Uzmanlardan öğretmenlere sağlık tavsiyeleri

Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Mamiş, öğretmenlere yönelik önemli sağlık tavsiyelerinde bulundu.

Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte, İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Mamiş, öğretmenlere yönelik önemli sağlık tavsiyelerinde bulundu.

Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrenciler ve öğretmenler okullara dönüyor. Ancak yoğun geçen eğitim sürecinde öğretmenlerin sağlığı hem kendi meslek performanslarını hem de öğrencilerin öğrenme süreçlerini etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi M. Selim Mamiş, öğretmenlerin meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri sağlık sorunlarına dikkat çekerek, daha sağlıklı ve verimli bir eğitim yılı geçirmeleri için bir dizi önemli öneride bulundu.


"Sağlık, eğitimin kalitesini doğrudan etkiler"

Dr. Mamiş, öğretmenlerin sağlıklı olmasının eğitimin kalitesini doğrudan etkilediğini belirtti.

Sağlığı bozuk bir öğretmenin derslerinde verimli olamayacağını ifade eden Mamiş, "Öğretmenlerimiz, ülkemizin geleceğini şekillendiren en önemli rehberlerdir. Sağlıklarını ihmal etmeleri, öğrencilerine verdikleri eğitimin kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Başarı, sağlıklı bir vücudun ve zihnin getirdiği sonuçlardan biridir." diye konuştu.

Öğretmenlerin özellikle eğitim yılının başlangıcında, kalabalık sınıflarda hastalıklara yakalanma riskinin arttığına dikkat çeken Dr. Mamiş, "Üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip gibi hastalıklar, okulların açılmasıyla birlikte daha sık karşılaştığımız sağlık problemlerindendir. Bu noktada hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve sınıfların düzenli olarak havalandırılması büyük önem taşır. Ayrıca, klimaların aşırı kullanımından kaçınılmalı, sınıflarda temiz hava sirkülasyonu sağlanmalıdır." dedi.

"Ses sağlığı öğretmenler için hayati önemde"

Eğitimcilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de ses sağlığı. Dr. Mamiş, öğretmenlerin ders anlatırken uzun süre konuşmak zorunda kaldığını ve bunun ses telleri üzerinde ciddi baskıya yol açabileceğini belirtti.

Öğretmenlerin sesi, en önemli iletişim aracıdır. Seslerini koruyamazlarsa mesleki hayatlarında zorluk yaşayabilirler. Uzun süreli konuşmalar, ses tellerinde ödem veya nodül gelişimine yol açabilir." diyen Mamiş, "öğretmenlerin ders aralarında boğazlarını dinlendirmeleri gerektiğini söyledi. Boğazı nemli tutmak için ders aralarında ılık su içmek çok önemli. Aynı zamanda ses kısıklığı veya yorgunluğu hissettiklerinde bir uzmana başvurmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

"Hareket etmek ve doğru duruş hayati öneme sahip"

Modern eğitim yöntemlerinin önemli bir kısmı, öğretmenlerin sınıf içerisinde uzun süre ayakta kalmasını veya masa başında hareketsiz durmalarını gerektiğine dikkat çeken Dr. Mamiş, "Bu tür uzun süreli hareketsizliklerin kas ve iskelet sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak, öğretmenlerimizin sağlığını tehdit edebilir. Özellikle bel ve sırt ağrıları yaygın bir sorundur. Öğretmenlerimizin ders esnasında küçük molalar vererek hareket etmeleri ve öğrencileriyle etkileşim kurarak fiziksel aktivitelerini artırmaları oldukça önemli." dedi.

Bu konuda ergonomik sandalye ve masa kullanımı, ayakta dururken doğru duruş pozisyonu ve hareketliliği artıran egzersizlerin yapılması gibi basit adımların büyük fark oluşturabilecveğini ekleyen Dr. Mamiş, öğretmenlerin kendilerine bu konuda özen göstermelerinin uzun vadede sağlıklarını korumaya yardımcı olacağını belirtti. (İLKHA)

Pusulamalatya

Bakmadan Geçme