul faaliyetlerinin kurumsal web platformu üzerinden takip edilebileceği bir sayfa (itgp.tga.gov.tr) kurulduğu anlatıldı.
Vali Baruş, TGA'nın kuruluşu ve faaliyetlerinin Türk turizminin tanıtımı açısından önem taşıdığını belirterek, çalışmaların il bazında eşgüdüm içerisinde yürütülmesinin, ilin stratejisinin ilin paydaşlarınca ortaya konulmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Baruş, bu toplantıda temel konuların görüşülerek, tanıtımı üzerinde yoğunlaşılacak konuların saptanacağını anlattı.
TGA ve Bakanlık ekibinin sunumunun ardından katılımcılarla “Kısa vadede tanıtımı yapılacak, hazır & mevcut turizm ürün ve unsurları; kısa vadede tanıtımı yapılacak, hazır ve mevcut turizm ürün ve unsurlar için hedef pazar ve kitle önerileri; kısa vadede tanıtımı yapılacak, hazır & mevcut turizm ürün ve unsurlarını da içeren; farklı gezi programı ve rota önerileri; ilin öne çıkan ilk 5 hikâyesi; il sınırlarında yapabilecek ilk 5 -10 deneyimler; ilde satın alınabilir kültürel ve doğal hatıra ürünler; yerel sosyal medya içerik üreticileri ile işbirliği çalışmalarına katkı ve isim önerileri; GEZSEN başlıklı sosyal medya hesaplarının yönetiminin profesyonel şekilde yapılmasını sağlayacak ekibin oluşturulması; basın ve Influencer ağırlama konseptleri üretimi; sosyal medya kurguları için öneriler; Go Türkiye'de ilinize ilişkin yer alan içeriklerin (fotoğraf, video ve metin) güncellenmesi; kısa vadeli sektörel işbirlikleri önerileri” başlıkları üzerinde görüş alışverişinde bulunuldu.