Türksat 6A'da son ateşleme
Yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 5'inci ve son ateşlemesi gerçekleştirildi.
Yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 5'inci ve son ateşlemesi gerçekleştirildi.
Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın, yörünge yolculuğunda 5'inci ve son ateşlemesi başarıyla gerçekleştirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Uzay'da düzenlenen Türksat 6A 5. Ateşleme Programı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi yolculuğunda Milli Uzay Programı'nın en önemli projelerinden biri olan Türksat 6A Projesi'nde çok önemli bir aşamayı, buradaki mühendislerin, araştırmacıların akıl ve alın teriyle başarıyla tamamladıklarını söyledi.
Bakan Kacır, "Türksat 6A'da yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranı yakaladık. Türksat 6A'nın dahil olmasıyla, Türksat uydularının kapsama alanı dünya nüfusunun yaklaşık 5 milyarının yaşadığı coğrafyalara erişebilecek." dedi.
Kaçır, "Türksat 6A, Türkiye'nin bugüne kadar ürettiği en yüksek kıymete sahip teknoloji platformu, teknoloji ürünüdür. Türksat 6A ile Türkiye artık kendi haberleşme uydusunu üretebilen 11 ülkeden biri haline gelmiştir. Türksat 6A'nın geliştirilme süreci boyunca 23 farklı çeşitte 84 ekipmanı yerli olarak ürettik. 396 çevresel ve fonksiyonel testi kendi merkezimizde TUSAŞ Yerleşkesi'nde bulunan USET Merkezi'nde kendi imkanlarımızla başarıyla tamamladık. Nihayetinde Türksat 6A'da yüzde 80'in üzerinde yerlilik oranı yakaladık. Türksat 6A'nın da dahil olmasıyla birlikte artık Türksat haberleşme uydularının kapsama alanı dünya nüfusunun yaklaşık 5 milyarının yaşadığı coğrafyalara erişme imkanına kavuşmuş olduk. Özellikle Hindistan, Endonezya, Malezya ve Tayland, Türksat 6A ile birlikte Türksat haberleşme uydularının kapsama alanına dahil oldu. Türksat 6A'da yaşadığımız ilklerden en önemlisi belki de yörünge transferlerini kendi ekiplerimizin kabiliyetleriyle yapabilmekti. Çünkü bu yetkinlik, Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda geliştireceği yeni uydu ve uzay sistemlerinde, yeni projelerinde değerlendireceğimiz önemli bir kabiliyeti bize getirmiş oldu." (İLKHA)